ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ

Στον τομέα του καπνού με βάση τον Κανονισμό του Συμβουλίου 864/2004 το 50% των άμεσων ενισχύσεων μεταφέρεται από το 2010 στον β΄ Πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Μετά από σκληρή μάχη που δόθηκε στο πλαίσιο του “ελέγχου υγείας” της ΚΑΠ στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στις 18 και 19-11-2008 δίνεται η δυνατότητα ποσοστό περίπου 25% από τον β΄ Πυλώνα να δοθεί υπό μορφή άμεσων ενισχύσεων με παράλληλη κατάθεση διαχειριστικών μελετών από τους καπνοπαραγωγούς. Ουσιαστικά εξασφαλίστηκε η δυνατότητα συνέχισης της καταβολής του συνολικού ποσού των ενισχύσεων σε όλους τους καπνοπαραγωγούς της χώρας μέχρι και το 2013 (Μέσω άμεσων ενισχύσεων και μέτρων αγροτικής ανάπτυξης ).

Στον τομέα του καπνού με βάση  τον Κανονισμό του Συμβουλίου 864/2004 το 50%  των άμεσων ενισχύσεων μεταφέρεται από το 2010 στον  β΄ Πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.


Μετά από σκληρή μάχη που δόθηκε στο πλαίσιο του “ελέγχου υγείας” της ΚΑΠ στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στις 18 και 19-11-2008 δίνεται η δυνατότητα  ποσοστό περίπου 25%  από τον  β΄ Πυλώνα να δοθεί υπό μορφή άμεσων ενισχύσεων με παράλληλη κατάθεση διαχειριστικών μελετών από τους καπνοπαραγωγούς. Ουσιαστικά εξασφαλίστηκε η δυνατότητα συνέχισης της καταβολής του συνολικού ποσού των ενισχύσεων σε όλους τους καπνοπαραγωγούς της χώρας μέχρι και το 2013 (Μέσω άμεσων ενισχύσεων και μέτρων αγροτικής ανάπτυξης ).


Κατόπιν αυτών ερωτάται η κ. Υπουργός:


Α) Πως προτίθεται να κινηθεί το Υπουργείο στην κατεύθυνση της σύνταξης των διαχειριστικών μελετών για την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων στους καπνοπαραγωγούς ;


Β) Ποια είναι η βασική πολιτική του Υπουργείου για την χορήγηση του υπολοίπου 25% στους καπνοπαραγωγούς μέσα από δράσεις και προγράμματα του β΄ Πυλώνα;


Γ) Ποιες είναι οι πολιτικές του Υπουργείου για την στήριξη της καπνοκαλλιέργειας στη χώρα μας ;


Ο Ερωτών  Βουλευτής


Αλέξανδρος Κοντός

Σχετικά Άρθρα

Back to top button