Ειδήσεις

ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Γράφει ο οικονομολόγος Κομνηνός Γιώργος

Στα όρια του Εθνικού διχασμού έφτασαν  οι Ηνωμένες Πολιτείες  Αμερικής.

Η μεγαλύτερη υπερδύναμη στον κόσμο, τόσο στην οικονομία, στη στρατιωτική ισχύ αλλά και στην παγκόσμια επιρροή- ανάμειξη της, σχεδόν σε κάθε Κράτος σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι μόνον Πρόεδρος της Αμερικής αλλά και, όπως σωστά λέγεται, είναι ο πλανητάρχης.

Στη χώρα λοιπόν πού είναι η Πατρίδα της απόλυτης ελευθερίας (άγαλμα της ελευθερίας στη Νέα Υόρκη ).Της ελευθερίας του λόγου, της οικονομικής ελευθερίας κλπ. Στη χώρα που θεωρείται σήμερα το λίκνο της δημοκρατίας ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου, κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο συμβαίνει, εν ονόματι ακριβώς της απόλυτης ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Τα δύο αντιμαχόμενα κόμματα, οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος Τrump, οδηγεί τη χώρα σε εθνικό διχασμό. Oi οπαδοί του trump εμφανίζονται ένοπλοι με τα οπλοπολυβόλα τους, έξω από τα εκλογικά κέντρα, όπου καταμετρούνται οι ψήφοι και υποστηρίζουν πως είναι έτοιμοι να αποκαταστήσουν την δικαιοσύνη, αν αυτοί οι ίδιοι αντιληφθούν, ότι αυτή παραβιάζεται. Είναι αυτό που ο λαός λέει, πήραν το δίκιο στα (οπλισμένα ) χέρια τους. Και όλα αυτά εν ονόματι της δημοκρατίας,

Εν ονόματι της δημοκρατίας που θέλει το δίκαιο να το ορίζει η πλειοψηφία του “σοφού λαού”. Στη δημοκρατία λέει, “η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό  και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού”. Τι όμως από τα τρία πετυχαίνει η ελεύθερη πολυκομματική Δημοκρατία.

H  εξουσία τελικά δεν πηγάζει από το σύνολο του λαού ,ούτε και ασκείται από όλο το λαό, αλλά μέσα από την εκλογική διαδικασία ένα κομμάτι του λαού που ποικίλει από το 35% έως το πολύ το 51% των ψηφοφόρων, ορίζει και αποκτά την εξουσία μέσα από την κυβέρνηση η τον Πρόεδρο που εκλέγει.

Μία τέτοια εξουσία ενός κομματιού του λαού, συγκεκριμένων  ομάδων κοινών συμφερόντων, εκφραζόμενη μέσα από την κυβέρνηση της, είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι εξυπηρετεί όχι το Γενικό Συμφέρον της κοινωνίας.  Όλες οι εκλεγμένες Κυβερνήσεις από το “σοφό λαό” παντού σε όλες τις δημοκρατίες, δυστυχώς εκφράζουν “Ειδικές  Bουλήσεις”. Συμφέροντα δηλαδή συγκεκριμένων ομάδων κομματικών φίλων, οικονομικών συμφερόντων κλπ.

Δεν  είναι όμως μόνον, ότι η όποια Κυβέρνηση πού εκλέγεται, μέσα από τη λειτουργία της νοθεύει κατάφωρα τη βασική επιταγή της ίδιας της δημοκρατίας. Ότι δηλαδή τελικά η εξουσία δεν πηγάζει από όλο το λαό και δεν εκφράζει όλο το λαό, δηλαδή τη “Γενική Βούληση”.

Δυστυχώς είναι και αυτή η ίδια η χαώδης ,ασυστηματική, παράλογη, διαδικασία επιλογής των αρχόντων στην σημερινή “δημοκρατία”, ιδιαίτερα προβληματική και επικίνδυνη. Η  εκλογική διαδικασία είναι από μόνη της μία διαδικασία που προσβάλλει την ανθρώπινη νοημοσύνη και αξιοπρέπεια.

Κατά την εκλογική διαδικασία ευτελίζεται  κάθε έννοια δικαίου, αφού αυτή η ίδια η διαδικασία καλεί τον πολίτη να ψηφίσει με βάση τα συμφέροντά του και όχι με βάση το τι είναι δίκαιο και ορθό για όλη την κοινωνία.

Το ακόμη χειρότερο είναι η διάσπαση του λαού σε αντιμαχόμενες παρατάξεις, ομάδες, κόμματα που συγκρούονται βίαια. Έχουμε ζήσει εκλογικές διαδικασίες στην Πατρίδα μας και αλλού σε άλλα Κράτη, που οδήγησαν σε Εθνικούς διχασμούς, σε εμφύλιους πολέμους.

Όλοι δε πιστεύαμε ότι αυτά θα τα βλέπαμε μόνον σε φτωχά μικρά περιφερειακά, υπανάπτυκτα κράτη, λόγω της χαμηλής δημοκρατικής τους παιδείας , του μορφωτικού επιπέδου των ψηφοφόρων τους κλπ.

Δυστυχώς σήμερα με δέος το βλέπουμε να συμβαίνει και  στη μεγαλύτερη φιλελεύθερη δημοκρατία του κόσμου στην Αμερική.

Νομίζω αγαπητοί συνάνθρωποι όλου του κόσμου πώς, είναι καιρός η ανθρωπότητα να προχωρήσει σε ένα νέο πολιτικό σύστημα, που θα πραγματώνει τη βασική αρχή της δημοκρατίας, “η εξουσία πηγάζει από όλο το λαό, ασκείται από όλο το λαό και εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλου του  λαού”.

Τα ταμπού κλισέ “ο λαός είναι σοφός”, “ένας άνθρωπος μία ψήφος”, “η πλειοψηφία ορίζει το δίκαιο”, “όλοι οι άνθρωποι οφείλουν να ασχολούνται με τα κοινά”, “όλοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι” είναι πια ξεπερασμένα.

Σήμερα η παγκόσμια κοινωνία οφείλει να προτείνει και να εφαρμόσει ένα νέο πολιτικό σύστημα που να δουλεύει όχι για τις πλειοψηφίες, για τις μειοψηφίες, για Βασιλιάδες, Αυτοκράτορες,  ολιγάρχες,  τυράννους, φασίστες, δικτάτορες, ναζιστές ή όποιους άλλους είχαν την εξουσία στο  διάβα των αιώνων.

Οφείλει να βρει έναν επιστημονικά δομημένο αλγόριθμο αντικειμενικής επιλογής πολιτικών, με τον οποίο οι άριστοι γνώστες, έντιμοι ,δίκαιοι κλπ πολιτικοί επιστήμονες, κατηρτισμένοι επαγγελματίες και έμπειροι  πολιτικοί, οι “φιλόσοφοι” κατά τον Πλάτωνα, με την έννοια του αρίστου, να αναλαμβάνουν να κυβερνούν, με την εξουσία του συνόλου του λαού, για το καλό και το δίκαιο όλου του λαού.

Είμαι σίγουρος, ότι αυτό το νέο πολιτικό σύστημα μπορεί και να περιγραφεί και να δομηθεί και να λειτουργήσει, με απολύτως επιστημονικά κριτήρια ,για το καλό όλης της κοινωνίας, για τη δημοκρατία και το δίκαιο.

Μία υποτυπώδης ανάλογη διαδικασία εφαρμόζεται ήδη και σήμερα σε όλα τα κράτη του κόσμου. Είναι η διαδικασία  με την οποία αναδεικνύεται η ιεραρχία της ηγεσίας του στρατού, της δικαστικής εξουσίας κλπ, αν βέβαια εξαιρεθεί η εξωτερική παρέμβαση των πολιτικών  κομμάτων στα πολύ υψηλά κλιμάκια των ηγεσιών.

Αν αυτές  οι διαδικασίες μελετηθούν , καταγραφούν, εμπλουτιστούν με χιλιάδες επιστημονικά κριτήρια κοινής αποδοχής, τότε θα έχουμε ένα σταθερό, σοβαρό και αξιόπιστο αλγόριθμο για την ανάδειξη της πολιτικής ηγεσίας των Κρατών, που θα υπηρετεί πράγματι τον ορισμό της δημοκρατίας.

Τότε η δημοκρατία θα  είναι το πολιτικό σύστημα που πηγάζει από όλο το λαό, θα  ασκείται από αρίστους που θα προέρχονται από όλο το λαό και θα υπηρετεί τα συμφέροντα όλου του λαού.

Αντιλαμβάνομαι ότι η πρότασή μου, ξεβολεύει, ανησυχεί και φοβίζει  κάποιους. Εκτίμησή μου όμως  είναι,  ότι με το προτεινόμενο σύστημα θα υπάρχει περισσότερη ελευθερία έκφρασης, δικαιοσύνη, απόλυτος έλεγχος των ηγετών και πραγματική               “Δημοκρατία του Δικαίου”

Συνάνθρωποι όλου του κόσμου. σοφοί και ταπεινοί , απελευθερωθείτε από τα ταμπού της δημοκρατίας της ζούγκλας και τολμήστε τη μετάβαση στη δημοκρατία του δικαίου και της αποτελεσματικότητας.

Καιρός να φύγουμε από τη δημοκρατία της αδικίας και της ζούγκλας, που προσβάλλει τον σημερινό ανθρώπινο πολιτισμό. Εγώ είμαι υποχρεωμένος να σπείρω το σπόρο της σύγχρονης “Δημοκρατίας του Δικαίου” για το σύνολο της ανθρώπινης κοινωνίας ,όσο και αν αυτό τρομάζει τους “δημοκράτες” της ζούγκλας.

                                                                                                     Για τις ομάδες κοινωνικής δράσης

Κομνηνός Γιώργος

οικονομολόγος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button