Ειδήσεις

H Λαϊκή Συσπείρωση Για τον Προϋπολογισμό του 2021 στον Δήμο Ξάνθης

Αν κάποιος μελετήσει τους προϋπολογισμούς των προηγούμενων διοικήσεων και αυτούς της σημερινής διοίκησης, θα διαπιστώσει ότι βρίσκονται στην ίδια ρότα. Η αντιλαϊκή τους κατεύθυνση δεν μπορεί να κρυφτεί, αφού ο προϋπολογισμός είναι καθρέφτης από πού εισπράττονται τα χρήματα και πού πηγαίνουν.

Κάθε χρόνο, σύμφωνα με τους θεσμοθετημένους πόρους που με νόμους έχουν ψηφιστεί για την Τοπική Διοίκηση, οι δήμοι παίρνουν όλο και λιγότερα. Επίσης ακόμη και τώρα με το πρόβλημα της πανδημίας και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα των δήμων, που τα βιώνουν κυρίως τα λαϊκά στρώματα, καμία αναφορά δε γίνεται για ουσιαστική αύξηση της επιχορήγησης από το Κράτος, αλλά ούτε για την αποπληρωμή των παρακρατηθέντων εσόδων των προηγουμένων ετών.

Σε ότι αφορά τα τακτικά έσοδα του Δήμου, τα οποία είναι τα σίγουρα έσοδα του δήμου, το 56% περίπου είναι κρατική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο 44% προέρχεται από τους δημότες και από τους διάφορους φόρους, τέλη, πρόστιμα, προσαυξήσεις κλπ. Την ίδια ώρα τα έσοδα από μεγάλες επιχειρήσεις (βιομηχανίες, βιοτεχνίες, τράπεζες, super market, ξενοδοχεία, κτλ) εξακολουθούν να είναι μηδαμινά.

Σε ό,τι αφορά τα έξοδα, για ακόμα μια χρονιά ο Δήμος σχεδιάζει να δαπανήσει ελάχιστα για τις λαϊκές ανάγκες ενώ δίνονται μεγάλα ποσά σε ιδιωτικές εταιρείες (εργολαβίες) για να καλυφθούν ανάγκες του δήμου που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Τέλος, πιστεύουμε πως θα έπρεπε να προβλεφτούν περισσότερα χρήματα για συλλόγους και ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, όπως αποδεικνύεται από τις κατά καιρούς εισηγήσεις που έρχονται για την οικονομική τους ενίσχυση η οποία πρέπει να καλύπτεται από την ΓΓ Αθλητισμού. 

Θεωρούμε ότι μια δημοτική αρχή, που θα ήθελε να ακολουθήσει μια φιλολαϊκή πολιτική και να συγκρουστεί με την κυρίαρχη αντιλαϊκή της κυβέρνησης, θα μπορούσε μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, να ψάξει και να βρει χαραμάδες και να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τα λαϊκά στρώματα, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τη νεολαία, να ανοίξει δρόμους διεκδίκησης και να προσφέρει στον Ξανθιώτικο λαό ελαφρύνσεις και απαλλαγές μέσω της πολιτικής της για τα δημοτικά τέλη με γενική μείωση μεγαλύτερη από αυτήν που ψηφίστηκε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο της τάξης του 30%.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση οι λαϊκές ανάγκες και ο αγώνας για την ικανοποίησή τους αποτελούν προτεραιότητα. Το οικονομικό πρόβλημα των δήμων είναι πρωτίστως πολιτικό θέμα, θέμα στρατηγικών επιλογών, επιλογή δρόμου ανάπτυξης και των συμφερόντων που επιτελεί.

Γι αυτό και διεκδικούμε:

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του δήμου.
  • Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλόμενων σε αυτή.
  • Για κάθε αρμοδιότητα που μεταφέρεται από το κράτος στους δήμους, να αποδίδονται ταυτόχρονα και οι αντίστοιχοι πόροι.
  • Προσλήψεις του απαραίτητου αριθμού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Λύση στο θέμα των ληξιπρόθεσμων των πολιτών προς τους δήμους.
  • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου (“Καλλικράτης”, “Κλεισθένης”, μνημονιακές δεσμεύσεις και εφαρμοστικοί νόμοι…) που κατευθύνουν τους δήμους να δρουν ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.

Η κινητοποίηση του λαού και η κοινωνική δυναμική του αποτελούν τον κρίσιμο παράγοντα, προκειμένου να έχουμε επιτυχία στις διεκδικήσεις μας, να υποχρεωθούν οι κυβερνώντες να αποδίδουν στους δήμους όσα δικαιούνται, γι’ αυτό καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό.

Για την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button