Έγινε η θεμελίωση του Ιερού Ναού Ραφαήλ-Νικολάου και Ειρήνης

Πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα η τελετή θεμελίωσης ενός νέου ναού στην περιοχή του Καπνικού Σταθμού, ικανοποιώντας έτσι ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της γύρω περιοχής.
Συγκεκριμένα χθες παρουσία του Δημάρχου Ξάνθης, κ. Μ. Στυλιανίδη, του Στρατηγού Διοικητή του Δ΄ΣΣ., του Αντιπρύτανη του ΔΠΘ, κ. Καραμπίνη, νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων, των μελετητών του έργου και φυσικά κατοίκων της υπό ίδρυση νέας Ενορίας, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμονας τέλεσε τον αγιασμό της θεμελίωσης του Ιερού Ναού των νεοφανών μαρτύρων της Μυτιλήνης, Ραφαήλ-Νικολάου και Ειρήνης.

Πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα  η τελετή θεμελίωσης ενός νέου ναού στην περιοχή του Καπνικού Σταθμού, ικανοποιώντας έτσι ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της γύρω περιοχής.


Συγκεκριμένα χθες παρουσία του Δημάρχου Ξάνθης, κ. Μ. Στυλιανίδη, του Στρατηγού Διοικητή του Δ΄ΣΣ., του Αντιπρύτανη του ΔΠΘ, κ. Καραμπίνη, νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων, των μελετητών του έργου και φυσικά κατοίκων της υπό ίδρυση νέας Ενορίας, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμονας τέλεσε τον αγιασμό της θεμελίωσης του Ιερού Ναού των νεοφανών μαρτύρων της Μυτιλήνης, Ραφαήλ-Νικολάου και Ειρήνης.


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την ανέγερση του ναού παραχωρήθηκε χώρος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν σχετικών ενεργειών του κ. Αλέξανδρου Κοντού, και του Δήμου Ξάνθης, ο οποίος συναίνεσε στο να δοθεί ένα μέρος από το οικόπεδο του πρώην Καπνικού Σταθμού που έχει δοθεί στο Δήμο.


Όπως επίσης για την επιτυχή έκβαση της όλης προσπάθειας καθοριστικό ρόλο πέρα από τη Μητρόπολη Ξάνθης, διαδραμάτισαν και οι αρχιτέκτονες, μηχανικοί και τοπογράφοι που ανέλαβαν αφιλοκερδώς την εκπόνηση των σχετικών μελετών και σχεδίων, μα πάνω από όλα και τρεις συμπολίτισσές μας, οι οποίες ύστερα από αίτημα της εκδημούσης αδερφής τους προσέφεραν τις καταθέσεις που είχε για την έναρξη της πρώτης φάσης των εργασιών για την ανέγερση του ναού.


Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμονα «η πλάκα θεμελίωσης και ο ναός αφιερώνεται εις μνήμη μιας Ξανθιώτισσας, της Δουκένης Παπαγιαννίδου με την ευκαιρία της συμπληρώσεως τριών ετών από την εκδημίαν της εις Κύριον. Πριν από ενάμιση χρόνο οι αδελφές με επισκέφθηκαν και μου εξέφρασαν την επιθυμία της αδερφής τους, η οποία εργαζόταν στα καπνά. Τους είχε πει ¨να τα δώσετε στον Μητροπολίτη και να αναγείρεται ναό¨ Έτσι λοιπόν  είναι η πρώτη κτήτωρ, με τη δική της προσφορά ξεκίνησαν και οι εργασίες. Σας προσκαλώ λοιπόν σε κινητοποίηση για τη συγκέντρωση χρημάτων ώστε σε πρώτη φάση να ολοκληρωθεί η κατακόμβη του ναού, ο υπόγειος χώρος, έτσι ώστε σύντομα να έχουμε και τα θυρανοίξια   της Κατακόμβης».


Στόχος είναι μέχρι το φθινόπωρο, το αργότερο το χειμώνα, να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του υπόγειου χώρου, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως ναός για κάποια χρόνια καλύπτοντας έτσι τις λατρευτικές ανάγκες των πιστών της περιοχής. Παράλληλα θα συνεχίζονται και οι εργασίες ανέγερσης του βυζαντινού ναού, θα μοιάζει με αυτόν του Αγίου Ελευθερίου. Ενώ με την ολοκλήρωση όλων των εργασιών η Κατακόμβη του ναού θα λειτουργεί πλέον ως Πνευματικό Κέντρο.


Σημαντική ήταν επίσης και στήριξη της όλης προσπάθειας από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας των Δώδεκα Αποστόλων,  το οποίο δέχτηκε να παραχωρήσει μέρος της ενορίας του για να ιδρυθεί η νέα. 


Έτσι με την Νεοσύστατη Ενορία,-η αναγνώρισή της προχωρά- στην γοργά αναπτυσσόμενη περιοχή του Καπνικού Σταθμού, οι κάτοικοι της περιοχής αποκτούν το δικό τους ναό για τις λατρευτικές και ποιμαντικές τους ανάγκες.


Ο μητροπολίτης Ξάνθης ευχαρίστησε ονομαστικά τον καθένα ξεχωριστά που βοήθησαν στο να γίνει η αρχή. « Ευχαριστώ τον κ. Κοντό που κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για να συμπεριληφθεί και η ανέγερση ναού στο συγκεκριμένο χώρο. Επίσης το Δήμαρχο Ξάνθης, το Δημοτικό Συμβούλιο, τις Τεχνικές Υπηρεσίες, τους αρχιτέκτονες, μηχανικούς και τοπογράφους, τους αδελφούς Γεώργιο και Νίκο Αβραμίδη, τον κ. Δούναβη, την κ. Τρίγκα και τον κ. Κεχαγιά, ο οποίος εκπόνησε τα σχέδια».


Τέλος από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης δήλωσε για τη θεμελίωση του νέου ναού «θέλω να ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία του τον Μητροπολίτη μας να θεμελιωθεί σε αυτή τη ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή ο ναός, ο οποίος ας σημειωθεί, όπως γνωρίζω και από τα σχέδια θα είναι καλαίσθητος και θα συμβάλλει και στην ηθική ανάταση των κατοίκων της περιοχής».


 


                                                                                      Δέσποινα Γκούμα   

Σχετικά Άρθρα

Back to top button