Τοπικά νέα

Εγκρίθηκε νέο έργο για αιολικό στην Ξάνθη

Πράσινο φως έλαβε ακόμα μια επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα και συγκεκριμένα για εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ξάνθη

Αναλυτικά πρόκειται για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 24MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 24MW, στη θέση «ΜΑΥΡΟΠΑΙΔΙ 2», και συνοδά έργα βελτίωσης υφιστάμενης οδοποιίας και διάνοιξης νέας και έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης, εντός των διοικητικών ορίων των Δ.Ε. Μύκης & Ξάνθης, των Δήμων Μύκης & Ξάνθης, Π.Ε. Ξάνθης

Το έργο έλαβε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οδεύει προς κατασκευή.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρεία ΑΝΕΜΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

Ταυτότητα του έργου

Ο αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελείται από τέσσερις (4) ανεμογεννήτριες (α/γ) τύπου VESTAS V150 ονομαστικής ισχύος 6,0MW εκάστη, με πτερωτή τριών (3) πτερυγίων, διαμέτρου πτερωτής 150m και πυλώνα ύψους 105m. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς είναι 24,0MW και η μέγιστη ισχύς παραγωγής είναι 24,0MW, σύμφωνα με την υπ’ αριθμό 005057/2022 – 23-09-2022 Βεβαίωση παραγωγού ΡΑΕ.

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα γίνει σε πολύγωνο εμβαδού 386.859,19τ.μ (πολύγωνο ΡΑΕ) όπως αποτυπώνεται στην οριζοντιογραφία , που συνοδεύει την παρούσα.

Για την κατασκευή και λειτουργία του αιολικού σταθμού θα υλοποιηθούν τα απαραίτητα συνοδά έργα υποδομής, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:

  •  Η πρόσβαση στην περιοχή του πολυγώνου του έργου διασφαλίζεται μέσω υφιστάμενων οδών και μέσω τμήματος υφιστάμενου δασικού δρόμου, που έχει ήδη διανοιχθεί για την κατασκευή υφιστάμενου έργου ΑΣΠΗΕ στη θέση «ΜΑΥΡΟΠΑΙΔΙ»,. Για τις ανάγκες προσέγγισης των θέσεων
    εγκατάστασης των α/γ του έργου προβλέπεται η βελτίωση υφιστάμενης δασικής οδοποιίας με πλάτος καταστρώματος 5,0 μέτρα συνολικού μήκους 580,11μ. και η διάνοιξη νέας δασικής οδοποιίας με πλάτος καταστρώματος 5,0 μέτρα συνολικού μήκους 930,98μ.
  •  Εργασίες για την διαμόρφωση κατάλληλων πλατωμάτων (πλατείες) συναρμολόγησης και ανέγερσης των ανεμογεννητριών. Οι πλατείες αποτελούν επίπεδες επιφάνειες, επί των οποίων γίνεται η συναρμολόγηση των τμημάτων των Α/Γ (πύργος, γεννήτρια, υποσυστήματα, κτλ) και οι χειρισμοί ανύψωσης και τοποθέτησής τους.
  • Εργασίες για την διαμόρφωση του χώρου και την εγκατάσταση του κέντρου ελέγχου λειτουργίας του ΑΣΠΗΕ. Για τις ανάγκες στέγασης του εξοπλισμού και λοιπών αναγκών προβλέπεται η τοποθέτηση ενός προκατασκευασμένου οικίσκου (τύπου ISOBOX), διαστάσεων 20μ.x20μ. για την
    στέγαση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού σύνδεσης του ΑΣΠΗΕ με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την εγκατάσταση συστήματος τηλεπίβλεψης, ελέγχου και ασφάλειας, βοηθητικούς χώρους αποθήκευσης κλπ. σε γήπεδο εμβαδού 400τ.μ.
  •  Οι εργασίες ηλεκτρικής διασύνδεσης περιλαμβάνουν την εσωτερική διασύνδεση των α/γ μεταξύ τους, μέσω υπόγειας όδευσης γραμμής μέσης τάσης (ΜΤ), με τον οικίσκο ελέγχου. Η σύνδεση του ΑΣΠΗΕ με το δίκτυο προτείνεται να γίνεται στον υφιστάμενο Υ/Σ Ξάνθης. Το πρώτο τμήμα του εξωτερικού δικτύου Μ.Τ. μήκους 2658,7μ., θα ξεκινά από τον οικίσκο ελέγχου και θα οδεύει υπογείως μέχρι τον οικίσκο ελέγχου του υφιστάμενου ΑΣΠΗΕ στη θέση ΜΑΥΡΟΠΑΙΔΙ. Το δεύτερο τμήμα μήκους 11967,45μ., οδεύει υπογείως μέχρι τον οικισμό των Κιμμερίων, μαζί με το υπάρχων υπόγειο δίκτυο και συνεχίζει με το υφιστάμενο εναέριο δίκτυο μήκους 7551,34μ., μέχρι τον Υ/Σ Ξάνθης. Τα υφιστάμενα δίκτυα θα ενισχυθούν, εφόσον απαιτείται.

Το σύνολο του έργου με αποτύπωση κορυφών του πολυγώνου, των θέσεων των Α/Γ και του οικίσκου ελέγχου και των έργων οδοποιίας, και ηλεκτρικής διασύνδεσης, αποτυπώνονται στα σχέδια που συνοδεύουν την παρούσα.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button