Ο Μπιλ Πάπας στο gazzetta.gr: «Πιστέψτε στο μοντέλο της Ξάνθης, θα έρθουν επιτυχίες»
Ο νέος ιδιοκτήτης της Ξάνθης, Μπιλ Πάπας αποκαλύπτει στο gazzetta.gr τo πλάνο του για τους Θρακιώτες. Γιατί δεν επένδυσε σε άλλες ελληνικές ομάδες, οι γέφυρες που θέλει να χτίσει ανάμεσα σε Ελλάδα και Αυστραλία, η σημασία στις ακαδημίες και το επιχειρηματικό μοντέλο του.
«Τα δυνατά μυαλά συζητούν ιδέες, τα μέτρια γεγονότα και τα αδύναμα άλλους ανθρώπους» έλεγε ο Σωκράτης.
Ο Μπιλ Πάπας (Βασίλης Παπαδημητρίου) ένας γεννημένος businessman και παράλληλα παθιασμένος με τον ποδόσφαιρο γνώριζε πάντα πως να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που του δίνονταν στο επιχειρηματικό κομμάτι, αφού πρώτα τις φίλτραρε παίρνοντας εν συνεχεία τα ανάλογα ρίσκα.
Ο Ελληνοαυστραλός επενδυτής, ανέλαβε το 2016 την προεδρία της Σίντνεϊ Ολίμπικ, ενώ αποτελεί χορηγό περιώνυμων ευρωπαϊκών συλλόγων όπως είναι οι Λίβερπουλ και Σάλκε.
Η Ξάνθη αναμφίβολα συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα προσωπικά στοιχήματα για τον ομογενή επιχειρηματία και πατέρα τριών παιδιών. Πρόκειται για τον ιδανικό συγκερασμό μπίζνες και ποδοσφαίρου, αλλά και μια επιστροφή στις ρίζες με τον Πάπας να στήνει γέφυρες με το ποδόσφαιρο της Αυστραλίας, το οποίο κρύβει άγνωστους θησαυρούς.
Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του, ως αφεντικό του Forum Group και της IUGIS επεκτείνονται σε Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία και Βραζιλία. Οι πελάτες του παγκοσμίως ξεπερνούν τις 4.500, έχοντας αναλάβει μεταξύ άλλων projects στον Πύργο του Λονδίνου αλλά και την Αυστραλιανή Ένωση Ράγκμπι. Αξίζει να σημειωθεί πως απασχολούνται πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε 60 επιχειρήσεις του!
H Forum Group, η οποία αποτελεί τον Αυστραλιανό κρατικό πάροχο έξυπνο υπηρεσιών δραστηριοποιείται σε καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τις επιχειρήσεις πιο αποτελεσματικές, να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της, ενώ η Iugis είναι εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων και περιβαλλοντολογικών συμβουλών. Ακόμα και στο «Άνφιλντ» υπάρχουν κάδοι που μετατρέπουν τα σκουπίδια σε νερό. Μάλιστα διατηρεί επίσης γραφεία σε Λονδίνο, Ντίσελντορφ, Ντουμπάι και Όκλαντ.
Ο Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας και νέος ιδιοκτήτης της Ξάνθης στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη σε ελληνικό μέσο αποκάλυψε στο gazzetta.gr τους στόχους και τα όνειρα του για την ακριτική ομάδα.
Ο Πάπας υπογράμμισε την σημασία που δίνει στις ακαδημίες του συλλόγου, την εμπιστοσύνη του στον πετυχημένο Αυστραλοκροάτη τεχνικό Τόνι Πόποβιτς και το επιτελείο του, την επιθυμία να λειτουργήσει η Ξάνθη ως γέφυρα ανάμεσα στο ελληνικό και αυστραλιανό ποδόσφαιρο, τις προτάσεις που απέρριψε όταν του ζήτησαν να επενδύσει σε άλλες ελληνικές ομάδες ενώ ανέλυσε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση του να αναλάβει την Ξάνθη!
Ετοιμόλογος, ακριβολόγος και ευθύς, ο πετυχημένος επιχειρηματίας ανέλυσε το ποδοσφαιρικό πρότζεκτ που ανέλαβε στη χώρα καταγωγής του, εστιάζοντας στα πλεονεκτήματα του νέου εγχειρήματος του στην Ξάνθη.
Πως αποφασίσατε να αναλάβετε την Ξάνθη και γιατί ειδικά την συγκεκριμένη ομάδα;
«Τούτη είναι μια εύκολη, αλλά συνάμα δύσκολη ερώτηση. Είμαι παθιασμένος με το ποδόσφαιρο. Έχω επενδύσει στο ποδόσφαιρο της Αυστραλίας, ενώ προχώρησα σε συνεργασίες αναλαμβάνοντας χορηγίες σε μεγάλους συλλόγους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου (σ.σ.: Λίβερπουλ και Σάλκε μεταξύ άλλων). Όλα αυτά οδήγησαν σε έναν συνδυασμό παράλληλης στρατηγικής σε ότι αφορά τα επιχειρηματικά μου συμφέροντα και τις επενδύσεις.
Τα τελευταία χρόνια αρκετοί άνθρωποι μου έφεραν κάποιες προτάσεις που αφορούσαν ελληνικές ομάδες προκειμένου να αναλάβω την ιδιοκτησία τους όμως καμία από αυτές δεν πληρούσε τα κριτήρια που είχα θέσει. Καμία δεν με ενθουσίαζε. Το πάθος μου για το ελληνικό ποδόσφαιρο ξεκίνησε από τότε που ήμουν πολύ νέος, αφού ταξίδευα στην Ελλάδα σε όλη τη ζωή μου. Σε ότι έχει να κάνει την Ξάνθη, ήταν μια ευκαιρία για μένα γιατί ταίριαζε με τα κριτήρια που είχα θέσει. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σειρά επιχειρηματικών μου συμφερόντων που αφορούν την Ελλάδα.
Έχω δημιουργήσει ένα υπέροχο δίκτυο με κάποιες θαυμάσιες φιλίες που συνδέονται και με το ποδόσφαιρο. Είναι ιδανικό για μένα το γεγονός πως η Ξάνθη βρίσκεται μακριά από τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας και σε μεγάλη επίσης απόσταση από τους κορυφαίους ελληνικούς συλλόγους που κυριαρχούν από κάθε άποψη. Οπότε, πρώτον: πρόκειται για μια μεγάλη τοπική ομάδα δίχως μεγάλο ανταγωνισμό στην περιοχή και δίχως να απαιτεί μεγάλη επένδυση. Είναι η ιδανική επιλογή για εμάς επειδή μπορεί να φέρει ο σύλλογος κοντά του, τους νέους και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές της περιοχής.
Για μένα η εξέλιξη σε αυτό το επίπεδο είναι πολύ σημαντική και είμαι παθιασμένος με τα τμήματα υποδομής των ομάδων προκειμένου να δίνουμε ευκαιρίες σε νεαρούς ποδοσφαιριστές για να προχωρήσουν. Δεύτερον: λατρεύω να χτίζω τις επιχειρήσεις μου, να δημιουργώ προγράμματα που μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία.
Πρόκειται για μια ομάδα με μεγάλη ιστορία, εξαιρετική δημογραφική θέση. Είμαι ικανοποιημένος από τα θεμέλια που έχει η Ξάνθη, την ακίνητη περιουσία και τους πόρους του συλλόγου που υπάρχουν ήδη, το προπονητικό κέντρο και το ξενοδοχείο (Le Chalet) του συλλόγου Σπουδαία κριτήρια σε ένα όμορφο μέρος της Ελλάδας με υπέροχη ιστορία. Αυτοί οι λόγοι μας οδήγησαν στο να αναλάβουμε το συγκεκριμένο πρότζεκτ και το αντιμετωπίζουμε σαν ένα ταξίδι όπου έχουμε θέσει πολλούς στόχους μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό του».
Υπήρχαν δηλαδή και άλλες ομάδες που σας πρότειναν να επενδύσατε. Γιατί δεν θέλατε να εμπλακείτε;
«Είχα διάφορες προσεγγίσεις για να εμπλακώ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Από συλλόγους που μετέχουν στη Super League, αλλά και χαμηλότερες κατηγορίες, όμως για καμία από αυτές δεν προχώρησαν οι επαφές σε κάποιο επίπεδο».
Ποιος είναι ο βασικός στόχος σας στην Ξάνθη; Ποια είναι η προτεραιότητα που έχετε θέσει στο σύλλογο;
«Προτεραιότητα μου πάντα σε κάθε επιχειρηματική μου δραστηριότητα, αλλά και σε όλες τις επενδύσεις μου, είναι να ασχολούμαι με κάτι που θεωρώ βιώσιμο.
Να είναι κάτι που μπορούμε να δημιουργήσουμε και να είμαστε περήφανοι για αυτό. Επίσης θέλουμε να φτιάξουμε ένα καμπ, αλλά και να είμαστε υπερήφανοι που θα έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα χώρο συγκέντρωσης με κοινοτικό χαρακτήρα. Η ευκαιρία λοιπόν που μου δόθηκε με την Ξάνθη με χαροποιεί από πολλές πλευρές. Δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Στην Αυστραλία έχω πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Απολαμβάνω την συμμετοχή μου σε τέτοιες εκδηλώσεις, βλέποντας τις να αναπτύσσονται και να μας δίνουν κοινωνικού χαρακτήρα επιτυχίες. Έτσι συνεισφέρω στην επιτυχία της κοινότητας προσφέροντας χαρά σε μη προνομιούχους ανθρώπους αλλά και οικονομική ενίσχυση σε όσους έχουν ανάγκη.
Προσωπικά θεωρώ πως πολλές φορές υπάρχουν ομοιότητες και στο ποδόσφαιρο. Δεσμεύεσαι με την κοινότητα, είναι μια επιχείρηση που μπορεί να φέρει έσοδα αλλά πρέπει να υπάρχει και η επαφή με την τοπική κοινωνία για να δουλέψουν όλα σωστά. Για μένα η προτεραιότητα είναι επίσης να διασφαλίσω πως τα επιχειρηματικά μας οχήματα, όπως θα πρέπει να τα χαρακτηρίζουμε γιατί για αυτά πρόκειται, είναι βιώσιμα, απολαυστικά και πετυχημένα».
Άμεσος στόχος η επιστροφή στη Super League 1;
«Ασφαλώς θα πρέπει να έχεις στόχους από κάθε άποψη και να προσπαθείς να πετύχεις όσο περισσότερα μπορείς και όσα πρακτικώς είναι εφικτά. Δυστυχώς με την κατάσταση που βρέθηκε η ομάδα με τον υποβιβασμό στη Super League 2 θα πρέπει να δράσουμε γρήγορα και με την καθοδήγηση του προπονητικού επιτελείου, της διοίκησης και των νέων μεταγραφών να κάνουμε το καλύτερο δυνατό φτιάχνοντας ένα σύνολο που θα μας φέρει εκεί που βρισκόμασταν, δηλαδή στη Super League 1».
Πόσο σημαντικά είναι για εσάς τα τμήματα υποδομής του συλλόγου;
«Οι ακαδημίες είναι το πιο σημαντικό. Είναι το θεμέλιο της επιτυχίας και θέλουμε να χτίσουμε κάτι βιώσιμο. Οι ακαδημίες είναι κάτι που είχα ξεκινήσει πριν πάρα πολλά χρόνια στην Αυστραλία δημιουργώντας προγράμματα για νεαρούς ποδοσφαιριστές σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς συλλόγους όπως η Σάλκε. Δημιουργήσαμε ακαδημίες και οι συνεργασία συνεχίστηκε επίπεδο παικτών και ομάδων πραγματοποιώντας επισκέψεις στη Γερμανία.
Έχοντας ταξιδέψει όλα αυτά τα χρόνια έχω διαπιστώσει πως όλοι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι έχουν επιτυχίες λόγω των ακαδημιών τους, το πρόγραμμα που έχουν καταρτίσει για τους νέους ποδοσφαιριστές, αλλά και το γεγονός πως προωθούν ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες τους στην πρώτη ομάδα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε και εμείς.
Στην παρούσα φάση θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ισχυρή ομάδα, όμως τούτη θα είναι η παράλληλη στρατηγική μας. Θα χρειαστούν χρόνια για να φέρουμε επιτυχίες και να έρθουν τα αποτελέσματα, αλλά στην πορεία θα γινόμαστε ολοένα και πιο δυνατοί με τους ανθρώπους που δουλεύουν στην ομάδα, αλλά και με τη δομή της».
Παρατηρούμε ότι η Ξάνθη σε σημαντικό βαθμό ενισχύεται από την ποδοσφαιρική αγορά της Αυστραλίας (παίκτες και προπονητικό επιτελείο). Είναι σκοπός σας να δημιουργήσετε μια γέφυρα, ένα κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αυστραλία;
«Έχουμε κάποια πολύ σπουδαία ταλέντα στην Αυστραλία. Ενδεχομένως μπορούν να συγκριθούν και με τα μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου σε αυτές τις μικρές ηλικίες. Δυστυχώς όμως δεν ακολουθούν τα ίδια μονοπάτια με τους ευρωπαϊκούς συλλόγους αναφορικά με την εξέλιξη τους και τον τρόπο με τον οποίο προοδεύουν φτάνοντας στο σημείο να παίξουμε επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Έχουμε ένα σύστημα και ένα πρωτάθλημα, το οποίο δυστυχώς δεν ευνοεί τα νέα ταλέντα προκειμένου να τα πάει στο επόμενο επίπεδο.
Θεωρούμε πως τούτη είναι μια καλή ευκαιρία για να δημιουργήσουμε όπως είπες μια γέφυρα μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας. Υπάρχει ένας τρομερά μεγάλος πληθυσμός ελληνικής καταγωγής πολιτών εδώ στην Αυστραλία, όπως και πολλοί παθιασμένοι οπαδοί του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι μεγάλο κίνητρο για μένα να δημιουργήσω αυτούς τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών σε ποδοσφαιρικό, αλλά και πολιτιστικό επίπεδο».
Πως οδηγηθήκατε στην πρόσληψη του Τόνι Πόποβιτς; Ήταν εύκολη απόφαση;
«Ήταν εύκολη απόφαση να προσλάβω τον Τόνι Πόποβιτς στην Ξάνθη. Για μένα το θέμα ήταν να βρω έναν προπονητή που να διαθέτει τις απαιτούμενες ικανότητες όπως ο Τόνι Πόποβιτς, με την κατάλληλη εμπειρία προκειμένου να φέρει επιτυχίες με τον τρόπο που είχε κάνει στο παρελθόν εδώ στην Αυστραλία. Πρέπει να προσθέσω όμως πως ήταν πετυχημένος και στην Αγγλία, τόσο ως ποδοσφαιριστής, όσο και ως ασίσταντ. Τα διαπιστευτήρια του είναι τρομερά, όμως και ως άνθρωπο τον εμπιστεύομαι και γνωρίζω πολύ καλά τις αρχές και το ήθος του σε ότι αφορά την δουλειά του. Μου αρέσει ο τρόπος που χτίζει ομάδες.
Δεν εννοώ μόνο την πρώτη ομάδα, αλλά μπορεί να φέρει όλες τις ομάδες του συλλόγου μαζί για να υπάρχει συνεργασία. Είναι σημαντικό κομμάτι. Γνωρίζει πως θα φέρει επιτυχίες βοηθώντας την ομάδα να βελτιώνεται. Τον βοηθά και το κροατικό του background σε ότι αφορά την αντίληψη του για το ποδόσφαιρο. Έχει τρομερές αρετές και η απόφαση μου ήταν πολύ απλή. Ξέρει πως να κερδίζει τα ματς, να βελτιώνει την ομάδα αλλά επίσης και γνωρίζει πως να βοηθήσει ατομικά τους ποδοσφαιριστές για να εξελίσσονται».
Υπάρχει απογοήτευση για το γεγονός πως αναλάβατε την Ξάνθη ενώ έχει υποβιβαστεί στη Super League 2;
«Για να είμαι ειλικρινής απογοήτευση υπάρχει από την πλευρά κάποιου που θαυμάζει τον σύλλογο. Σε ότι όμως αφορά το μακροχρόνιο πλάνο που υπάρχει για την ομάδα δεν είναι και τόσο κακό αυτό. Είναι άσχημο όπως προανέφερα, αλλά από την άλλη μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε την πλατφόρμα μας, κάνοντας ένα φρέσκο ξεκίνημα και ξαναχτίζοντας την ομάδα.
Νομίζω αυτό το έχουμε ήδη δείξει. Ακόμα και εάν η Ξάνθη είχε παραμείνει στη Super League 1, θα είχαμε πολύ μεγάλη πίεση χρόνου. Νομίζω πως όλα έγιναν με πολύ βιαστικό τρόπο με την διεξαγωγή των play-offs και την κατάσταση που επικρατούσε με τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών. Θα ήταν πολύ δύσκολο υπό αυτές τις συνθήκες να βρίσκεται η ομάδα στη Super League 1 και να παρουσιαζόταν ανταγωνιστική. Εάν το δει κανείς με έναν εγωιστικό τρόπο σκέψης, ναι ήταν απογοήτευση. Σε προσωπικό επίπεδο όμως και με βάση το μακροχρόνιο πλάνο που έχουμε καταρτίσει δεν ήταν τόσο άσχημο αυτό που συνέβη».
Θα έχετε ενεργό ρόλο στο επιχειρησιακό κομμάτι της Ξάνθης;
«To background μου είναι τέτοιο ώστε να έχω ρόλο σε υψηλό επίπεδο. Δεν μου αρέσει να αναμιγνύομαι στην παραμικρή λεπτομέρεια ενός θέματος, αλλά δημιουργώ την δομή για να χτίσω ομάδες και να χτίσω επιτυχημένες επιχειρήσεις. Εμπιστεύομαι τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μου, που είναι θιασώτες του μοντέλου που θα φέρει επιτυχία στον τομέα τους, αλλά το σημαντικότερο να δουλεύουν όλοι μαζί σαν ομάδα.
Το επιχειρησιακό κομμάτι της Ξάνθης δεν είναι το κομμάτι που θα αναμιχθώ, αλλά θα παρακολουθώ στενά και θα συμμετέχω τακτικά σε ότι αφορά την εξέλιξη του πλάνου μας».
Σκοπεύετε να έρθετε σύντομα στην Ξάνθη;
«Εάν δεν υπήρχαν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η δυσκολία στα ταξίδια λόγω του κορονοϊού θα βρισκόμουν τώρα στην Ξάνθη για να εμπλακώ σε αυτό το αρχικό στάδιο της ομάδας. Μπορώ να σας πω όμως βρίσκομαι καθημερινά σε επαφή με την ομάδα μου, τόσο μέσω τηλεφώνου, όσο και μέσω του Zoom. Μιλάμε για παίκτες, για μεταγραφές, για την πρόοδο που γίνεται στον σύλλογο για το feedback που υπάρχει από τους συνεργάτες μου και τη διοίκηση αλλά και σε ότι αφορά το ποδοσφαιρικό κομμάτι».
Παρακολουθείτε τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Παρακολουθώ πολύ στενά το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Ασφαλώς».
Έχετε επαφή με άλλους προέδρους και αξιωματούχους του ελληνικού ποδοσφαίρου;
«Δεν έχω καμία επαφή με προέδρους και παράγοντες ελληνικών ομάδων. Δεν είναι κάτι που είχα κάνει στο παρελθόν, αλλά ίσως είναι κάτι που μπορεί να πράξω στο μέλλον. Στην παρούσα φάση είμαι επικεντρωμένος στην δική μας ομάδα. Θα πρέπει να καθορίσουμε τη μοίρα μας. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό για εμάς».
Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους οπαδούς της Ξάνθης;
«Οι οπαδοί της Ξάνθης είναι απίστευτα σημαντικοί για μένα και τον σύλλογο, για τους παίκτες και τους υπαλλήλους της ομάδας. Οι οπαδοί είναι απαραίτητοι για την πρόοδο και την επιτυχία της ομάδας παρά το γεγονός πως αυτή την εποχή δεν μπορούν να προσέλθουν στο γήπεδο. Μπορούμε από την πρώτα φιλικά ματς να νιώσουμε την παρουσία τους. Πιστέψτε και εμπιστευτείτε το νέο μοντέλο. Στην πορεία θα έχουμε μια σειρά από προκλήσεις, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως θα έρθουν πολλές επιτυχίες τις οποίες θα χαρούμε όλοι μαζί».