Ειδήσεις

Πλαστικά Θράκης: Πώς η παραγωγική «στροφή» στις μάσκες εκτίναξε κατά 211% τα κέρδη της

Σε χρονιά… θριάμβου εξελίσσεται για την εταιρεία Πλαστικά Θράκης το 2020, κι ας είναι ένα πολύ δύσκολο έτος για πλήθος εταιρειών λόγω του κορωνοϊού, των δύο για την ώρα lockdown στην οικονομία και της μεγάλης ύφεσης.

Συγκεκριμένα στο ποσό των 253,73 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι πωλήσεις του Ομίλου στο εννεάμηνο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 10,1%. Η αύξηση των πωλήσεων του κλάδου της συσκευασίας ανήλθε σε 12,5%, ενώ του κλάδου των τεχνικών υφασμάτων ανήλθε σε 9%. Στο ίδιο διάστημα τα καθαρά κέρδη του ομίλου, ενισχυμένα κατά 211,8%, ανήλθαν σε 24,9 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 25,5 εκατ. ευρώ, από 8,24 εκατ. ευρώ το περυσινό εννεάμηνο, αυξημένα κατά 208%.

Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 20,7%, σε σχέση με 11,1% στο εννεάμηνο του 2019. Τα EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 105% και ανήλθε στα 52,4 εκατ. ευρώ ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 54,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 113%.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, στα προσαρμοσμένα (Adjusted) EBITDA δεν περιλαμβάνονται δαπάνες ποσού 2.192 ευρώ, οι οποίες αφορούν στη λειτουργική αναδιοργάνωση της εταιρείας Don & Low Ltd. Η εν λόγω θυγατρική μείωσε την παρουσία της στα υφαντά τεχνικά υφάσματα, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγική της δυναμικότητα στα μη υφαντά τεχνικά υφάσματα

Κλειδί η… στροφή στις μάσκες κατά κορωνοϊού

Ανάμεσα στις ελληνικές βιομηχανίες που ηγήθηκαν στη «μάχη της μάσκας», ήταν και η Πλαστικά Θράκης, που σήκωσε από τις πρώτες ημέρες το βάρος της παραγωγής, φέρνοντας τους απαιτούμενους «αριθμούς» για να ξεκινήσει το project «Μένουμε Ασφαλείς» χωρίς την ανάγκη εισαγωγών.

Σύμφωνα με τα «Πλαστικά Θράκης», οι βασικοί λόγοι που συνετέλεσαν στην αύξηση των πωλήσεων και στην εκτίναξη των κερδών της είναι η αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων, που υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, όπως και η αυξημένη ζήτηση για προϊόντα ατομικής προστασίας και υγείας, αντισταθμίζοντας την πτώση της ζήτησης σε προϊόντα που σχετίζονται με την εστίαση και τον τουρισμό.

Πέραν των οικονομικών μεγεθών, η εταιρεία, έως το τέλος της χρονιάς, πρόκειται να θέσει σε λειτουργία τη νέα γραμμή παραγωγής υλικού meltblown, το οποίο θα χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και για την παραγωγή όλων των τύπων μασκών, από χειρουργικές μάσκες μέχρι και μάσκες τύπου FFP2 και FFP3. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ τής κατά 100% θυγατρικής του ομίλου, Don & Low Ltd, με έδρα το Forfar της Σκωτίας, που έχει αντικείμενο την αγορά και εγκατάσταση του απαιτούμενου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Ο όμιλος έχει υλοποιήσει και έκτακτη επένδυση, ύψους άνω των 400.000 ευρώ, προκειμένου να προσθέσει τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό για την παραγωγή χειρουργικών μασκών τύπου Ι, τύπου ΙΙ και τύπου ΙΙR, με τις νέες γραμμές παραγωγής, ημερήσιας δυναμικότητας 400.000, να έχουν ήδη προστεθεί στις εγκαταστάσεις του ομίλου στην Ξάνθη.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button