Τοπικά νέα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους πυρόπληκτους, σε όλους τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται και σε όλους τους εργαζόμενους που επιχειρούν. Εδώ και μια εβδομάδα παρακολουθούμε με αγωνία την εξέλιξη της φωτιάς στα πύρινα μέτωπα σε όλη την χώρα,η οποία παραμένει ανεξέλεγκτη και κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της. Η εκκένωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης,του γηροκομείου, πολλών οικισμών, οι καταστροφές σπιτιών και περιουσίας, καθώς και ο θάνατος 18 ανθρώπων στην Λευκίμμη είναι μέχρι στιγμής τα τραγικά αποτελέσματα της ανυπαρξίας ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, αντιπυρικών ζωνών γύρω από κατοικημένες περιοχές και χώρους του Πανεπιστημίου. Οι εικόνες με ασθενείς ξαπλωμένους στο πάτωμα πλοίου με ορούς στα χέρια, τη φωτιά να καίει «γλύφοντας» τις Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, οι ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα εγκλωβισμένα στην προσπάθεια να απομακρυνθούν από τους εκκενωμένους οικισμούς, φανερώνουν με τραγικό τρόπο την κατάσταση. Η Κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και όλες οι προηγούμενες φέρουν τεράστια ευθύνη για την διαχρονική έλλειψη ουσιαστικής πρόληψης και προετοιμασίας πριν την αντιπυρική περίοδο.
Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται πως ο λαός έρχεται αντιμέτωπος με ένα κράτος εχθρικό απέναντι στις ανάγκες μας και την υγεία μας. Ένα κράτος που είναι ανίκανο να προστατέψει τις λαϊκές περιουσίες και τις ανθρώπινες ζωές και ικανότατο να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα ορισμένων ομίλων. Από την μία βλέπουμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ να δίνονται σε ενεργειακά έργα, όπως αγωγοί ή ο τερματικός σταθμός LNG, δρόμους και σιδηροδρόμους που εξυπηρετούν τις ανάγκες των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, ενώ από την άλλη, για την προστασία του λαού από τις πυρκαγιές, της ζωής, της περιουσίας και των δασών να μην δίνεται ούτε ένα ευρώ. Οι φανφάρες της Κυβέρνησης και όλων των τοπικών παραγόντων για «ασφάλεια» που θα έφερνε η μετατροπή του λιμανιού σε στρατιωτική, ΝΑΤΟΪκή βάση αποδεικνύονται κούφια λόγια. Ποια «ασφάλεια» έφεραν αυτές οι εξελίξεις για τον λαό της περιοχής, που από την μία καθιστούν την Αλεξανδρούπολη μαγνήτη κινδύνων και πολεμικών αντιποίνων και ταυτόχρονα την αφήνουν ανοχύρωτη απέναντι σε κινδύνους όπως πυρκαγιές και πλημμύρες;
Ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης στέκεται δίπλα στη προσπάθεια κατοίκων και πυροσβεστών που με ελλιπή μέσα και αυτοθυσία δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Στεκόμαστε δίπλα στους εθελοντές που με αυταπάρνηση δίνουν την μάχη από την πρώτη στιγμή, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλους τους φοιτητές που οι οικογένειες που επλήγησαν από τις φωτιές, που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους.
Ταυτόχρονα στεκόμαστε ενάντια στο επικίνδυνο ρατσιστικό παραλήρημα ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων,που θέλουν να τα φορτώσουν όλα σε μετανάστες.
Καλούμε όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες να συνδράμουν με όλους τους τρόπους τους πληγέντες. Άμεσα συγκεντρώνουμε τα παρακάτω είδη για να σταλούν στους πυρόπληκτους Έβρου και Ροδόπης:
• Αλοιφή SYLFIO(αλοιφή για τα εγκαύματα)
• Φυσικά δάκρυα
• Αποστειρωμένες γάζες
• Υποσέντονα
• Σκυλοτροφές
• Τρόφιμα(Νερά,χυμούς,φρυγανιές,αλμύρα μπισκότα, κονσέρβες ,ζάχαρη,καφέ)
• Είδηατομικής υγιεινής(πάνες,σερβιέτες,μωρομάντηλα,σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες)

Η συλλογή των παραπάνω ειδών θα γίνεται στην αποθήκη στο φυλάκιο των Προκάτ το Σάββατο 9.00-13.00,την Κυριακή 18.00-21.00 και καθημερινές 9.00-13.00 και 18.00-21.00.
Επίσης καλούμε κάθε φοιτητή-φοιτήτρια και τον λαό της πόλης σε αιμοδοσία στο Νοσοκομείο της Ξάνθης τις ώρες:
Δευτέρα -Παρασκευή 8.30-14.00 και Δευτέρα-Πέμπτη 17.30-19.30

Απαιτούμε εδώ και τώρα, έστω και τελευταία στιγμή η Κυβέρνηση της ΝΔ να αφήσει τα ευχολόγια και να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των καταστροφών:
• Να παρθούν έστω και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστούν επαρκή επίγεια και πτητικά μέσα για την άμεση κατάσβεση των πυρκαγιών.
• Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες έστω και τώρα σε όλες τις εγκαταστάσεις του ΔΠΘ.
• Να εξασφαλιστεί πως κανένας φοιτητής δεν θα μείνει χωρίς φαγητό και στέγη. Άμεσα μέτρα υγιεινής, καθαριότητας και ένδυσης των πυρόπληκτων.
• Να πραγματοποιηθεί άμεσα διάνοιξη δασικών δρόμων, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμός των δασών και απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών από αυτά προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών.
• Να ξεκινήσουν άμεσα όλα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής-αντιδιαβρωτικής προστασίας με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων
• Να στελεχωθούν τα δασαρχεία με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση. Απασχόληση εργατών από τις πυρόπληκτες περιοχές με σταθερή σχέση εργασίας για την φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους.
• Τώρα να αποζημιωθούν πλήρως όλοι οι πληγέντες από τις πυρκαγιές.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button