113 εθελοντές το άγρυπνο μάτι για τις φλόγες

“Η φωτιά το πρώτο λεπτό σβήνεται με ένα ποτήρι νερό, το δεύτερο λεπτό με ένα κουβά νερό, στο τρίτο λεπτό και μετά ο καθένας ας κάνει ότι μπορεί και μαζί και το σταυρό του”, με την παραπάνω ρήση ειπωμένη δια στόματος Διοικητού Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, κ. Γενιτζέ, μπορεί ο καθένας μας να κατανοήσει τη σπουδαιότητα της πρόληψης και το μέγεθος της προσφοράς των συμπολιτών μας που στελεχώνουν τις επτά εθελοντικές οργανώσεις του νομού Ξάνθης, οι οποίες συμμετέχουν στη δασοπυροπροστασία.

“Η φωτιά το πρώτο λεπτό σβήνεται με ένα ποτήρι νερό, το δεύτερο λεπτό με ένα κουβά νερό, στο τρίτο λεπτό και μετά ο καθένας ας κάνει ότι μπορεί και μαζί και το σταυρό του”, με την παραπάνω ρήση ειπωμένη δια στόματος Διοικητού Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, κ. Γενιτζέ, μπορεί ο καθένας μας να κατανοήσει τη σπουδαιότητα της πρόληψης και το μέγεθος της προσφοράς των συμπολιτών μας που στελεχώνουν τις επτά εθελοντικές οργανώσεις του νομού Ξάνθης, οι οποίες συμμετέχουν στη δασοπυροπροστασία. Μια ανιδιοτελή εθελοντική προσφορά, την οποία έχει αναγνωρίσει εδώ και επτά χρόνια και η Νομαρχιακή Αρχή Ξάνθης, με το να διοργανώνει κάθε χρόνο, λίγο μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, τιμητική εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης, βραβεύει τις εθελοντικές οργανώσεις που συμμετέχουν στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Στην καθιερωμένη πλέον εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ σε γνωστή κοσμική ταβέρνα, το παρόν έδωσαν σύσσωμες οι αρχές και φορείς το τόπου, προκειμένου να τιμήσουν με την παρουσία τους τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων του νομού που προσφέρουν από τον πολύτιμο και ελάχιστο από τον προσωπικό τους χρόνο για να συμμετέχουν στη πυροπροστασία των δασών του νομού Ξάνθης με κυρίαρχο το περιαστικό Άλσος.
Το Σώμα Σαμαρειτών του ΕΕΣ ( με 34 άτομα), η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (με 15 άτομα), η Ένωση Αποστράτων Αστυνομικών ( με 19 άτομα), το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (με 16 ), ο Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος (με 14), το Αεραθλητικό Κέντρο Ξάνθης (με 12) και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης (με 3 άτομα) βραβεύτηκαν προχθές, την Τρίτη για το σημαντικό έργο που πρόσφεραν κατά τη διάρκεια της περσινής αντιπυρικής περιόδου 2006. Ο οικοδεσπότης της βραδιάς, νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης, αφού τους συνεχάρη και τους ευχαρίστησε για άλλη μια φορά, όπως και όλους τους Δήμους του νομού και τους φορείς που συμμετέχουν στο όργανο της Πολιτικής Προστασίας και στην κοινή προσπάθεια της επαγρύπνησης στην προστασία των δασών μας και στην άμεση επέμβαση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, στάθηκε ιδιαίτερα στα δύο λεπτά σημεία της δασοπυροπροστασίας. Στην πρόληψη, η οποία δε φαίνεται και δεν αποτιμάται, αν και είναι σημαντικό το έργο της και σε αυτή επικεντρώνει την άμυνά το αρμόδιο όργανο της Πολιτικής Προστασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του αποτελεσματικού έργου της πρόληψης αποτελεί το Περιαστικό Άλσος-πολύτιμος πνεύμονας-, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία εκδήλωσης πυρκαγιάς Και το δεύτερο στην ελαχιστοποίηση του χρόνου αντίδρασης ειδοποίησης και επέμβασης σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Και στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση όλων των πολιτών. “Ο καθένας μας θα πρέπει να αποτελεί το φυσικό φύλακα του περιαστικού δάσους με άγρυπνο μάτι…Το οφείλουμε ως κοινωνία να το παραδώσουμε στο ακέραιο-όπως το παραλάβαμε-στις επόμενες γενιές. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με κακά μηνύματα., π.χ Πάρνηθα, θα πρέπει όλοι μας να είμαστε περισσότερο ενεργοποιημένοι από ποτέ. Εύχομαι ένα καλό καλοκαίρι, χωρίς πυρκαγιά”, επεσήμανε μεταξύ άλλων κατά το χαιρετισμό του ο νομάρχης Ξάνθης. Παρόντες στην εκδήλωση ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ Παντελεήμονας, ο Βουλευτής Ξάνθης της Ν.Δ., Φίλιππος Τσαλίδης, καθώς και ο Διοικητής του Δ’ΣΣ , κ. Τσαλικίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, κ. Δρασκίδης, ο Διοικητής της ΠΟΥ, κ. Γενιτζές, ο Δήμαρχος Βιστωνίδας κ. Ζλάτκος, ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης, κ. Κωνσταντινίδης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου κ. Στυλιανίδη, οι κοινοτάρχες της ορεινής περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι των λοιπών αρχών και φορέων, οι οποίοι και απένειμαν τιμητικούς επαίνους στις επτά εθελοντικές ομάδες του νομού που συμμετέχουν στη περιφρούρηση των δασών μας κάθε καλοκαίρι. Μετά την απονομή των επαίνων, ο νομάρχης κ. Παυλίδης παραχώρησε δείπνο προς τιμή των εθελοντών που σύσσωμοι έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση. Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button