Ειδήσεις

Επιστολή Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης προς τους γονείς

Αγαπητοί γονείς

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας εξακολουθούν να κωφεύουν στα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών σχετικά με το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Για το σχολείο που αποτελεί έναν από τους μαζικότερους κοινωνικούς θεσμούς με  1.35 εκ. μαθητές και μαθήτριες και 155.000 εκπαιδευτικούς αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν είχε  προετοιμάσει ένα συνολικό σχέδιο για την ασφαλή και ουσιαστική λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο χρόνος που κερδήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας, με μεγάλες θυσίες από τους εργαζόμενους, δυστυχώς, δεν αξιοποιήθηκε για να σχεδιαστεί με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις η νέα σχολική χρονιά. Καμία επιπλέον χρηματοδότηση δεν εξασφαλίστηκε, ενώ οι συγκεκριμένες προτάσεις των Ομοσπονδιών  μας αγνοήθηκαν . 

Επιπλέον, τραγική είναι η επιμονή της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, να υπεραμύνονται των επιλογών τους και να μη μειώνουν τον αριθμό παιδιών ανά τμήμα αλλά να τον αυξάνουν(!)Το άνοιγμα των σχολείων έγινε με δυσμενέστερους όρους σε σχέση με το κλείσιμό τους. Από τα 15 παιδιά τον Ιούνη περάσαμε στις τάξεις των 25 μαθητών/-τριών τον Σεπτέμβρη, καθώς η κυβέρνηση φρόντισε εν μέσω πανδημίας να νομοθετήσει την αύξηση του ορίου των μαθητών από 22 σε 25.  Στο νομό μας φέτος τα τμήματα άνω των 20 μαθητών ξεπερνούν την εκατοντάδα. Γι’ αυτό και συνεχίζουν να αναμασούν την ατομική ευθύνη εκπαιδευτικών – μαθητών – γονιών, ενώ αποσιωπούν την τεράστια ευθύνη που έχουν οι ίδιοι απέναντι στην κοινωνία. Ασφαλώς και δεν θεωρούμε ότι η σπουδή του υπουργείου να διανείμει  μάσκες μαμούθ και παγουράκια μινιόν στα σχολεία ήταν το καλύτερο που μπορούσε να πράξει για τη θωράκιση του Δημόσιου Σχολείου έναντι της πανδημίας.

Επίσης ιδιαίτερα προβληματικό αποδείχτηκε το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων η οποία πρέπει να είναι σχολαστική και συνεχής σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.  Είναι από τις σπάνιες φορές που τα σχολεία άνοιξαν χωρίς να υπάρχουν άνθρωποι για να επιμεληθούν την καθαριότητα. Η πρόληψη των 9.474 καθαριστών/-στριών  πραγματοποιήθηκε εκ των υστέρων από τους δήμους. Δεν έχει προβλεφθεί επίσης παρά την κρισιμότητα της συγκυρίας αύξηση του αριθμού τους ο οποίος παραμένει ακριβώς ίδιος με πέρσι ενώ κατά το ήμισυ είναι μερικής απασχόλησης με το ωράριο εργασίας τους να μην καλύπτει το ωράριο λειτουργίας των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων μέσα στην καθημερινότητα των πολυπληθών σχολείων με τις υφιστάμενες κτηριακές εγκαταστάσεις και το υπάρχον έμψυχο δυναμικό καθίστανται εξαιρετικά δύσκολες. 

Επιπλέον στην τρέχουσα σχολική χρονιά σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει με την Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση στο Δήμο Ξάνθης. 3 χρόνια περίπου μετά από τη θεσμοθέτηση του υποχρεωτικού δίχρονου νηπιαγωγείου η κεντρική διοίκηση και ο δήμος δεν βρέθηκαν σε ετοιμότητα να υλοποιήσουν τη υποχρέωσή τους. 200 περίπου νήπια και προνήπια βρέθηκαν «άστεγα» καθώς οι προκατασκευασμένες αίθουσες που θα τα φιλοξενούσαν δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη. Αποτέλεσμα αυτών είναι η μεταφορά και ‘’προσωρινή’’ στέγαση των τετράχρονων και πεντάχρονων νηπίων σε διάφορους χώρους, ακόμη και σε γυμνάσια χωρίς να υπάρχει χρονοδιάγραμμα επίλυσης του προβλήματος.

Το στεγαστικό, χρόνιο πρόβλημα της εκπαίδευσης, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Ιδιαίτερα, όμως σε περιοχές με πληθυσμιακή πύκνωση όπως τα σχολεία στον οικισμό του Δροσερού, στις δομές ειδικής αγωγής, 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, αλλά και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης έχει γίνει ιδιαίτερα οξύ. 

Αγαπητοί γονείς. Ήμασταν και είμαστε πάντα στην ίδια όχθη, αυτή της προάσπισης και του αγώνα για τη στήριξη και τη βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Αυτό σας ζητούμε και τώρα να κάνουμε από κοινού, να δώσουμε αυτό τον αγώνα από το ίδιο μετερίζι. Στην παρούσα συγκυρία υπό το βάρος της πανδημίας το κυρίαρχο είναι η προάσπιση της ασφάλειας της εκπαιδευτικής κοινότητας, του Δημόσιου Σχολείου. Σας καλούμε να συμμετέχετε δυναμικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου στις 6:30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Ξάνθης. 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές.
  • Μαζικούς – μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
  • Αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των κενών.
  • Μείωση – αναδιάταξη της ύλης.
  • Εφαρμογή της 2χρονης Προσχολικής Αγωγής για όλα τα νήπια και προνήπια στο Δήμο Ξάνθης με την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, με σύγχρονη κτηριακή υποδομή και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Αυξημένη χρηματοδότηση για κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας πχ μάσκες, αντισηπτικά κλπ).
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις Σχολικές Επιτροπές για την επαρκή προμήθεια του απαραίτητου υγειονομικού υλικού.
  • Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο των σχολείων, αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button