Ειδήσεις

Τριάντα επτά χρόνια ….. ψευδοκράτος
Γράφει η Ελένη Χατζηγεωργίου, Πρόεδρος Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης

Τριάντα επτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου 1983, που ο εγκάθετος της Τουρκίας Ραούφ Ντεκτάς,  σε συνεργασία με την Τουρκία και στηριζόμενος στη δύναμη που του έδινε ο τουρκικός κατοχικός στρατός, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρία της λεγόμενης «βουλής» στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με δόλιο τρόπο παραπλανώντας ακόμη και τους Τουρκοκύπριους  ηγετίσκους άλλων κομμάτων, κατάφερε να πάρει την συναίνεση τους για την ανακήρυξη του Ψευδοκράτους.  Έτσι απλά και με δόλιο τρόπο ανακηρύχθηκε από τον μεγαλύτερο αποστάτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας της Κύπρου μια νέα, παράνομη οντότητα στο νησί μας η  «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». 

Μια κρατική οντότητα κάλπικη και παράνομη που καταδικάστηκε άμεσα με το ψήφισμα 550 από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά από την άμεση προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ενέργεια παράνομη και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού να αποφύγουν οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Η μόνη χώρα που το αναγνώρισε είναι η Τουρκία και δεν είναι περίεργο, αφού είναι δικό της δημιούργημα και με το πέρασμα των χρόνων έχει μετατρέψει τα κατεχόμενα εδάφη μας σε προτεκτοράτο της χρησιμοποιώντας τη βία και τον κατοχικό στρατό, κόντρα σε όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Μάλιστα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερτογάν, με ύφος νεοσουλτάνου,  ξεπερνώντας  κάθε όριο και κάθε δεοντολογία προέβη επανειλημμένα σε δηλώσεις αμφισβήτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκαλώντας την τεθνεώσα. Και προσπάθησε πολύ όλα αυτά τα χρόνια από το 1974 η Τουρκία σε συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους και με την υποστήριξη της Βρετανίας και των ΗΠΑ, να γίνει τεθνεώσα η Δημοκρατία με τα διάφορα σχέδια λύσης του κυπριακού, ακόμη και με τις ίδιες στις συναντήσεις που διοργανώνει ο ΟΗΕ, είτε τριμερείς, είτε πενταμερείς, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία είναι απούσα. 

Συνεχίζει τις προκλήσεις της η Άγκυρα μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ κάνοντας έρευνες και λέει ότι θα κάνει στη συνέχεια γεωτρήσεις, ότι τάχα έχει υπογράψει συμφωνία με το ψευδοκράτος και όλα τα κοιτάσματα στα νότια του νησιού ότι δικαιωματικά της ανήκουν, υποστηρίζοντας ασυστόλως ότι η Κύπρος δεν έχει ΑΟΖ πέραν των 6 ναυτικών μιλίων. 

 

Η Διεθνής κοινότητα κάθεται ως απλώς θεατής και παρακολουθεί τις εξελίξεις, χωρίς να λαμβάνει κανένα μέτρο. Η δε Ενωμένη Ευρώπη, της οποίας είμαστε μέλη από το 2004, τηρεί σιγή ιχθύος μια και ελέγχεται από του φιλότουρκους Γερμανούς. Μόνο η Γαλλία αντέδρασε άμεσα και έστειλε πλοία της στο νησί, ενώ σε συνεργασία με την Κύπρο, σταθμεύουν πλέον στο αεροδρόμιο της Πάφου πολεμικά της αεροπλάνα,.

 

 Η αναβάθμιση του Ντεκτάς όπως και όλων των άλλων ηγετίσκων των Τουρκοκυπρίων που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, οι οποίοι, όλοι ανεξαιρέτως έχουν την στήριξη και συνδρομή της Τουρκίας, ουδόλως βοήθησε τους Τουρκοκύπριους. Το 1974 οι Τουρκοκύπριοι ήταν 120,000 σήμερα έχουν μείνει στα κατεχόμενα γύρω στους 60,000, οι υπόλοιποι έχουν φύγει στο εξωτερικό και 24,000 γύρισαν στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. Η κατεχόμενη γη μας έχει κατακλυσθεί από εποίκους που κουβάλησε η Τουρκία από την Ανατόλια,  οι οποίοι ουσιαστικά «εκλέγουν» τον εκάστοτε εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων. Λαός με κανένα σεβασμό στα θρησκευτικά μνημεία και το πολιτισμό της κατεχόμενης γης μας, έχουν προβεί σε τεράστιες καταστροφές στην προσπάθεια τους για να εξαφανίσουν οτιδήποτε ελληνικό από τη γη μας. 

Εμείς όμως πιστοί στη γη μας, δεν ξεχνάμε ότι είναι ελληνική εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν ξεχνάμε ότι εδώ είναι θαμμένοι οι πρόγονοι μας, δεν ξεχνάμε ότι αυτή η γη δεν ανήκει σε μας, αλλά στους απογόνους μας, μας δόθηκε με ρήτρες ως δάνειο από τους προγόνους μας, με σαφή εντολή να παραδοθεί στις επόμενες γενιές. Έτσι ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι την πλήρη δικαίωση, τη λευτεριά του τόπου μας. 

 

Δυστυχώς φέτος λόγω της πανδημίας δεν θα γίνουν εκδηλώσεις και πορείες, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ξεχνάμε… ο αγώνας συνεχίζεται…

Ελένη Χατζηγεωργίου

Πρόεδρος Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button