Η ανάπτυξη περνάει από τον αγροτικό τομέα

Γενιές και γενιές Ελλήνων αγροτών έχουν μεγαλώσει από την καλλιέργεια των καπνών. Η οικονομία του νομού Ξάνθης, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα καπνά, ενισχύεται τα τελευταία χρόνια και από άλλα αγροτικά προϊόντα.

Γενιές και γενιές Ελλήνων αγροτών έχουν μεγαλώσει από την καλλιέργεια των καπνών. Η οικονομία του νομού Ξάνθης, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα καπνά, ενισχύεται τα τελευταία χρόνια και από άλλα αγροτικά προϊόντα.

Είναι κοινό συμπέρασμα ότι ο αγροδιατροφικός τομέας είναι η δύναμη του νομού δεδομένου ότι συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Με περισσότερα από 700.000 στρέμματα (στοιχεία Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης) καλλιεργούμενες εκτάσεις και βοσκότοπους, οι αγρότες της Ξάνθης συμμετέχουν κατά 6,7% στη συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του νομού. Η συνδρομή του αγροτικού τομέα στην απασχόληση είναι εξίσου καθοριστική, καθώς 17.000 απασχολούνται σε αυτόν και αντιπροσωπεύουν περίπου το 17% του συνολικού εργατικού δυναμικού του νομού. Σημαντική είναι η παρουσία του δευτερογενή και του τριτογενή τομέα στο νομό, με μονάδες που παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές και ιδιαίτερη εξαγωγική δραστηριότητα συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τη δυναμική του αγροτικού τομέα στηρίζει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία την τελευταία τριετία ξεδιπλώνει τα εξειδικευμένα προγράμματα ενίσχυσης των αγροτών, σεβόμενη τον αγώνα και τον ιδρώτα τους. Η στήριξη των καλλιεργητών και των κτηνοτρόφων είναι πολύπλευρη και αποτυπώνεται στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, στην Κάρτα Αγρότη της Τράπεζας Πειραιώς, στη Συμβολαιακή Αγροεφοδίων, τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όπως αναλύει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αγώνας της Ξάνθης» ο κ. Θρασύβουλος Τσελεντάκης, Περιφερειακός Διευθυντής Βόρειας Ελλάδας της Τράπεζας Πειραιώς. Η φιλοσοφία που διέπει την Τράπεζα Πειραιώς θα έχει και συνέχεια με νέες παρεμβάσεις που θα σηματοδοτούν τη νέα εποχή στον αγροδιατροφικό τομέα.

 

Κύριε Τσελεντάκη, στη Ξάνθη εδράζει ένας σημαντικός αριθμός καλλιεργητών και κτηνοτρόφων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας. Πώς έχετε προσεγγίσει αυτό το κοινό;

 

Πράγματι η Ξάνθη είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη δυναμική και σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η δραστηριότητα στον τομέα του καπνού έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία της χώρας και μάλιστα σε δύσκολες οικονομικά χρονικές στιγμές του παρελθόντος.

Γι’ αυτό η παρουσία της Τράπεζας Πειραιώς ήταν και παραμένει σημαντική στην περιοχή. Η σχέση αυτή, ενδυναμώνεται συνεχώς τα  τελευταία χρόνια μέσα από τις δράσεις και πρωτοβουλίες της. Πρωτοβουλίες οι οποίες δεν στηρίζουν τον αγροτικό κόσμο μόνο χρηματοδοτικά, αλλά σε όλα τα επίπεδα, όπως η εμπορία των αγροτικών προϊόντων, οι υπηρεσίες προς τους αγρότες σχετικά με τις επιδοτήσεις τους, αλλά και η υψηλού επιπέδου τραπεζική εξυπηρέτηση που απολαμβάνουν στις καθημερινές τους συναλλαγές.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την πιστή σχέση των αγροτών της ευρύτερης περιοχής με την Τράπεζα Πειραιώς, αφού την επιλέγουν, για την πληρωμή των επιδοτήσεών τους. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω ιδιαίτερα και να τους διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να τιμάμε την εμπιστοσύνη τους και να αναβαθμίζουμε συνεχώς την εξυπηρέτηση που τους παρέχουμε.

 

Την τελευταία τριετία διαπιστώνουμε μια έντονη δραστηριοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς στον αγροτικό τομέα. Ποιοί είναι οι λόγοι που σας έστρεψαν στον τομέα αυτό;

 

Η επιλογή της Τράπεζας για την στήριξη του αγροτικού τομέα έγινε αρκετά χρόνια πίσω και αποτελεί στρατηγικό στόχο μακράς διαρκείας, αφού η Τράπεζα είναι πλέον κυρίαρχη στο χώρο της αγροτικής οικονομίας κατανοώντας πολύ καλά τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου. Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την εξωστρέφεια, την προσέλκυση επενδύσεων, την εφαρμογή καινοτομιών, την περιφερειακή ανάπτυξη, την απασχόληση, την αύξηση των εισοδημάτων. Τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται δίνουν ανάσα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, αφού αποτελούν περίπου το 20% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Στην Τράπεζα Πειραιώς στηρίζουμε πολύπλευρα τον αγρότη, καθώς έχουμε την τεχνογνωσία, την επάρκεια πόρων, και κυρίως γιατί είναι στρατηγική επιλογή διαρκείας.

 

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τον αγροτικό κόσμο;

 

Κάθε χρηματοδότηση δεν είναι απλώς μια ροή κεφαλαίων προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αντίθετα βοηθά και στην επίλυση βασικών προβλημάτων που σήμερα είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Με οδηγό αυτό το σκεπτικό, έχουμε τα τελευταία χρόνια ξεδιπλώσει μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων. Επιτρέψτε μου μια σύντομη αναφορά:

Το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση, την πώληση και την πληρωμή της αγροτικής παραγωγής με μόνη εξασφάλιση το συμβόλαιο μεταξύ της επιχείρησης και του παραγωγού.

Η Κάρτα Αγρότη της Τράπεζας Πειραιώς παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα, σε όλους τους αγρότες δικαιούχους επιδοτήσεων, με σκοπό να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις καλλιεργητικές τους ανάγκες, τη στιγμή ακριβώς που χρειάζεται και όχι με πίστωση και τα περιττά κόστη που τη συνοδεύουν.

Και οι δύο κάρτες της Τράπεζας, στοχεύουν στην καταπολέμηση του υψηλού κόστους της αγοράς αγροεφοδίων. Με την Κάρτα Συμβολαιακής και την Κάρτα Αγρότη, οι αγρότες αγοράζουν ότι χρειάζεται η αγροτική εκμετάλλευση σε τιμές μετρητοίς,  επιτυγχάνοντας σημαντικές εκπτώσεις. 

 

Ανακοινώσατε πρόσφατα το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Αγροεφοδίων. Τι ακριβώς είναι και πως καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των αγροτών;

 

Όπως γίνεται κατανοητό και από τα προαναφερθέντα η Τράπεζα Πειραιώς είναι ήδη στην επόμενη μέρα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ξεδιπλώσει το Πρόγραμμα της Συμβολαιακής Αγροεφοδίων, το οποίο αφορά στη χρηματοδότηση των καταστημάτων γεωργικών εφοδίων, προκειμένου να επωφεληθούν από προνομιακή τιμολόγηση κατά την αγορά των αγροτικών εφοδίων από τις εταιρίες παραγωγής ή εμπορίας, πληρώνοντας τοις μετρητοίς. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η ορθολογική λειτουργία της αγοράς και η δίκαιη κατανομή των ωφελειών που προκύπτουν σε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν. Με τον τρόπο αυτό, ο αγρότης έχει τη δυνατότητα να αγοράσει τα αγροεφόδια σε χαμηλότερες τιμές, μειώνοντας το δικό του κόστος. 

 

Οι παρεμβάσεις σας επεκτείνονται και στη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων των αγροτών;

 

Η Τράπεζα, αντιλαμβάνεται ως προτεραιότητες αυτή την περίοδο –μεταξύ άλλων- την ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση του κόστους παραγωγής και τις ανάγκες για επενδυτικό δανεισμό.

Για αυτό και προσφέρει λύσεις, εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες που προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις κάθε εκμετάλλευσης. Καλύπτουμε όλες τις ανάγκες και τους σκοπούς χρηματοδότησης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ιδιαίτερα τώρα που ξεκινάει η νέα προγραμματική περίοδος 2014 -2020 για την Αγροτική Ανάπτυξη. Με την ευκαιρία και σε συνέχεια της προδημοσίευσης του νέου Μέτρου 6.1 για την εκκίνηση της επιχείρησης από νέους γεωργούς είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η Τράπεζα Πειραιώς για τους νέους και τους νεοεισερχόμενους στο αγροτικό επάγγελμα, εξασφαλίζοντάς τους πόρους, που χρειάζονται για τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης τους, μέσα από σύγχρονα τραπεζικά προϊόντα χρηματοδότησης. 

Εξαιρετικής σημασίας θεωρούμε και τη χρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης, η προκήρυξη των οποίων αναμένεται να εκδοθεί σύντομα και αναμένεται να δώσουν επενδυτική ανάσα στην αγορά.  

 

Ποιες άλλες παρεμβάσεις κάνετε ως Τράπεζα;

 

Ο αγροτικός τομέας έρχεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Προφανώς η πολιτική της Τράπεζας Πειραιώς δεν αφορά μόνο στις χρηματοδοτήσεις των παραγωγών και την παραγωγική διαδικασία. Εκτείνεται στη συνεργατική προσέγγιση με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην αγροτική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργαζόμαστε και χρηματοδοτούμε αποκλειστικά, το ελληνικό δημόσιο (ΟΠΕΚΕΠΕ), με πάνω από 2 δις € το χρόνο, για την έγκαιρη πληρωμή των επιδοτήσεων των αγροτών. Διατηρούμε εξαιρετική συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και τον ΟΓΑ, καθώς και άλλους σημαντικούς φορείς. Η θυγατρική της Τράπεζας, «ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕ», το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας του Ομίλου μας, προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Κλείνοντας αυτή την συζήτηση θα ήθελα να υπογραμμίσω, ότι ο αγροτικός κόσμος πρέπει να νιώθει ασφαλής για την τραπεζική του εξυπηρέτηση, γιατί έχει τη «δική» του τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς. 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button