«Μόνο η ακρίβεια δεν παγώνει……»

Τα Επιμελητήρια της χώρας μας πρόσφατα πραγματοποίησαν σύσκεψη στην Κατερίνη με κυρίαρχο θέμα την επέλαση των κινέζικων καταστημάτων, ζητώντας από την πολιτεία και το οργανωμένο κράτος να επέμβει……
Να ελέγξει για την νομιμότητα λειτουργίας αυτών των καταστημάτων……
Το αίτημά τους είναι ορθό, γιατί οι ίδιοι πλέον βρίσκονται σε οικονομικό αφανισμό από τον αθέμιτο πολλές φορές ανταγωνισμό των κινέζικων καταστημάτων…..

Τα Επιμελητήρια της χώρας  μας πρόσφατα πραγματοποίησαν σύσκεψη στην Κατερίνη με κυρίαρχο θέμα την επέλαση των κινέζικων καταστημάτων, ζητώντας από την πολιτεία και το οργανωμένο κράτος να επέμβει……


Να ελέγξει για την νομιμότητα  λειτουργίας αυτών των καταστημάτων……


Το αίτημά τους είναι ορθό, γιατί οι ίδιοι πλέον βρίσκονται σε οικονομικό αφανισμό από τον αθέμιτο πολλές φορές ανταγωνισμό των κινέζικων καταστημάτων…..


Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Παναγιώτης Ανδρικόπουλος με τη σειρά του ζητά την επέμβαση των αρμόδιων αρχών για τον έλεγχο της κατάστασης σε τοπικό επίπεδο και την εφαρμογή της νομιμότητας…..


Όμως υπάρχει ένα μεγάλο αλλά……


Υπάρχουν και οι αόρατες αιτίες του κακού….


Ευδοκιμεί και το κλίμα για να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τα κινέζικα…..


Πολλές φορές η αιτία του κακού δεν είναι αποκλειστικά και μόνο ο ίδιος που σε προξενεί το πρόβλημα, αλλά και το κλίμα που «ευδοκιμεί» την εμφάνιση τέτοιων καταστάσεων…..


 


Είπαμε εντάξει στα πλαίσια της παγκόσμιας ανοιχτής αγοράς, όπου τα πάντα διακινούνται ελεύθερα, υπό την ευθύνη και τον έλεγχο βέβαια των κατά τόπους μηχανισμών προστασίας των εγχώριων αγορών-αν και κάτι τέτοιο για τη χώρα μας αποτελεί το ζητούμενο-να δεχτούμε την επέλαση των κινέζικων καταστημάτων…..


Αλλά μέχρι εκεί…..


Όχι και μόνοι μας να καλλιεργούμε άθελα μας το έδαφος κάνοντάς το πρόσφορο για αυτούς…..


Να βγάζουμε από μόνοι μας τα ματάκια μας……


Και τι εννοώ με αυτό…….


Από τη μια έχουμε τα μαύρα χάλια της εθνικής μας οικονομίας, από την άλλη έχουμε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για πάγωμα των μισθών ή αυξήσεις στην ουσία πολύ κάτω του πληθωρισμού και από την άλλη να θέλουμε να ανακάμψει η οικονομία μας….


Να μιλάμε για ρευστότητα της αγοράς, για χρήματα που θα δοθούν στις Μικορομεσαίες επιχειρήσεις, για τονωτικές ενέσεις που οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι θα είναι χωρίς αποτέλεσμα…..


 


Και δε θα υπάρξει το ποθητό αποτέλεσμα γιατί ο Έλληνας κάθε μέρα που περνά γίνεται και πιο φτωχός……


Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχει να αντιμετωπίσει και την ακρίβεια…..


Μπορεί η δύναμη της τσέπης του καταναλωτή να υποχωρεί, αλλά το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι η ακρίβεια παραμένει, αλλά και αυξάνεται…..


Και δεν το γράφω εγώ, αλλά η ανάλυση του ΕΛΚΕΚΑ…..


Η χώρα μας μπορεί να  βρίσκεται λίγο πριν τη χρεοκοπία, ωστόσο παραμένει η πιο ακριβή ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. …..


Μάλιστα κάθε χρόνο τα πράγματα γίνονται και χειρότερα…..


Η χώρα μας αποδεικνύεται σταθερή στην πρωτιά που έχει στην ακρίβεια σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και για το μήνα Οκτώβριο…..


Μάλιστα είναι η πιο ακριβή χώρα σε είδη ένδυσης, με αύξηση 2,9% τον Οκτώβριο του 2009 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2008…..


Επίσης είμαστε ακριβή ως χώρα και στα είδη υπόδησης, αλλά ταυτόχρονα και η πρώτη στις επισκευές οικιακών συσκευών…..


Ποιο φθηνά μας βγαίνει να επιδιορθώσουμε το πλυντήριο παρά να αγοράσουμε καινούριο……


 


Και ύστερα διερωτώνται οι έμποροι γιατί πληθαίνουν τα κινέζικά καταστήματα…..


Μα γιατί αυξάνονται οι δουλειές τους ……


Και αυξάνονται οι δουλειές τους γιατί έχουν  φθηνές τιμές…..


Τιμές που μπορεί να πλησιάσει το πορτοφόλι του απλού εργαζόμενου Έλληνα , που με το μισθό πείνας που παίρνει και της μηδενικές αυξήσεις του, θα πρέπει πρώτα να καλύψει τις βασικές ανάγκες της οικογένειας, στη συνέχεια τη δωρεάν δημόσια παιδεία και υγεία και αν του περισσέψει κάτι να πάρει και κανένα ρουχαλάκι για να φορέσει …….


Τώρα αν υπάρχει ο αντίλογος της ποιότητας, ε, στης ανέχειας τον καιρό ελάχιστα μετρά τελικά για τον ίδιο…..


Άλλωστε όλο υποσχέσεις ακούει για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών από τους εκάστοτε κυβερνώντες, και μόνο ποιότητα δεν έχει η καθημερινότητά του…..


Το ρουχαλάκι που φορά  είναι το πρόβλημα και  που ενδεχόμενα είναι κινέζικο ή όλα τα άλλα…..;     


 


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button