Ειδήσεις

Εκδήλωση – συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις
ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΗ 12μ. στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Πλατείας Θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής ΑΜΘ του ΚΚΕ

Σε καλούμε σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

 Για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού

Πέρασαν εφτά μήνες από το ξεκίνημα της πανδημίας στη χώρα μας και ήδη βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα. Ένα δεύτερο κύμα που ξεκίνησε με το τζογάρισμα από την κυβέρνηση όσων κέρδισε κατά το πρώτο διάστημα ο ελληνικός λαός, με το άνοιγμα του τουρισμού με υγειονομικά πρωτόκολλα – λάστιχο για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε Μεταφορές και Τουρισμό. Μπορεί ακόμα στην Ξάνθη να μετράμε σε αυτό το δεύτερο κύμα λίγα κρούσματα, αλλά έχουμε πικρή την εμπειρία του πρώτου διαστήματος με 13 νεκρούς και πολυήμερα λοκ ντάουν. Κι όμως, όλο αυτό το διάστημα δεν έχουμε δει κάτι να γίνεται για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας είτε στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Μηδενικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων και ένα πηγαινέλα μοριακού αναλυτή PCR στο Ιπποκράτειο είναι ο απολογισμός. Ενώ πολύ καλά καταλαβαίνει ο ξανθιώτικος λαός τι σημαίνει «ατομική ευθύνη», πληρώνοντας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια αδρά για τεστ κορονοϊού. Άλλωστε, τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ δεν προβλέπουν δωρεάν τεστ για όσους έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ούτε σε εργασιακούς χώρους ούτε καν στα σχολεία, που το μάθημα διεξάγεται με πολυπληθή τμήματα σε μικρές αίθουσες και με καθαρίστριες που δεν επαρκούν για την αναγκαία καθαριότητα και απολύμανση. Ενδεικτικά ο μέσος όρος των τμημάτων στα γυμνάσια της Ξάνθης είναι πάνω από 25(!), ενώ πολλά είναι τα 25αρια τμήματα στα νηπιαγωγεία και η πλειοψηφία των τμημάτων των δημοτικών στον Δήμο Ξάνθης είναι πάνω από 20. Για να μην αναφερθούμε στις άθλιες συνθήκες στέγασης για το 1ο Ειδικό Σχολείο στο ισόγειο του 11ου ΔΣ, σε αίθουσες κλουβιά και το γεγονός πως η πλειοψηφία των καθαριστριών είναι μερικής απασχόλησης βρισκόμενες μόλις 3,5ώρες στα σχολεία…

Για την υπεράσπιση των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, για να καταργηθούν οι αντεργατικές διατάξεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα

Όλο αυτό το διάστημα οι εργάτες και οι αυτοαπασχολούμενοι στην εστίαση, το εμπόριο, το παζάρι της Ξάνθης βιώσαμε πολύ καλά πώς αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση η πανδημία για να περάσουν μια σειρά αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα. Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εκρηκτική και δεν εξωραϊζεται με τα ψίχουλα των επιδοτήσεων κυβέρνησης και περιφέρειας. Η ανεργία, οι απολύσεις, η ημιαπασχόληση, η ραγδαία διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας, η εντατικοποίηση, η επέκταση της τηλεργασίας, η αύξηση του απλήρωτου εργάσιμου χρόνου, οι απλήρωτες υπερωρίες σε περίπτωση προληπτικής καραντίνας εργαζομένων, τα χρέη νοικοκυριών, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων αγροτών «χτυπάνε κόκκινο».

Οι εργαζόμενοι στους μεγάλους εργασιακούς χώρους της περιοχής μας (όμιλος ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ, SUNLIGHT,

E VALUE,ΣΕΚΑΠ, κ.α) νιώσανε στο πετσί τους όποτε συμφέρει την εργοδοσία εκ περιτροπής εργασία (με μισθούς ψίχουλα και καταστρατήγηση αδειών) και μετά εντατικοποίηση, επέκταση της παραγωγής (βλ. μάσκες) αλλά με μισθούς – ψίχουλα, τηλεργασία, προσπάθεια για αλλαγή συμβάσεων εργασίας με εξουθενωτικούς όρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι στα σουπερ μάρκετ και στα courrier που ήταν στην πρώτη γραμμή με την εξουθενωτική και επικίνδυνη εργασία τους είδαν τους μεγαλοϊδιοκτήτες να αυγαταίνουν τα κέρδη τους αλλά αυτό να μη σημαίνει και αύξηση των δικών τους απολαβών. Ενώ η εντατικοποίηση εκφράζεται και με μια σειρά θανατηφόρα και μη εργατικά ατυχήματα όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τα μέτρα που πέρασαν όλο αυτό το διάστημα με τις διάφορες κυβερνητικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και όλα αυτά που έρχονται, δεν πρόκειται να φύγουν με τον κορονοϊό, αν το ίδιο το εργατικό λαϊκό κίνημα δεν επιβάλει την κατάργησή τους. Το ίδιο άλλωστε έγινε με την «έκτακτη προσωρινή νομοθεσία» των μνημονίων που μονιμοποιήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις.

Για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών ενάντια στην κρατική καταστολή και τις απαγορεύσεις, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία

Μόνο τον τελευταίο μήνα είχαμε:  το χτύπημα των ΜΑΤ στη συγκέντρωση των υγειονομικών, αξιοποιώντας το νέο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, την προσπάθεια διάλυσης της μεγαλειώδους συγκέντρωσης στο Εφετείο Αθηνών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία μια ολιγάριθμη προβοκατόρικη ομάδα, το χτύπημα με ΜΑΤ και δακρυγόνα 15χρονων μαθητών στο Υπουργείο Παιδείας και το ίδιο απόγευμα των εργαζομένων που διαμαρτύρονταν για αυτό το γεγονός στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την 4μερη κράτηση στη ΓΑΔΑ 14χρονου μαθητή (!), ενώ στην Ξάνθη είχαμε εισαγγελική παρέμβαση ενάντια στις καταλήψεις των μαθητών που διεκδικούν υγειονομικά μέτρα με λιγότερους μαθητές στις αίθουσες και περισσότερες καθαρίστριες και καθηγητές. Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται νέο χτύπημα με το νέο συνδικαλιστικό νόμο που θέλει να θεσπίσει νέα ιδιώνυμα σε βάρος των συνδικάτων, να περιορίσει ακόμα περαιτέρω το απεργιακό δικαίωμα.

Στην πάλη απέναντι στην κρατική καταστολή, την εργοδοτική τρομοκρατία και τον αυταρχισμό, απέναντι στην επίθεση στα λαϊκά συνδικαλιστικά δικαιώματα, στα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών μπορεί να συνεισφέρει κάθε εργαζόμενος, προοδευτικός άνθρωπος, επιστήμονας, καλλιτέχνης, νομικός, κ.α. Σημαντικός σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν και στην πόλη μας ο αγώνας μπροστά στη δίκη της Χρυσής Αυγής για να μπουν στη φυλακή οι Ναζί.

 

Για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη συμμετοχή της χώρας μας στα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ- ΕΕ. Καμία αλλαγή διεθνών συνθηκών, καμία συμμετοχή στα παζάρια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου υπό ευρωΝΑΤΟική εποπτεία». Τα σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας δεν μπορούν να τα εγγυηθούν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, τα παζάρια και οι συμφωνίες των αστικών τάξεων και κυβερνήσεων

Βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου, της Κύπρου, του Καυκάσου. Αυτές οι εξελίξεις καθορίζονται από την πολιτική των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους ανταγωνισμούς τους με Κίνα, Ρωσία για τον έλεγχο λιμανιών, φυσικού πλούτου από τους ενεργειακούς κολοσσούς, την εμπλοκή των αστικών τάξεων της περιοχής, που επιδιώκουν τη γεωστρατηγική τους αναβάθμιση. Σε αυτήν την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων επιδρούν και οι συνέπειες της πανδημίας. Αποτέλεσμα των  παραπάνω είναι και οι  πολεμικές επιχειρήσεις ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία που συνδέονται με την “αλυσίδα” των ενδοϊμπεριαλιστικών αναμετρήσεων στη Συρία, στη Λιβύη, στην περιοχή του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας, των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου, όπου συγκρούονται ισχυρά μονοπώλια και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που έχουν διαφορετικούς σχεδιασμούς. Αυτό είναι και το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσεται σήμερα και η αντιπαράθεση των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας, η κλιμάκωση της επιθετικότητας της τούρκικης αστικής τάξης με την αμφισβήτηση συνόρων και διεθνών συνθηκών. Μάλιστα, η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ αλλά και δυνάμεων της ΕΕ, όπως η Γαλλία, με επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης, είναι παράγοντας που κάνει πιο περίπλοκη και επικίνδυνη την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στην Ξάνθη η πρόσφατη κοινή άσκηση με τους αμερικανοΝΑΤΟΪκούς στο Πετροχώρι, η δραστηριοποίηση του αμερικάνικου παράγοντα μέσω του xanthitechlab -που είναι μια από τις δέκα ενισχυμένες δομές American spaces που λειτουργούν στην Ευρώπη, για «τη δυνατότητά του να παρέχει υπηρεσίες στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής» (!!!)-, οι συχνές «εθιμοτυπικές» επισκέψεις πρόξενων και πρέσβεων μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλούν στους κατοίκους της περιοχής.

Ο λαός μας πρέπει να απορρίψει όλα τα εκβιαστικά διλήμματα, να μη δεχτεί καμιά υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα. Η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της εδαφικής ακεραιότητας, των συνόρων από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, δεν είναι θεωρίες, κούφια λόγια. Αποκτούν πραγματικό νόημα, μόνο όταν συμβαδίζουν με την πάλη:

“Για την απεμπλοκή της χώρας από τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ

“Για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα

“Για την αποδέσμευση από αυτούς τους οργανισμούς, με τον λαό στην εξουσία, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει

Αν οι λαοί στην περιοχή βαδίσουν τον δικό τους δρόμο, θα βρουν τρόπο να λύσουν τις όποιες διαφορές

 

για όλα τα παραπάνω σε καλούμε σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

για να οργανώσουμε την εργατική – λαϊκή αντεπίθεση

 

Κομματική Οργάνωση Ξάνθης του KKE

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button