Χάρτινες πόλεις

Χάρτινες πόλεις (εκδηλώσεις στο πλαίσιο του στο 9ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής I)

Η Λέσχη Ανάγνωσης και η ομάδα δημιουργικής γραφής της ΦΕΞ σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Πυργελή οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο κι όχι μόνο… Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς, προβολές και αφιερώματα.

Είσοδος ελεύθερη

 

Ι. Βιβλιοπαρουσίαση:«Μικροπλάστες ονείρων»

Σαββατο 10 Ιουνίου 2017

Χάρτινες πόλεις (εκδηλώσεις στο πλαίσιο του στο 9ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής I)

Η Λέσχη Ανάγνωσης και η ομάδα δημιουργικής γραφής της ΦΕΞ σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Πυργελή οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο κι όχι μόνο… Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς, προβολές και αφιερώματα.

Είσοδος ελεύθερη

 

Ι. Βιβλιοπαρουσίαση:«Μικροπλάστες ονείρων»

Σαββατο 10 Ιουνίου 2017

[19.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης στην αυλη με τα χαμαμ

Η Βασιλική Στρώλη υπεύθυνη του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής των μικρών μαθητών της ΦΕΞ, παρουσιάζει την δουλειά του εργαστηρίου της. Ένα όμορφο βιβλίο με τίτλο «Μικροπλάστες ονείρων».

 

Το  βιβλίο  είναι ένα δημιούργημα «μικρών» συγγραφέων με μεγάλη φαντασία που βρέθηκαν δίπλα μου σ’ ένα ταξίδι γραφής και ανάγνωσης  όπου επί 5 μήνες μέσω του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής  φτιάξαμε ιστορίες, γίναμε ομάδα, εκτιμήσαμε έργα μεγάλων συγγραφέων, εμπνευστήκαμε από τη μουσική, συνομιλήσαμε με πίνακες που μας δάνειζαν τις ιστορίες τους  και ακολουθήσαμε ήχους της φύσης . Πάνω από όλα ενισχύσαμε την αυτοεκτίμηση μας μέσω της επικρότησης των έργων , των δικών μας δημιουργημάτων. Αυτός ήταν και ο πρωταρχικός μου στόχος , να θρέψουμε την ψυχή μας με θετικά πρόσημα. Άλλωστε και ο Γκόρκι είχε πει  πως ο συγγραφέας είναι ο μηχανικός των ανθρώπινων ψυχών, για να έρθω να προσθέσω : πρώτα της δικής του ψυχής και έπειτα των άλλων. 

Όπως βέβαια  καταλαβαίνεται  τίποτα από όλα αυτά δε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς τη βοήθεια της ΦΕΞ, η οποία πίστεψε σε αυτό το εγχείρημα, το αγκάλιασε και μας παρείχε τα απαραίτητα εργαλεία καθώς και τον χώρο του μουσείου, αυτόν  τον γεμάτο έμπνευση.

Στρώλη Βασιλική Ιστορικός- φοιτήτρια  του

μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημιουργική Γραφή»

 

 

 

ΙΙ. Βιβλιοπαρουσίαση:«Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις»  

Σαββατο 10  Ιουνίου 2017

[19.30]  Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και οι  εκδόσεις Επίκεντρο  σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Τζίμα:

«Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις».

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Σαμή Καραμπουγιούκογλου, δημοσιογράφος,  Γιάννης Σιδηρόπουλος, δημοσιογράφος και ο συγγραφέας Σταύρος Τζίμας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα για την σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια.

 

Ο Σταύρος Τζίμας γεννήθηκε στον Αυλότοπο Σουλίου Θεσπρωτίας και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης.

Πέρασε την πόρτα της δημοσιογραφίας μέσω του Ριζοσπάστη το 1980 και έκτοτε εργάστηκε στις εφημερίδες “Τα Νέα” και “Το Ποντίκι”, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ενώ υπήρξε συνεργάτης της Σουηδικής Ραδιοφωνίας. Από το 1996 διευθύνει το γραφείο Θεσσαλονίκης της “Καθημερινής” και από το 2008 είναι αναπληρωτής πρόεδρος και διευθυντής της Διεύθυνσης Μακεδονίας του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 καλύπτει ρεπορτάζ Βαλκανίων, με αποστολές στους πολέμους Βοσνίας, Κοσσόβου, Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο προαγωγής της δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση για τις έρευνές του γύρω από τα κυκλώματα εμπορίας γυναικών αλλά και από το Ίδρυμα Εθνικής Συμφιλίωσης της Αλβανίας” για τα ρεπορτάζ που αφορούσαν στις αιματηρές βεντέτες στον αλβανικό βορρά.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

 

 

Να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜΉΝΑ

Εκδηλώσεις εργαστηρίων. www.facebook.com/FEXANTHI 

Αναλυτικό πρόγραμμα της ΦΕΞ  www.fex.org.gr 

 

9ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής I

Ιούνιος – Αύγουστος 2017   9η περίοδος / «η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής»

Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα..  / Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους…

Το Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής , κάθε καλοκαίρι, ανασύρει από τη μνήμη μας ιδιαίτερες μουσικές παραδόσεις της ευρύτερης περιοχής. Βασικοί σταθμοί σ’ αυτήν  την πορεία είναι οι φίλοι δεξιοτέχνες μουσικοί που συμμετείχαν τα τελευταία 8 χρόνια στις συναυλίες και στα εργαστήρια του φεστιβάλ, όπως οι: Ara Dinkjian, Derya Turkan, Dilek Turkan, Nedyalko Nedyaklov, Ross Daly, Απόστολος Αθιανός, Βαγγέλης Δασκαλούδης, Βαγγέλης Καρίπης, Γιώργος Ψάλτης, Δημήτρης Παναγούλιας, Ευγένιος Βούλγαρης, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Κυριάκος Ταπάκης, Λουκάς Μεταξάς, Μάρκος Σκούλιος,  Νίκος Αγγούσης, Νίκος Ανδρίκος, Παναγιώτης Νεοχωρίτης, Σέργιος Βούλγαρης, Σωκράτης Σινόπουλος, Χρήστος Μπάρμπας, Χρήστος Μπαρτζόπουλος, Χρίστος Τσιαμούλης. Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίων και σχολείων, φοιτητές, μαθητές μουσικών σχολείων, ωδείων, καθώς και εμπειροτέχνες μουσικοί.      Ενημερωθείτε από το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ www.fex.org.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button