Το τρίτο μάτι

Βιολογικοί καθαρισμοί με …φυτά από το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ

Βιολογικοί καθαρισμοί


 με …φυτά από το τμήμα


Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ 


 


Παραδείγματα βιολογικού καθαρισμού με φυσικά συστήματα εφαρμόζει σε δύο οικίες στο νομό Ροδόπης και Ξάνθης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.


Μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής για το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα ο πρόεδρος και καθηγητής του τμήματος, Βασίλης Τσιχριτζής, έκανε λόγο για μια πετυχημένη πρακτική, η οποία βασίζεται σε μια φυσική διαδικασία επεξεργασίας λυμάτων από φυτά!


Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι ανέξοδη, εύκολα εφαρμόσιμη από οικογένειες αλλά και από οικισμούς με πολύ πληθυσμό.  Συμβάλλει τόσο μείωση του κόστους της ζωής, αλλά κυρίως στην εξοικονόμηση νερού, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί για πότισμα.


Ο κ. Τσιχριτζής εκφράζει την πεποίθηση ότι πολύ γρήγορα το συγκεκριμένο πετυχημένο παράδειγμα θα βρει εφαρμογές και σε άλλες οικίες, αλλά κυρίως σε Δήμους και μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.


Το τηλέφωνο του εργαστηρίου για τους ενδιαφερόμενους είναι 25410-79393.


 



 Διεκδικεί μία θέση


στο Γκίνες  Μπουγάτσα γίγας 


 


   Την μεγαλύτερη μπουγάτσα του κόσμου έφτιαξαν Σερραίοι επαγγελματίες του είδους στο 1ο Φεστιβάλ Μπουγάτσας που διοργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πόλη των Σερρών. Η μπουγάτσα γίγας που έφτασε περίπου τα 20 μέτρα, 60 εκατοστά πλάτος και 250 κιλά βάρος, διεκδικεί πλέον μία θέση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες. 


Για την παρασκευή της συνεργάστηκαν σαράντα Σερραίοι παρασκευαστές όπου χρειάστηκαν περίπου δύο ώρες για την προετοιμασία της, και 40 λεπτά για το ψήσιμό της, ενώ κατασκευάστηκε ειδικός φούρνος μήκους 20 μέτρων. 


Το 1ο Φεστιβάλ Μπουγάτσας άρχισε το Σάββατο το απόγευμα, όπου πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός γαστρονομίας με συνταγές από Σερραίες νοικοκυρές από την επαρχία που μαγείρεψαν παραδοσιακά φαγητά του νομού, με τοπικά προϊόντα και βραβεύτηκαν από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας. 


Το Φεστιβάλ Μπουγάτσας επισκέφθηκαν χιλιάδες επισκέπτες όπου είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν δωρεάν σερραϊκά φαγητά και εδέσματα αλλά και τον πιο γλυκό πειρασμό του τόπου, τη σερραϊκή μπουγάτσα. 


Με επιστολή του το Επιμελητήριο Σερρών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πριν από τρία χρόνια, ζήτησε την κατοχύρωση της αυθεντικότητας της σερραϊκής μπουγάτσας, μαζί με τον ακανέ, ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης ΠΟΠ. 


Συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ ήταν το Επιμελητήριο Σερρών, η Νομαρχία και η τοπική ΤΕΔΚ. Στον Νομό Σερρών υπάρχουν σήμερα συνολικά 57 βιοτεχνίες παραγωγής μπουγάτσας, από τις οποίες οι 24 βρίσκονται στην πόλη των Σερρών και επιπλέον 88 καταστήματα πώλησης μπουγάτσας χωρίς εργαστήριο. 


 



Θάνατος από κεραυνό – Συλλήψεις


λαθρομεταναστών


 και διακινητών


στην Ξάνθη 


 


Από κεραυνό έχασε τη ζωή της μία 74χρονη γυναίκα το μεσημέρι στον οικισμό Άσκυρα της Ξάνθης.


Ένας 35χρονος και ένας 34χρονος συνελήφθησαν από συνοριοφύλακες του Τμήματος Κοτύλης στο 12ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ξάνθης- Καβάλας, καθώς μετέφεραν με δύο αυτοκίνητα 5 αλλοδαπούς λαθρομετανάστες από τη Μιανμάρ.


Έναν 23χρονο συνέλαβαν, χθες το πρωί, άνδρες του τμήματος Ασφαλείας Ξάνθης, καθώς τον έπιασαν επ’ αυτοφώρω να έχει αφαιρέσει από βιομηχανία 500 κιλά αλουμινίου, αξίας 3.500 ευρώ. 


Τέλος, ένα ακόμη νεαρό οδηγό εντόπισαν και συνέλαβαν άνδρες της Τροχαίας Ξάνθης καθώς διαπιστώθηκε από κατείχε πλαστή άδεια οδήγησης η οποία ανήκει σε παρτίδα κλεμμένων εντύπων της Νομαρχίας Τρικάλων.


 



Σωρεία παραβάσεων


στο οδικό δίκτυο της Α. Μ. Θ. σε διάστημα έξι,


μόλις, ωρών…


 


 Επτά παραβάσεις οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, 156 για υπερβολική ταχύτητα, 567 που αφορούν στη μη τήρηση των κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 672 διάφορες άλλες βεβαιωθείσες παραβάσεις, διαπίστωσαν μέσα σε έξι ώρες τα ειδικά συνεργεία της Τροχαίας, στο οδικό δίκτυο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη διάρκεια ελέγχων που διενήργησαν στις 30 Μαϊου, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ.


“Ο σεβασμός στην αξία της  ανθρώπινης ζωής, μας επιβάλλει τη συνέχιση των εντατικών και αδιάλειπτων τροχονομικών ελέγχων”, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης, στην οποία τονίζεται ωστόσο ότι “από μόνα τους τα αστυνομικά μέτρα δεν επαρκούν, αλλά απαιτείται η συνειδητή συμμόρφωση των οδηγών στους κανόνες οδικής συμπεριφοράς, η αποφυγή της επιθετικής οδήγησης και η πλήρης κατανόηση των τραγικών συνεπειών που επιφυλάσσει η επικίνδυνη οδήγηση”.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button