Ειδήσεις

Στέλιος Πέτσας: «Δεν είναι βιώσιμη λύση το 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ»
Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των Ενώσεων Περιφερειακού και Κλαδικού Τύπου – Την Ε.Ι.Ε.Τ. εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αντώνης Μουντάκης

Τηλεδιάσκεψη, η δεύτερη σε διάστημα λίγων ημερών, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου μεταξύ του υφυπουργού στον πρωθυπουργό και κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα και εκπροσώπων του Περιφερειακού Τύπου.

Στην τηλεδιάσκεψη τον Περιφερειακό και Κλαδικό Τύπο εκπροσώπησαν ο πρόεδρος της ΕΙΕΤ κ. Αντώνης Μουντάκης, ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ κ. Γιώργος Κατσαϊτης, ο πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ κ. Μιχάλης Σαββάκης, ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΕ κ. Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ο πρ. πρόεδρος του ΣΗΠΕ κ. Γιάννης Γαρεδάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας «Ελευθερία» Λάρισας κ. Γ. Μιχαλόπουλος.

Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΕΙΕΤ κ. Μουντάκης ζήτησε για μια ακόμη φορά από τον κ. Πέτσα να δοθεί ένα τέλος στις συνεχείς παρατάσεις των δημοσιεύσεων υποχρεωτικού χαρακτήρα (διακηρύξεις, προκηρύξεις κ.α.) στο Περιφερειακό Τύπο, με την μόνιμη διατήρηση τους, καθώς οι μικρές παρατάσεις δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας στον κλάδο και παράλληλα αποτρέπουν κάθε σχεδιασμό στις επιχειρήσεις μας.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι το θέμα θα τεθεί εκ νέου στην ατζέντα των συζητήσεων του με τις Ενώσεις από τις αρχές του νέου έτους, υπογραμμίζοντας ότι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, θα αναζητηθεί μόνιμη λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα του κλάδου.

Επίσης, ο κ. Μουντάκης επανέλαβε τις θέσεις της ΕΙΕΤ όσον αφορά την ένταξη των Περιφερειακών εφημερίδων στον ΕΔΟΕΑΠ, όπως αυτές είχαν διατυπωθεί και στην προηγούμενη συνάντηση .

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι η πρόσθετη εισφορά του 2% δεν είναι βιώσιμη λύση, η οποία θα πρέπει να εξευρεθεί και για το λόγο αυτό θα ξεκινήσει διάλογος με τις Ενώσεις Ιδιοκτητών και τις Ενώσεις Συντακτών και μάλιστα άμεσα.

Ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. αναφέρθηκε και στην πρόσφατη έρευνα του έγκριτου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου, που ανέδειξε την ιδιαίτερη σημασία των Τοπικών και Περιφερειακών μέσων ενημέρωσης καθώς και η ανάγκη στήριξής τους από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έρευνα, σχετικά με τον Πλουραλισμό των Μέσων στην Ψηφιακή Εποχή  (Monitoring Media Pluralism in the Digital era), “τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη δημοκρατία. Η σχέση με το τοπικό κοινό τείνει να είναι στενότερη σε σύγκριση με τα εθνικά μέσα ενημέρωσης. Αυτή η εγγύτητα επιβεβαιώνεται τόσο από τα στατιστικά στοιχεία των αναγνωστών όσο και από το επίπεδο συμμετοχής των αναγνωστών στα μέσα ενημέρωσης. Τα περιφερειακά και τοπικά μέσα μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως εναλλακτικοί χώροι για συζήτηση για τις ταυτότητες και τις γλώσσες που περιθωριοποιούνται από τα εθνικά μέσα».

Όπως τόνισε ο κ. Μουντάκης στην ίδια έρευνα περιλαμβάνεται ένας δείκτης που εξετάζει εάν και πόσο τα κράτη υποστηρίζουν τα τοπικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης μέσω επιδοτήσεων ή άλλων μέτρων πολιτικής.

Τα συνολικά αποτελέσματα έφεραν τη χώρα μας στην τρίτη -και τελευταία- κατηγορία μαζί με τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Εσθονία, την Ρουμανία, την Αλβανία και την Τουρκία, όπου το κράτος δεν υποστηρίζει περιφερειακά / τοπικά μέσα ενημέρωσης με επιδοτήσεις».

Ε.Ι.Ε.Τ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button