Ντέρμπι αιωνίων στο πιάτο.
Mας φέρνει στο νου κάποια άλλα από το χώρο του ποδοσφαίρου.
Ας θυμηθούμε λίγο κάποιους ΄΄ αιωνίους ΄΄ αντιπάλους του παρόντος και του παρελθόντος.
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός
Άρης – ΠΑΟΚ
Λάρισα – Βόλος
Ξάνθη – Κομοτηνή
Ασπίδα Ξάνθης – Ορφέας Ξάνθης
εικόνα.png
Βραδυποριακός – Ταλαιπωριακός.
Αγώνας των παλαιμάχων του Ολυμπιακού και της Προοδευτικής κάθε Μεγάλη Παρασκευή ανελλιπώς από το 1961.
Βλέποντάς τα αυτά ο αείμνηστος γυμναστής Νίκος Παπανικολάου διατύπωσε το απόφθεγμα : ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΚΕΡΑΤΑ. Ήθελε να πει μέχρι να προκύψει νικητής οι προσπάθειες συνεχίζονται ατέρμονα.
Ήρθε ο Δεκέμβρης και μαζί του ήρθαν τα Χριστούγεννα, οι γιορτές, γλυκά, φαγητά, ποτά και άλλοι πολλοί πειρασμοί. Εμείς σήμερα θα αναλύσουμε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, για να δούμε , λοιπόν, ποιό από τα δύο να προτιμήσουμε, για να μην χαλάσουμε.. πολύ την διατροφή μας; Εννοείται πως όταν το βλέμμα της συζύγου επικεντρώνεται αλλού, τιμούμε πολλαπλάσια αμφότερα τα γλυκά.
εικόνα.png
Αρχικά, ένα μεγάλο μελομακάρονο αποδίδει περίπου 130 με 150 θερμίδες κι ένας κουραμπιές αποδίδει 150 με 180 θερμίδες. Μπορεί να μην έχουν μεγάλη διαφορά σε θερμίδες, αλλά διαφέρουν αρκετά σε θρεπτική αξία. Το μελομακάρονο περιέχει ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία βοηθούν στη μείωση της LDL και στη διατήρηση της HDL χοληστερόλης στο αίμα. Ακόμη στο μελομακάρονο προσθέτουμε μέλι και καρύδια, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία μας αφού προσφέρουν στον οργανισμό μας  βιταμίνες του συμπλέγματος Β µε αποτέλεσµα να ενισχύεται η πνευματική διαύγεια, η μνήµη και η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
εικόνα.png
Τέλος, περιέχει  κανέλα, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση κανέλας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της LDL χοληστερόλης και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου σε διαβητικούς. Από την άλλη ο κουραμπιές έχει ως κύριο συστατικό το βούτυρο, είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και η κατανάλωση τους αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά. Είναι πλούσιος σε ζάχαρη, η οποία απειλεί την καλή υγεία των δοντιών. Τέλος, έχει σαν συστατικό τα αμύγδαλα, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση. Μετά την ανάλυση αυτών των δυο χριστουγεννιάτικων πειρασμών συμπεραίνουμε ότι θερμιδικά μπορεί να μην απέχουν πολύ, αλλά θρεπτικά κερδίζει το μελομακάρονο!

Όπερ μεθερμηνευόμενον : Μελομακάρονο – Κουραμπιές 1 – 0 χωρίς να χρειάζεται VAR.

εικόνα.png
Μην ξεχνάτε όμως ότι αυτές είναι μέρες χαράς και γιορτής και αφού δεν θα είναι μόνο αυτοί οι δυο διατροφικοί πειρασμοί που θα βρεθούν μπροστά σας στα γιορτινά τραπέζια αυτές τις μέρες κοιτάξτε να το χαρείτε και να το ευχαριστηθείτε και μετά μπαίνουμε και πάλι σε τάξη!Όσοι και όσες πάλι σχετιζόμενοι με τα χρόνια που αναφερόμαστε ακούσετε τον Γιώργο Ζαμπέτα να τραγουδά : Οι πιό καλοί οι μαθητές ήταν οι κουραμπιέδες, άφοβα μπορείτε να τον διορθώσετε λέγοντάς του πως ήταν τα μελομακάρονα.

Η μπάλα παίζεται παντού. Έχετε το νου σας. Θερμότατες ευχαριστίες στη Βασιλική Σουλτανιά Διαιτολόγο – Διατροφολόγο για τις πολύτιμες πληροφορίες.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Στέλιος Αρσενίου