ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΔΗΜΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ Προςτους Υπουργούς: Μεταφορών και Επικοινωνιών Εσωτερικών, δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

 Στις αρχές του 2009 η πρόσβαση στο διαδίκτυο των κατοίκων χωριών και οικισμών του ορεινού όγκου της Ξάνθης αποτελεί πολυτέλεια. 


Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι του οικισμού Δημαρίου της κοινότητας Κοτύλης του Νομού Ξάνθης, διαμαρτύρονται έντονα γιατί, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους προς τους αρμόδιους φορείς, ο οικισμός δεν συμπεριλαμβάνεται στον σχεδιασμό για την παροχή υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο. 


Σημειώνεται ότι ο οικισμός είναι από τους πλέον απομακρυσμένους του Νομού, με υποτυπώδεις υποδομές για την εξυπηρέτηση των κατοίκων. 


Η πρόσβαση στο διαδίκτυο θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματικά “ανάσα” για τους κατοίκους του οικισμού, γιατί με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να διεκπεραιώσουν υποχρεώσεις, που τώρα τους υποχρεώνουν να μεταβούν στην πόλη της Ξάνθης, πολλά χιλιόμετρα μακριά, προκειμένου να προσέλθουν στις αρμόδιες δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες. 


Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και για τους νέους που παραμένουν στον οικισμό. Το διαδίκτυο θα μπορούσε να αποτελέσει το “παράθυρό” τους στην ενημέρωση και την πληροφορία, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. 


Χωρίς τη δυνατότητα άλλων επιλογών, τα παιδιά των ακριτικών περιοχών στερούνται και του δικαιώματος συμμετοχής στις νέες τεχνολογίες, δηλαδή στο σημερινό “γίγνεσθαι”.  Το αποτέλεσμα αυτού, είναι η δημιουργία ψηφιακού χάσματος και η περαιτέρω διεύρυνση του ψηφιακού αναλφαβητισμού και της τεχνοφοβίας, γεγονός που  ισοδυναμεί με οπισθοδρόμηση. 


Επειδή η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ζωτικής σημασίας για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, 


Επειδή η πρόσβαση στην κοινωνία της πληροφορίας αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, 


Επειδή, το 2009 θα όφειλε να είναι δωρεάν η πρόσβαση στο διαδίκτυο, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή και η καθημερινότητα των πολιτών, 


Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί, 


1. Αν προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων του Δημαρίου για τη πρόσβαση στις υπηρεσίες του διαδικτύου;


Επισυνάπτονται οι υπογραφές που συγκέντρωσαν οι κάτοικοι του οικισμού.  


Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2009


Ο ερωτών Βουλευτής,


Τσετίν Μάντατζη

Σχετικά Άρθρα

Back to top button