Ειδήσεις

«Όλα τα φώτα στον διαβήτη!»

Ο Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με την  Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ),   με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ),  υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020, φωτίζει τον Πύργο του Ρολογιού στην Πλατεία Δημοκρατίας, στην Κεντρική πλατεία της Ξάνθης και συμμετέχει, για πρώτη φόρα, ενεργά,  στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και ενίσχυσης της ορατότητας της πάθησης με την όποια ζουν σήμερα χιλιάδες Ξανθιώτες, περίπου 1 εκατομμύριο συνάνθρωποι μας στην Ελλάδα και 463 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. 

   Η δράση «Όλα τα φώτα στον διαβήτη!», αποτελεί τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία φωταγωγήσεων ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη στα χρονικά της χώρας μας και ένα σημαντικό ορόσημο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο,  αποτελεί  μέρος του παγκόσμιου project της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) “Shine A Light on Diabetes” που τελούν υπό την αιγίδα της.

Ο Δήμος Ξάνθης μετέχει στη δράση που είναι αφιερωμένη φέτος στο νοσηλευτικό προσωπικό και συγχαίρει για μια ακόμη φορά όλους αυτούς τους ανθρώπους που σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία έδειξαν και συνεχίζουν να δείχνουν εμπράκτως, με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση, τη σημαντικότητα, του ρόλου τους

   Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο μπλε κύκλος είναι το παγκόσμιο σύμβολο του διαβήτη· ο κύκλος συμβολίζει τη ζωή και την ενότητα, ενώ το μπλε επιλέχθηκε ως το χρώμα των Ηνωμένων Εθνών μετά την ψήφιση της Διακήρυξης 61/225, με την οποία η 14η Νοεμβρίου έγινε μία από τις επίσημες Ημέρες των Ηνωμένων Εθνών. Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον βιοχημικό Τζον Μακ Λίοντ (1876-1925) το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.

   Η 14η Νοεμβρίου 2020 είναι αφιερωμένη στο νοσηλευτικό προσωπικό που φέτος, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχει συμβάλλει καθοριστικά στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς γενικότερα και τους συνανθρώπους μας με διαβήτη ειδικότερα. 

Με το μήνυμα αυτό τονίζεται ο σημαντικός ρόλος των νοσηλευτών και νοσηλευτριών στην εκπαίδευση και παρακολούθηση των ατόμων με διαβήτη και η ανάγκη για περισσότερη εξειδίκευση τους στον σακχαρώδη διαβήτη σε διεθνές επίπεδο. 

Από το Δήμο Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button