Ειδήσεις

Γεννηματά: Θέμα δημοκρατίας η άμεση ενίσχυση των εφημερίδων

Στο θέμα της συνεχούς αναβολής των κυβερνητικών δεσμεύσεων για ενίσχυση του Τύπου εστίασε σήμερα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όταν ανέλαβε καθήκοντα, πήρε πίσω τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, υποσχόμενη ότι θα φέρει δική της διάταξη. Ωστόσο, από τότε έχουν περάσει πολλοί μήνες και το Μαξίμου δεν έχει προχωρήσει σε καμιά κίνηση ενίσχυσης του Τύπου, δικαιώνοντας τις φωνές που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να στηρίξει τις εφημερίδες που δεν μπορεί να ελέγξει

Σήμερα, η κ. Γεννηματά –έπειτα από δύο τηλεδιασκέψεις που είχε με εκπροσώπους από την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και τον Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων– υπογράμμισε ότι οι εφημερίδες χρειάζονται άμεση στήριξη, προσθέτοντας ότι «είναι θέμα δημοκρατίας».

Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζήτησε επίσης να μην υπάρξουν άλλες επιλεκτικές ενισχύσεις, αναφερόμενη προφανώς στη «λίστα Πέτσα», ενώ επισήμανε ότι οι εφημερίδες χρειάζονται ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης.

Αναλυτικά, η κ. Γεννηματά δήλωσε:

  • Ο κ. Πέτσας οφείλει να υλοποιήσει αμέσως τις ανακοινώσεις του για οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων, σύμφωνα και με το νόμο. Όχι άλλες επιλεκτικές ενισχύσεις που μόνο στόχο έχουν τον έλεγχο της ενημέρωσης. Έχουμε με τροπολογία στη Βουλή προτείνει τον καθορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων (κυκλοφορία, εργαζόμενοι), ώστε να εξασφαλίσουμε την διαφάνεια και την αξιοπιστία αυτών των ενισχύσεων.
  • Οι εφημερίδες χρειάζονται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης, ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση που επιδεινώθηκε ιδιαίτερα από την πανδημία. Το Κίνημα Αλλαγής είναι σε ανοιχτό διάλογο με τους εκπροσώπους των εφημερίδων, ώστε να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή. Είναι αναγκαίο η πρόταση μας για Επιδότηση Εργασίας-με πλήρως κατοχυρωμένα τα εργασιακά δικαιώματα- να συμπεριλάβει και τους εργαζόμενους στον τύπο.
  • Προτεραιότητά μας είναι η ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 790/2019 για τα πνευματικά δικαιώματα. Ώστε να αποτραπεί η λεηλασία της δημοσιογραφικής παραγωγής από τις πολυεθνικές πλατφόρμες.
  • Για τις Περιφερειακές επιχειρήσεις του τύπου πρέπει να συγκροτηθεί ένα νέο και ενιαίο Μητρώο, που θα συμπεριλαμβάνει τόσο την ψηφιακή μορφή των εφημερίδων, όσο και το σύνολο των ενημερωτικών ιστοσελίδων στην περιφέρεια. Με εφαρμογή σύγχρονων κριτηρίων και εποπτείας.
  • Η υποχρέωση του Δημοσίου να προβαίνει σε ανακοινώσεις και καταχωρίσεις μέσω του Περιφερειακού τύπου, πρέπει να παραταθεί. Για το θέμα αυτό θα καταθέσουμε και πρόταση νομοθετικής ρύθμισης.

Στις τηλεδιασκέψεις, από την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών συμμετείχαν ο πρόεδρος Νίκος Χατζηνικολάου, ο γραμματέας Ι. Φιλιππάκης και ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Τ. Ξιναρής, ενώ από τον Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων έλαβαν μέρος ο πρόεδρος Γ. Κατσαΐτης και ο αντιπρόεδρος Μ. Χαλκιαδάκης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button