Ειδήσεις

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης: “συμφωνούμε απόλυτα με την 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, αλλά με σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας – και όχι προκατ!”

Καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη σε όλους τους γονείς,
τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σε μια ιδιαίτερη σχολική χρονιά που ξεκινά.

Φέτος ξεκινήσαμε μια σχολική χρονιά διαφορετική από τις άλλες λόγω της πανδημίας του Covid. Παρ’ όλα αυτά όμως ξεκινάμε αισιόδοξα με όνειρα και προσδοκίες για τα παιδιά μας. 

Χρέος μας είναι λοιπόν, ως γονείς,  που αγωνιούμε και προβληματιζόμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία να διεκδικήσουμε από τους αρμόδιους φορείς την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων αυτών. 

Όλοι μας προβληματιζόμαστε σχετικά με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς, προσωπικό καθαριότητας, υπεράριθμα τμήματα μαθητών, αίθουσες που τα παιδιά μας στριμώχνονται μεταξύ τους λόγω της μικρής χωρητικότητας. Τα προβλήματα αυτά φυσικά δεν είναι καινούργια, αλλά λόγω της φετινής κατάστασης είναι πιο επιβεβλημένη η ανάγκη να πιέσουμε με διάφορους τρόπους για να βρεθεί κάποια λύση. 

  Μέσα σε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, έχουμε και το ζήτημα της στέγασης των νηπιαγωγείων, λόγω της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής.
Ως Σύλλογος συμφωνούμε απόλυτα με την 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή,
αλλά με σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας – και όχι προκατ! Το ζήτημα αυτό προέκυψε λόγω της μη χρηματοδότησης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ώστε να ανεγερθούν νέα σχολικά κτήρια για τον αυξημένο φέτος αριθμό των νηπίων.
Φτάσαμε λοιπόν στην έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι τάξεις των νηπίων στεγάζονται στα δημοτικά σχολεία, στην περίπτωση του δικού μας σχολείου στην αίθουσα του ολοήμερου, κάτι το οποίο δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο συνωστισμό στα σχολεία μας.

  Για τους παραπάνω λόγους καλούμε όλους του γονείς του σχολειού μας να συμμετέχουν ενεργά στο Σύλλογο, μαζικοποιώντας και ισχυροποιώντας το Σύλλογο μας και σε συνεργασία με άλλους Συλλόγους Γονέων, την  Ένωση Γονέων του Δήμου Ξάνθης, τα σωματεία των εκπαιδευτικών να οργανώσουμε κινητοποιήσεις,  παραστάσεις διαμαρτυρίας προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων.

Ως σύλλογος διεκδικούμε:

  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθµός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τµήµατα µε  λιγότερους μαθητές.
  •  Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη. Αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τµήµα να µην έχει πάνω από 15 μαθητές. Αυτό διασφαλίζει όχι µόνο την υγεία, αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία. Άµεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδοµών ή ακόµα και ιδιωτικών, που πληρούν τις προϋποθέσεις. Άµεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτήρια, που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη. Να σταματήσει το αίσχος με τα container και τις προκάτ αίθουσες που φυτρώνουν σαν μανιτάρια στις αυλές των σχολείων για την υλοποίηση της Υποχρεωτικής Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.
  • Κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Μονιµοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθµού µόνιµων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια µε το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατοµικής Προστασίας, είδη καθαρισµού, αντισηπτικά κ.λ.π.)
  • Άµεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευµάτων για όλα τα παιδιά με ευθύνη του Κράτους και χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών.
  • Διενέργεια δωρεάν τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους µαθητές,απαραιτήτως παρουσία των γονέων τους! Τα τεστ θα διενεργούνται σε δημόσιες δομές υγείας όταν χρειάζεται, ώστε να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
  • Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
  • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάµερα στα σχολεία και on – line µμετάδοση των µαθηµάτων.
  • Παρεμβάσεις για δωρεάν και ουσιαστική δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών. Δωρεάν αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία.

Σας καλούμε στην κινητοποίηση που διοργανώνει ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης για τα οξυμμένα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της Παιδείας (λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια για την υγεία, δίχρονη προσχολική αγωγή, σχολική στέγη, ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού) την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου και ώρα
6:30 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button