ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΗΓΕΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ- ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

  1. Ηγέτες Μεγάλων Δυνάμεων Επισκέπτες της Ελλάδας

Όταν κατά καιρούς, είτε επισήμως, είτε ανεπισήμως επισκέπτονται την Ελλάδα, διάφοροι ηγέτες Μεγάλων Δυνάμεων στις περισσότερες των περιπτώσεων στήνεται το ίδιο σκηνικό, όπως πιο κάτω,

α.  Ένδοξο Παρελθόν της Αρχαίας Ελλάδας (Αναφορά, Αναγνώριση, Θαυμασμός

  1. Ηγέτες Μεγάλων Δυνάμεων Επισκέπτες της Ελλάδας

Όταν κατά καιρούς, είτε επισήμως, είτε ανεπισήμως επισκέπτονται την Ελλάδα, διάφοροι ηγέτες Μεγάλων Δυνάμεων στις περισσότερες των περιπτώσεων στήνεται το ίδιο σκηνικό, όπως πιο κάτω,

α.  Ένδοξο Παρελθόν της Αρχαίας Ελλάδας (Αναφορά, Αναγνώριση, Θαυμασμός

     Οι υψηλοί επισκέπτες μας, ομιλούν με θαυμασμό, για την αρχαία Ελλάδα, για τον πολιτισμό της (φιλοσοφία, ποίηση, λογοτεχνία, θέατρο, τέχνες κλπ), που καλλιεργήθηκε και άνθησε εδώ και που διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Εκείνο όμως που ιδιαίτερα τονίζουν, είναι, για την εδώ γένεση και οικοδόμηση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Θαυμάζουν τον Παρθενώνα και τα τόσα άλλα αξιόλογα αρχαία μνημεία και μουσεία μας. Δυστυχώς, σιωπούν, είτε όντες ανιστόρητοι, είτε από ενοχή, αφού ουδέν αναφέρουν και αναγνωρίζουν για τη διαχρονική, προσφορά του ελληνισμού, στην ύπαρξη και διαμόρφωση της σημερινής πολιτισμένης Ευρώπης.

Οι Έλληνες εφύλασσαν, αλλά και σήμερα σε ότι τους αναλογεί, φυλάσσουν τις Θερμοπύλες της Δύσης. Οι Έλληνες ανέκοψαν τον περσικό επεκτατισμό το 490-479 π.Χ., στον Μαραθώνα, στις Θερμοπύλες, στη Σαλαμίνα, στις Πλαταιές, στη Μυκάλη, καθώς και τον αραβικό επεκτατισμό, το 673 μ.Χ. , προ των τειχών της Κωνσταντινουπόλεως, μετά πενταετή πολιορκία.

Εάν σήμερα οι Ευρωπαίες δεν φοράνε μπούρκα και οι Ευρωπαίοι φέσι, το οφείλουν κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα. Τον αραβικό επεκτατισμό, που διαδέχθηκε ο Οθωμανικός επεκτατισμός, ο οποίος υποδούλωσε τον ελληνισμό, για 400 χρόνια, με υπαιτιότητα, πάντα της Δύσης (Ορδές Σταυροφόρων υπέσκαψαν τα θεμέλια του βυζαντινού ελληνισμού και η Πόλη κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς το 1453. Για τις Σταυροφορίες, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ ζήτησε συγνώμη και συγχώρηση).

Οι ομοτράπεζοι, των υψηλών προσκεκλημένων επισκεπτών μας, Έλληνες επίσημοι, καμαρώνουν. Μήπως όμως έπρεπε να προβληματίζονται και θλίβονται, διότι δεν υπήρξαν ισάξια και αντάξια τέκνα των αρχαίων προγόνων τους;

Οι αρχαίοι πρόγονοί μας, παρά τα τόσα ελαττώματα τους, ιδίως εκείνο της διχόνοιας και εμφύλιας διαμάχης, μεγαλούργησαν, σε όλους τους τομείς, πολιτικό, πολιτιστικό και ιδιαίτερα στρατιωτικό, αφού παρέτασσαν τον πιο αξιόμαχο, ισχυρό και αήττητο στρατό, του τότε γνωστού κόσμου.

Εμείς οι Έλληνες, κουβαλώντας στην πλάτη μας, όλα τα ελαττώματα των αρχαίων προγόνων μας, καθώς και αυτά με τα οποία μας στιγμάτισε η δουλεία 400 ετών, τι κάνουμε; Κολυμπάμε, χωρίς ¨μπούσουλα¨ σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα που όζει, από την υποκρισία, τη ραδιουργία, τη συκοφαντία, την αναξιοπιστία, τη φιλαργυρία, την πλεονεξία, την πολιτική μισαλλοδοξία, την αρχομανία, τη σπατάλη του δημοσίου χρήματος, το ψέμα τον νεποτισμό, τον αμοραλισμό, τον φαρισαϊσμό, τα οποία ταχέως, ως θανατηφόρος επιδημία μεταδίδονται, από γενιά σε γενιά και ιδού το χάλι μας.

 

β.  Οικονομία, Επενδύσεις, Δημόσιο Χρέος, Πτωχεύσεις

Στη λίστα των οφειλετών, δυστυχώς, κατά προτεραιότητα, με επτά πτωχεύσεις, από τότε, που πήραμε το πρώτο δάνειο της ανεξαρτησίας το 1824, είναι η Ελλάδα. Τα δύο δάνεια της ανεξαρτησίας το 1824 και 1825, καταληστεύθηκαν και κατασπαταλήθηκαν, από  την αδίστακτη κλίκα Κουντουριώτη- Μαυροκορδάτου-Κωλέτη για εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων, καθώς και την διεξαγωγή εμφυλίων συγκρούσεων, που παρά λίγο να σβήσουν, την Επανάσταση του 1821.

Η αρχή του κακού έγινε τότε (1824-1825) και συνεχίζεται μέχρι το 2010, όπου ο Ελληνικός λαός βιαίως σύρεται εκών, άκων, στο θανατηφόρο χορό των μνημονίων, ένα, δύο και τρία και ίσως ακολουθήσουν και άλλα. Οι εκάστοτε υψηλοί συνδαιτυμόνες μας, ακολουθούν την ίδια, από αιώνων πολιτική. Την αύξηση των κεφαλαίων τους, την πώληση όπλων και άλλων προϊόντων τους, την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ελλάδας, με αποικιοκρατικές και δουλεμπορικές μεθόδους, καθώς και την διαμόρφωση των γεωπολιτικών, γεωστρατηγικών και γεωενεργιακών συνθηκών στην περιοχή μας, σύμφωνα με τους δικούς τους σχεδιασμούς και συμφέροντά τους. Έτσι με περίσσια υποκρισία, υψώνοντας το ποτήρι τους, μας τάζουν, μας υπόσχονται και ουδέν θετικό πράττουν, Έργα τους , είναι μόνο τα λόγια τους.

 

γ.  Εθνικά Θέματα

     Δυστυχώς, όπως ιστορικά επιβεβαιώνεται, διαχρονικά, γύρωθέν μας περιβαλλόμεθα  κυκλωτικά, από δόλιους γείτονες, (Ιταλία, Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία), εξ’ ου και η γένεσις των εθνικών μας θεμάτων, με υπαιτιότητα των ενεδρευόντων κακών γειτόνων μας. Οι υψηλοί προσκεκλημένοι μας όταν τίθενται υπ’ όψη τους τα εθνικά μας θέματα (Βορειοηπειρωτικό, Σκοπιανό, Αιγαίο, Κυπριακό), σιωπούν, αδιαφορούν και αποφεύγουν το οποιοδήποτε σχόλιο.(πρόσφατη σιωπή Μακρόν, προς Παυλόπουλο).

 

  1. Οδυνηρές Διαπιστώσεις

Από τότε, που αρχίσαμε να λογιζόμαστε, ως ελεύθερο κράτος (Συνθήκη Αδριανουπόλεως 14 Σεπτεμβρίου 1829, Πρωτόκολλο Λονδίνου 2 Μαΐου 1832), οι κατά περίσταση εμπλεκόμενες Μεγάλες Δυνάμεις, ΚΤΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΟΚ-ΕΕ, διέπραξαν, πράξεις ατιμίας και προδοσίας, σε βάρος της Ελλάδας, όπως επιγραμματικά αναφερόμαστε, σε κάποιες από αυτές, όπως πιο κάτω:

 

α.  Δολοφονία Καποδίστρια

     Στις 8 Οκτωβρίου1831, δολοφονείται, ο μεγάλος Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, από ελληνικές σφαίρες, τις οποίες κατεύθυναν εναντίον του, συνωμοτικές ενέργειες Άγγλων και Γάλλων Πρεσβευτών, Προξένων, αξιωματικών και ναυάρχων, οι οποίοι ήθελαν την Ελλάδα ένα προτεκτοράτο, στα όρια της Πελοποννήσου και κάποιων εγγύς αυτής νήσων. Την πρόοδο και την οργάνωση του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, διαδέχεται το χάος, η αναρχία και η ξενοκρατία (Βασιλιάς Όθων κλπ).

 

β.  Αλβανοποίηση της Β. Ηπείρου

     Στις 5 Μαρτίου 1913, ολοκληρώνεται η απελευθέρωση της ελληνικότατης Β. Ηπείρου από τον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος αναγκάσθηκε να αποχωρήσει, εκβιαζομένου του Πρωθυπουργού Βενιζέλου με αντάλλαγμα, την de jure αναγνώριση της Ελληνικής κυριαρχίας των Νησιών του Αιγαίου.

     Στις 7 Δεκεμβρίου, οι Μεγάλες Δυνάμεις, όπου πρωτοστατούν Αυστροουγγαρία και κυρίως Ιταλία, για δικές τους γεωστρατηγικές επιδιώξεις, δημιουργούν το Αλβανικό Κράτος, στο οποίο παραχωρούν τη Β. Ήπειρο.

     Οι Βορειοηπειρώτες αντιδρούν (Γεώργιος Ζωγράφος) και επιτυγχάνουν, δια των όπλων την αυτονομία της Β. Ηπείρου, Πρωτόκολλο Κέρκυρας 17 Μαΐου 1914. Στις αρχές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Οκτώβριος 1914, στην Β. Ήπειρο, εγκαθίστανται ιταλικά και γαλλικά στρατεύματα και επανέρχεται για δεύτερη φορά ο Ελληνικός Στρατός. Τον Ιούλιο 1919, υπογράφεται το σύμφωνο Τιτόνι-Βενιζέλου, με το οποίο η Ιταλία αποδέχονταν την Ένωση της Β. Ηπείρου με την Ελλάδα. Τον επόμενο χρόνο υπαναχωρεί η Ιταλία και η Β. Ήπειρος παραμένει στην Αλβανία.

     Τον Οκτώβριο του 1940, η Β. Ήπειρος απελευθερώνεται για μία ακόμη φορά, από τον Ελληνικό Στρατό. Η ολομέλεια της Διάσκεψης Ειρήνης των Παρισίων το 1946, δεν έδωσε λύση για την Β. Ήπειρο, το δράμα της οποίας σήμερα ζούμε…

 

γ.  Μικρασιατική Εκστρατεία- Καταστροφή

     Με τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (Οκτώβριος 1918), οι ¨Σύμμαχοι¨ της ΑΝΤΑΝΤ έχουν αρχίσει τον ¨σκυλοκαυγά¨ για το μοίρασμα της πίτας. Η Ιταλία το 1919 ετοιμάζεται να επεκτείνει την κατοχή της από την Αττάλεια και στην Σμύρνη. Οι άλλοι ¨Σύμμαχοι¨ και κυρίως οι Άγγλοι, για να προλάβουν τους Ιταλούς, επιτρέπουν στον Βενιζέλο, να στείλει Ελληνικά στρατεύματα στην περιοχή της Σμύρνης (Μάϊος 1919), χωρίς καμμιά εγγύηση και βοήθεια. No Men, No Money ( Όχι άνδρες, όχι χρήματα).

     Η Ελλάδα πέφτει στην παγίδα τους. Ενώ ο Κεμάλ, ανίσχυρος ων, στην αρχή, απαγορεύουν στον Ελληνικό στρατό, να τον προσβάλλει, μέχρις ότου αυτός να ισχυροποιηθεί, ενώ ο Ελληνικός στρατός πατούσε στην Σμύρνη, όλοι οι άτιμοι  ¨Σύμμαχοι¨ μας, οι μακρινές ΗΠΑ καθώς και οι Μπολσεβίκοι συνάπτουν μυστικές και φανερές συμφωνίες με τον Κεμάλ, έτσι επήλθε η καταστροφή του 1922…

 

δ.  Ανακωχή Μουδανιών- Παράδοση Ανατολικής Θράκης στον Κεμάλ

     Στις 20-22 Σεπτεμβρίου 1922, οι επαίσχυντοι ¨Σύμμαχοί¨ με τερατώδη αναίδεια, εν αγνοία της ¨συμμάχου¨ τους Ελλάδας, παραχωρούν στον Κεμάλ, που δεν την είχε ζητήσει, την Ανατολική Θράκη, χωρίς να ριφθεί, έστω και ένας πυροβολισμός. Η παράδοση της Ανατολικής Θράκης, αποτέλεσε το ¨κύκνειο άσμα όλου του εκδιωχθέντος μαρτυρικού Ελληνισμού¨, Μ. Ασίας, Ανατ. Θράκης και Πόντου.

 

ε.  Βομβαρδισμός-Κατάληψη Κέρκυρας το 1923, Από Φασίστα Μουσολίνι

     Τον Αύγουστο του 1923, εντός Ελληνικού εδάφους, εγγύς των Ελληνοαλβανικών συνόρων, δολοφονείται προβοκατόρικα από τον Μουσολίνι, με όλη τη συνοδεία του, ο αντιφασίστας Ιταλός στρατηγός Ενρίκο Τελλίνι, πρόεδρος διεθνούς επιτροπής, χαράξεως των Ελληνοαλβανικών συνόρων. Στην Ελλάδα επιδίδεται ιταμό τελεσίγραφο, η Κέρκυρα βομβαρδίζεται από τον Ιταλικό στόλο, με πάρα πολλά θύματα και στη συνέχεια καταλαμβάνεται και σχεδιάζεται εισβολή, για κατάληψη Ιωαννίνων.

     Οι Μεγάλες Δυνάμεις υποκρίνονται και σιωπούν. Η Κοινωνία των Εθνών (ΚΤΕ), αποδεικνύεται χωλός γίγαντας. Εάν τότε είχε τιθασεύσει τον Μουσολίνι, ίσως είχε αποτραπεί ή περιοριστεί ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

 

στ. Δολοφονία Μεταξά;

     Στις 29 Ιανουαρίου 1941, 6 ώρα το πρωί ο Πρωθυπουργός του ¨ΟΧΙ¨, Ιωάννης Μεταξάς, αποθνήσκει. Υπήρξε υπόνοια ότι ο Μεταξάς δολοφονήθηκε από ξένο παράγοντα (αγγλικόν). Άγγλος αρχίατρος έκανε ενδοφλέβια ένεση στον ασθενούντα Μεταξά. Ο Μεταξάς διαφωνούσε με τους Άγγλους, οι οποίοι σχεδίαζαν να αποστείλουν σταδιακά περιορισμένες δυνάμεις, στη Β. Ελλάδα, (2-3 Μεραρχίες), γεγονός το οποίο θα υποχρέωνε τους Γερμανούς (Χίτλερ) να εξαπολύσουν επίθεση κατά της Ελλάδος, για να αποφύγουν, την ενεργοποίηση του ¨μαλακού υπογαστρίου της Ευρώπης¨, τα Βαλκάνια, όπως έγινε στο Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Μεταξάς δικαιώθηκε. (Επίθεση Γερμανών στις 6 Απριλίου 1941).

 

ζ.  Επιδίωξη, Παράδοσης των Νησιών του Αιγαίου στους Τούρκους, κατά Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

     Ενώ η εξόριστη Κυβέρνηση Τσουδερού, έφθανε στο Κάϊρο, Μάϊος 1941, οι Άγγλοι, προκειμένου, να δελεάσουν την Τουρκία, να βγει στο πλευρό τους, στον πόλεμο, υπέδειξαν, τα Ελληνικά Νησιά του Αιγαίου να καταληφθούν από τους Τούρκους για να προλάβουν τους Γερμανούς. Ο Τσουδερός ορθώς αντέδρασε και είπε «εάν τα νησιά τα καταλάβουν οι Γερμανοί, κάποτε θα φύγουν, οι Τούρκοι ποτέ».

 

η.  Κυπριακό

     (1)  Λόγω των τεταμένων Ελληνοτουρκικών σχέσεων, για το Κυπριακό, η Τουρκία με το πογκρόμ, που εξαπολύει τον Σεπτέμβριο του 1955, επιτυγχάνει την συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας της Τουρκίας (Κωνσταντινούπολη, Ίμβρος, Τένεδος), από εκατοντάδες χιλιάδες σε μερικούς γέροντες….

     (2)  Όλες οι μεταπολεμικές Κυβερνήσεις, δεν απετόλμησαν να ανακινήσουν το Κυπριακό, υποκύπτουσες στις Αγγλοαμερικανικές πιέσεις. Ο Παπάγος, στις 22 Δεκεμβρίου 1955, ήρθε σε ρήξη με τους Βρετανούς, στις 16 Σεπτεμβρίου 1955, έφερε το Κυπριακό στον ΟΗΕ και ενίσχυσε τον αγώνα της ΕΟΚΑ (1η Απριλίου 1955). Η σύγκρουσή του με τους Αμερικανοβρετανούς αφήνει σοβαρές υπόνοιες, για την (δολοφονία; ) του Παπάγου, 4 Οκτωβρίου 1955. Με βασιλικό πραξικόπημα, από τους Αμερικανούς, διορίζεται την ίδια νύχτα του θανάτου του Παπάγου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής Πρωθυπουργός, με δέσμευση να κλείσει το Κυπριακό. Η Κυβέρνηση Καραμανλή υπόγραψε, στις 11 και 19 Φεβρουαρίου 1959, τις προδοτικές συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου. Αυτές επικαλέστηκε η Τουρκία να εισβάλλει στην Κύπρο 20 Ιουλίου 1974, (ΑΤΤΙΛΑΣ), και αυτές επικαλείται, για να συνεχίζει να παραμένει.

 

     (3)  Στο Κυπριακό, ο ΟΗΕ, όπως η ΚΤΕ στην Κέρκυρα, το 1923, αποδείχθηκε ¨χωλός γίγαντας¨, παρουσιάζοντας το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, ως μοναδική λύση.

 

ι.   Αναγνώριση Σκοπίων από ΗΠΑ, ως Μακεδονία, Πόλεμος Αγωγών

     (1)  Ο Μπους, ο νεώτερος, αμέσως μετά την εκλογή του, ως Προέδρου των ΗΠΑ, αναγνωρίζει τα Σκόπια, ως Μακεδονία, Ο Κώστας Καραμανλής δεν αναγνωρίζει το Κόσσοβο, προβάλλει veto, για την είσοδο Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και υποστήριξε τη συμμετοχή της Ελλάδας στους αγωγούς Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και South Stream. Η εξωτερική πολιτική του Κώστα Καραμανλή εξοργίζει τους Αμερικανούς και εξυφαίνουν σχέδιο εξόντωσής του και διακοπή της οικονομικής προσέγγισης Ελληνικής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας, με ότι οδυνηρό συνεπάγεται, για την ελληνική οικονομία.

 

     (2)  Η Ελλάδα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του Πρωθυπουργού της στην Ουκρανία, τάσσεται κατά της προσάρτησης της Κριμαίας στην Ρωσία (ιστορικό λάθος) και εξοργίζει τη Ρωσία, η οποία κρίνει ανεπιθύμητους τρείς Έλληνες Υπουργούς να την επισκεφθούν. Το ρωσικό εμπάργκο κατά των ελληνικών προϊόντων, γίνεται πιο αυστηρό και τα προϊόντα μας σαπίζουν στα χωράφια. Η Ουκρανία αντί για το ¨ευχαριστώ¨ απαγορεύει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, στους εκεί διαβιούντες Έλληνες ομογενείς.

 

  1. Γενικό Συμπέρασμα

Η πατρίδα μας, λόγω της μεγάλης γεωστρατηγικής αξίας, της θέσεώς της, βρίσκεται στο πεδίο σύγκρουσης, συνήθως ως παράπλευρη απώλεια, των δύο ιμπεριαλισμών (Αμερικανοδυτικού και Ρωσικού). Αυτή είναι η αιτία των τόσων δεινών και παθημάτων μας. Είμαστε, ως εκ τούτου υποχρεωμένοι, να συνυπάρχουμε με τους δύο Ιμπεριαλισμούς. Για το λόγο αυτό η πολιτική μας πρέπει να είναι ευέλικτη, ρεαλιστική και εθνικώς συμφέρουσα, χωρίς απόλυτη υποταγή αλλά και χωρίς ακραίες ανιστόρητες κλπ θέσεις, που κάποιους ερεθίζουν (χέρι που δεν μπορείς να το δαγκώσεις, φίλα το). Ότι επιδιώκουμε να επιτύχουμε, θα το επιτύχουμε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ, εργαζόμενοι σκληρά και μεθοδικά, θέτοντες το συμφέρον της πατρίδας μας ΕΛΛΑΔΑΣ, πάνω από το οποιοδήποτε προσωπικό και κομματικό συμφέρον μας.

 

Βοηθήματα

– Εφημερίδα των Συντακτών : ΤΟ ΧΡΕΟΣ, του Γιάννη Σιώτου

– Μάνου Ν. Χατζηδάκη : Ιωάννης Μεταξάς

– Περιοδικό Στρατιωτικής Ιστορίας Ιουλίου Αυγούστου 2012

 

                                                                                    Αντγος ε.α. Παναγιώτης Χόχολης

                                                                        Επίτιμος Διοικητής Ανωτάτης Σχολής Πολέμου

Σχετικά Άρθρα

Back to top button