Ειδήσεις

Bill Papas σε άρθρο του : “Μειώστε την σπατάλη των τροφίμων” !

Εκτός από την FORUM GROUP , την ORCA και πολλών άλλων επιχειρήσεων, ο Bill Papas είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της IUGIS. Σήμερα το πρωί απέστειλε άρθρο στην foodanddrinkbusiness της Αυστραλίας και έχει ένα ενδιαφέρον να διαβάσουμε τα γραφόμενα του.

“Ο ΟΗΕ στέλνει μια έγκαιρη υπενθύμιση ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων”

“Στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να γιορτάσει την πρώτη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης σχετικά με την απώλεια τροφίμων και τα απόβλητα, μια υπενθύμιση έγκαιρα της ευθύνης μας ως παγκόσμιων πολιτών να βοηθήσουμε στη μείωση της σπατάλης τροφίμων με όποιο τρόπο μπορούμε.

Δεδομένου ότι η Αυστραλία είναι στους κορυφαίους παραβάτες του κόσμου για κατά κεφαλή απόβλητα, πρόκειται για μια μέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα που απέτυχε να τραβήξει την προσοχή εδώ.

Και λέει ότι εγώ, ως επικεφαλής μιας επιχείρησης που σχετίζεται με τα απόβλητα, εγείρω αυτήν την ανησυχία. Όλα με κάνουν να αναρωτιέμαι αν οι Αυστραλοί αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα της κρίσης μας για τα απόβλητα τροφίμων και τη σημασία της δράσης στην προσπάθειά μας να επιτύχουμε ένα βιώσιμο μέλλον.

Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην συνειδητοποιούν πόσο σημαντικά τα απόβλητα τροφίμων συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος. Η έρευνα δείχνει ότι το μεθάνιο παράγεται όταν τα απορρίμματα τροφίμων απορρίπτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής και η αποσύνθεση είναι πολύ πιο ισχυρό ως αέριο θερμοκηπίου από το διοξείδιο του άνθρακα με την πάροδο του χρόνου. Και τα απόβλητα τροφίμων εκτιμάται ότι συμβάλλουν περίπου στο οκτώ τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Αλλά τώρα περισσότερο από ποτέ θα πρέπει επίσης να σκεφτόμαστε και τον οικονομικό αντίκτυπο. Σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική για τα Απόβλητα Τροφίμων της Αυστραλίας σπαταλάμε περισσότερους από 7,3 εκατομμύρια τόνους τροφίμων κάθε χρόνο με εκτιμώμενο κόστος για την αυστραλιανή οικονομία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Αυτά είναι χρήματα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει το έθνος μας σε πολύ καλύτερες χρήσεις καθώς οδηγούμαστε σε αυτήν την ύφεση.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι κάτι πρέπει να αλλάξει εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους αυτής της στρατηγικής, για να μειώσουμε τα μισά απόβλητα τροφίμων έως το 2030.

Η μείωση των απορριμμάτων τροφίμων πρέπει να είναι μια υβριδική προσέγγιση, με τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να αλλάζουν συμπεριφορές. Παρόλο που είναι εύκολο να απορρίψουμε τον αντίκτυπο που κάνει ένα άτομο, συνεισφέρει κάθε πιάτο απομεινάρια που προστίθεται στον κάδο. Απλές διαδικασίες, όπως ο προγραμματισμός γευμάτων πριν από τα ψώνια και η δημιουργικότητα με τα υπολείμματα φαγητού, μπορούν να μειώσουν τα απόβλητα.

Εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι επιχειρήσεις και η μείωση της σπατάλης τροφίμων έχει καλή λογική για τις επιχειρήσεις. Δεν αφορά μόνο την εξοικονόμηση κόστους. Πολλές μελέτες καταναλωτών έχουν δείξει πώς οι Αυστραλοί είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τις μάρκες που προτιμούν προϊόντα και υπηρεσίες φιλικά προς το περιβάλλον και συχνά είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για το προνόμιο. Η αλλαγή των προσδοκιών της κοινότητας θα επιβάλλει αλλαγές με την πάροδο του χρόνου, αλλά υπάρχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για ανάληψη δράσης τώρα.

Η ορατότητα το κλειδί για τις προκλήσεις για τα απόβλητα τροφίμων

Η θεωρία αλλαγής συμπεριφοράς μας λέει ότι η πρόθεση έρχεται πριν από τη δράση, οπότε αν θέλουμε να δημιουργήσουμε θετικές συμπεριφορές για τα απόβλητα τροφίμων, πρέπει να οικοδομήσουμε την ευαισθητοποίηση, να αλλάξουμε στάσεις και να δημιουργήσουμε πρόθεση. Ως επιχείρηση βιώσιμης τεχνολογίας που ειδικεύεται στη διαχείριση αποβλήτων, γνωρίζουμε περισσότερα από ό, τι περισσότερα σχετικά με τον όγκο και τον αντίκτυπο των απορριμμάτων τροφίμων στην Αυστραλία και γνωρίζουμε ότι η όραση πιστεύει. Εάν παρακολουθούμε και μετράμε τα απόβλητα τροφίμων, είναι πιο πιθανό να έχουμε πρόθεση και να αναλάβουμε δράση για να τα μειώσουμε.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να εξετάσουν την «ευφυΐα κατανάλωσης» για να διορθώσουν το πρόβλημα. Πολλοί στρέφονται σε τεχνολογία όπως το IoT για αύξηση της διαφάνειας στην κατανάλωση. Αυτό δίνει τη δύναμη στα χέρια των επιχειρήσεων να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων σχετικά με την κατανάλωση αποβλήτων, ενέργειας και νερού. Καθιστώντας τα βιολογικά απόβλητα πιο ορατά μπορούμε να οδηγήσουμε την αλλαγή συμπεριφοράς που τελικά θα οδηγήσει σε επιχειρήσεις να αποφεύγουν και να μειώνουν τα απόβλητα τροφίμων.

Το Fiddler Hotel στα βορειοδυτικά του Σίδνεϊ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς οι συμπεριφορές οδηγούν σε πραγματικές αλλαγές. Αυξάνουν την ορατότητα των απορριμμάτων μέσω της τεχνολογίας, η οποία βοήθησε το προσωπικό να συνειδητοποιήσει τι σπατάλη τροφίμων. Αυτό βοήθησε με πρακτικές λύσεις, όπως σχέδια μενού και πρακτικές αγοράς, εξοικονομώντας 15.000 $ ετησίως για τα απόβλητα τροφίμων. Η καταναλωτική ευφυΐα μας ωφελεί περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Τροφή για σκέψη

Με μια βαθιά ύφεση να “ξεφλουδίζει” , δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να πέσουν τα απόβλητα τροφίμων από το ραντάρ. Το COVID-19, όπως σωστά κατέληξαν τα Ηνωμένα Έθνη, «έχει προκαλέσει μια παγκόσμια αφύπνιση σχετικά με την ανάγκη μετασχηματισμού και εξισορρόπησης του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης των τροφίμων μας». Όλοι θα μετρηθούμε από την κληρονομιά που αφήνουμε για τις μελλοντικές γενιές . Είναι πλέον καιρός να αντεπεξέλθουμε και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε για να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον.”

Bill Papas – CEO Iugis 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button