Θα πρέπει να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των ΑΕΙ

Τις προτάσεις των Τμημάτων του πανεπιστημίου της Θράκης αναμένει η Σύγκλητος του ΔΠΘ στο πλαίσιο του 4ετούς προγραμματισμού του, όπως αυτός προβλέπεται στο Ν 3549, το λεγόμενο νόμο-πλαίσιο που έχει ψηφισθεί υπό υπουργείας Μαριέττας Γιαννάκου.

   Τις προτάσεις των Τμημάτων του πανεπιστημίου της Θράκης αναμένει  η Σύγκλητος του ΔΠΘ  στο πλαίσιο του 4ετούς προγραμματισμού του, όπως αυτός προβλέπεται στο Ν 3549, το λεγόμενο νόμο-πλαίσιο που έχει ψηφισθεί υπό υπουργείας Μαριέττας Γιαννάκου.


   Το θέμα του προγραμματισμού έχει ήδη περάσει από τη Σύγκλητο του πανεπιστημίου της Θράκης, η οποία αφού εξέτασε σε πρώτη φάση τις ανάγκες του ΔΠΘ και το σχέδιο ανάπτυξής του, στη συνέχεια απέστειλε τις προδιαγραφές στα Τμήματα του, προκειμένου αυτά με τη σειρά τους να τοποθετηθούν επί των προτάσεων.


   Έτσι μόλις συγκεντρωθούν όλες οι αποκρίσεις στα χέρια της Συγκλήτου, θα συνεδριάσει εκ νέου για να ομογενοποιήσει και ψηφίσει τα αιτούμενα, τα οποία και θα προωθήσει στο Υπουργείο Παιδείας, ευελπιστώντας το αργότερο μέχρι τέλη Μαίου.


    Έτσι το πρόσφατο τελεσίγραφο του υπουργού Παιδείας προς τα ΑΕΙ για τον 4ετή προγραμματισμό δεν ανησύχησε τις πρυτανικές αρχές, καθώς το πανεπιστήμιο της Θράκης έχει αρχίσει τις σχετικές διαδικασίες και της εσωτερικής του αξιολόγησης.  Να θυμίσουμε πως ο αρμόδιος Υπουργός έστειλε εμμέσως πλην σαφώς μήνυμα προς τα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης πως αν δε συντάξουν εγκαίρως το 4ετές συμβόλαιο με το Υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Μαίου, από το επόμενο έτος θα χρηματοδοτηθούν μόνο για τις λειτουργικές τους δαπάνες.


  Ο 4ετής προγραμματισμός για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2009 και κατά συνέπεια όποιο ίδρυμα δεν καταθέσει σύντομα την πρότασή του, ώστε να μελετηθεί και να εγκριθεί, δε θα χρηματοδοτηθεί το επόμενο έτος.


  Ωστόσο από τα περίπου 460 Τμήματα των ΑΕΙ, μόλις τα 125 έχουν αρχίσει τις σχετικές διαδικασίες  εσωτερικής αξιολόγησης.


  Από την πλευρά του ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ, κ. Αθανάσιος Καραμπίνης σχολιάζοντας τις επισημάνσεις του υπουργείου Παιδείας, σημείωσε  ότι ο συγκεκριμένος νόμος 3549 βάζει τα πανεπιστήμια να κάνουν μια καταγραφή της προηγούμενης τετραετίας τους και να συντάξουν ένα πλάνο ανάπτυξής τους.


   Παράλληλα θέτει και τον προβληματισμό του κατά πόσο δηλαδή μπορεί η πολιτεία να δεσμευτεί για την οικονομική στήριξη των ΑΕΙ προκειμένου να υλοποιηθεί ο 4εττής αυτός προγραμματισμός τους.


  “Βεβαίως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν κάποιο μέτρο, το  οποίο κινείται σε μια κατεύθυνση περίπου να προσδιορίσουμε τις ανάγκες μας για την επόμενη τετραετία. 


  Όμως σε όλους μας, εκείνο το οποίο θα  θέλαμε να είναι ξεκάθαρο είναι πως θα υπάρξει μια αμοιβαία δέσμευση ανάμεσα στα πανεπιστήμια και την πολιτεία. Μια δέσμευση που θα μιλά για την ανάπτυξή και την λειτουργία των ΑΕΙ και η οποία δέσμευση δε θα είναι μονόπλευρη.


   Ο προβληματισμός μας είναι ότι οι προϋπολογισμοί του κράτους, όπως γνωρίζουμε, συντάσσονται σε ετήσια βάση. Δεν ξέρω λοιπόν κατά πόσο  θα μπορούσε η πολιτεία να δεσμευτεί αυτή τη στιγμή για 4 χρόνια οικονομικής ανάπτυξης των πανεπιστημίων, όταν υπάρχει μια τέτοια δέσμευση συνολική για τον προϋπολογισμό του κράτους.


  Εμείς πιστεύουμε ότι δε θα πρέπει να είναι αυτό που ζήσαμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια όπου υπήρξε μια δέσμευση των πανεπιστημίων για κάποιες απορροφήσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά δε χρηματοδοτηθήκαμε με αυτόν τον προϋπολογισμό”.    


  Ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ, κ. Καραμπίνης υπογραμμίζει πως θα πρέπει να υπάρξει μια αμοιβαία δέσμευση για την τήρηση της οποιασδήποτε συμφωνίας γίνει ανάμεσα στα πανεπιστήμια και την πολιτεία. Και φυσικά πέρα από τα σχέδια και τον προγραμματισμό θα πρέπει να διασφαλιστεί και η χρηματοδότηση τους, αφού όπως διαπιστώνεται εκεί βρίσκεται το πρόβλημα.


 



 Τοποθέτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια …


  Στο μεταξύ ερωτηθείς ο κ. Καραμπίνης για την τελευταία τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη ότι η έλευση των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, δήλωσε πως το ζήτημα είναι να μην απαξιωθούν τα  δημόσια πανεπιστήμια.



   “Και ως άτομο, αλλά και ως διοίκηση του πανεπιστημίου και ως πανεπιστήμιο γενικότερα δεν έχουμε αλλάξει τη θέση μας. Εμάς δε μας φοβίζουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εμείς εκείνο που ζητάμε από την πολιτεία είναι να μην απαξιώνονται τα δημόσια πανεπιστήμια. Γιατί θα πρέπει αυτή η επένδυση παιδείας που είχε γίνει όλα αυτά τα χρόνια από το ελληνικό κράτος να στηρίζεται καθημερινά. Θα πρέπει να στηριχτεί το δημόσιο πανεπιστήμιο και εμείς δε φοβόμαστε τον οποιοδήποτε ανταγωνισμό, ούτε την οποιαδήποτε ίδρυση  ιδιωτικών ΑΕΙ. Εν κατακλείδι, εμείς δε θα θέλαμε ουσιαστικά να ιδρυθούν κάποια πανεπιστήμια  και αυτό να αποτελέσει άλλοθι και να απαξιωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο”.


Δέσποινα Γκούμα      

Σχετικά Άρθρα

Back to top button