«Οι άριστοι ή οι εύκαιροι ….;»

Οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ έλαβαν τέλος και μαζί μπήκε μια τελεία σε όλη αυτή τη σεναριολογία των υποψήφιων περιφερειαρχών του κόμματος….
Αν και το πρόβλημα δεν ήταν τα σενάρια που κυκλοφορούσαν, αλλά η όλη διαδικασία που επέλεξε το ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει για την επιλογή των υποψηφίων περιφερειαρχών του και των όσων προηγήθηκαν μέχρι την ανακοίνωση των ονομάτων από το Γιώργο Παπανδρέου….

Οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ έλαβαν τέλος και μαζί μπήκε μια τελεία  σε όλη αυτή τη σεναριολογία των υποψήφιων περιφερειαρχών του κόμματος….


Αν και το πρόβλημα δεν ήταν τα σενάρια που κυκλοφορούσαν, αλλά η όλη διαδικασία που επέλεξε το ΠΑΣΟΚ  να ακολουθήσει για την επιλογή των υποψηφίων περιφερειαρχών του και των όσων προηγήθηκαν μέχρι την ανακοίνωση των ονομάτων από το Γιώργο Παπανδρέου….


Αρχικός στόχος ήταν η επιλογή υποψηφίων που θα ήταν γνωστοί ανά το πανελλήνιο, τα λεγόμενα ηχηρά ονόματα του ΠΑΣΟΚ….


Καθότι με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός ήθελε να προσδώσει ένα κύρος και μια δυναμική στο νέο θεσμό της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης….


Αν δεν το στελεχώσεις και το στηρίξεις από τα σπάργανά του, αν δε του εξασφαλίσεις μηχανές «τούρμπο» πώς θα το βγάλεις στη μάχη και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αλλά και αμφισβήτησης των πάντων….;


 


Όμως τελικά όπως για άλλη μια φορά αποδεικνύεται στην πρακτική, άλλες οι βουλές και τα σχέδια του πρωθυπουργού και άλλες των λεγόμενων ηχηρών ονομάτων…..


Σε χαλεπούς καιρούς που να αφήνεις την εξασφαλισμένη δουλίτσα και τη ζεστασιά του βουλευτικού σου εδράνου, για κάτι αβέβαιο….;


Όμως μια άρνηση δεν μπορεί να είναι μόνο συνέπεια του παραπάνω προβληματισμού, αλλά και μιας αυτοκριτικής και μιας πίστης γύρω από το ρόλο που θα θέλεις να επιτελέσεις στα δημόσια πράγματα της χώρας….


Άλλο Βουλή και άλλο αυτοδιοίκηση….


Δεν είναι δεδομένο κάποιος που είναι ικανότατος Βουλευτής να γνωρίζει και τα δεδομένα της αυτοδιοίκησης ή να μπορεί να την υπηρετήσει το ίδιο καλά….


Το μέγα ζητούμενο λοιπόν για το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ήταν η εξεύρεση προσώπων που έχουν γεννηθεί και γαλουχηθεί πολιτικά στο χώρο της αυτοδιοίκησης, που τον αγαπούν και θα θέλανε να τον υπηρετήσουν και όχι πολιτικά πρόσωπα, υπουργοί και πρώην υφυπουργοί…..


 


Και φυσικά πρόσωπα που θα τα επέλεγαν μέσα από ανοικτές διαδικασίες οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες, όσο και αν αυτό φαίνεται δύσκολο….


Θα μπορούσε μέσα από προκριματικές  και τελικές διαδικασίες να αναδειχτούν εκείνα τα πρόσωπα που θέλουν  πραγματικά οι πολίτες της κάθε περιφέρειας  και όχι αποκλειστικά και μόνο ο αρχηγός του κόμματος και το τι θα δείξουν τα περιβόητα γκάλοπ, τα οποία σε τελική ανάλυση, όπως αποδεικνύεται και εκ του αποτελέσματος σπανίως λαμβάνουν υπόψη τους- χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιλογή του υποψηφίου Δημάρχου Αθηναίων,  Γιώργου Καμίνη-….


Βέβαια ως χώρα δε φτάσαμε ακόμη σε αυτά τα επίπεδα δημοκρατίας, έτσι ώστε οι πολίτες να επιλέγουν τους δικούς τους άριστους  υποψηφίους από το χώρο της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να την υπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με γνώμονα πρωτίστως το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και όχι των εκάστοτε κυβερνήσεων και κομμάτων εξουσίας….


 


Οπότε τι ζήσαμε ως λαός όλο το τελευταίο διάστημα…..


Στην αρχή να ακολουθείται μια μυστικοπάθεια γύρω από τις υποψηφιότητες….


Ακολούθως να έχουμε μια περίεργη διαρροή ονομάτων και φυσικά να αρχίζουν και τα διάφορα στοιχήματα και σενάρια….


Με αποκορύφωση  τις διαβουλεύσεις του Γιώργου με τα πρόσωπα θα ήθελε ο ίδιος να είναι στις θέσεις των υποψηφίων περιφερειαρχών του ΠΑΣΟΚ…..


Όμως άλλο να θέλει  μόνο ο πρωθυπουργός και άλλο να το θέλουν και οι δυο πλευρές…


Και δυστυχώς οι όποιες επιλογές του Γιώργου, τουλάχιστον οι περισσότερες, η επιθυμία ήταν μόνο δική του ….


«Θέλεις να είσαι…;  Θα είσαι…»


«Δεν ενδιαφέρομαι….όχι δε θέλω…προσωπικοί λόγοι με αναγκάζουν να αρνηθώ την πρότασή σας…» ….


 


Και φαντάζομαι ανάλογες απείρου κάλλους σκηνές που σίγουρα θα έλαβαν χώρα στο πρωθυπουργικό γραφείο ή στα γραφεία της Ιπποκράτους…..


Έμμεσα παρακάλια, έμμεσες αγγελίες αναζήτησης υποψηφίων της τελευταίας στιγμής  που είχε ως αποτέλεσμα να καεί το χαρτί της ανακοίνωσης των ονομάτων των υποψηφίων περιφερειαρχών από τον πρωθυπουργό…..


Με το ζόρι περιφερειάρχης δε γίνεται κανείς, αλλά πρώτα θα πρέπει ο ίδιος να το επιθυμεί  κα φυσικά οι τοπικές κοινωνίες να τον θέλουν…..


Και δυστυχώς κάποιες από τις επιλογές του πρωθυπουργού δεν συμβαδίζουν με τις επιθυμίες των πολιτών, ενώ κάποιοι ονόματα που θα ήθελαν να είναι υποψήφιοι, έχοντας μάλιστα και την αποδοχή των ψηφοφόρων, μια και οι δημοσκοπήσεις τους έφερναν στις πρώτες θέσεις, αγνοήθηκαν….


 


 


 


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button