Ειδήσεις

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΝΤΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

 Είναι νομίζω αντιληπτό από όλους ,ότι η ανεργία είναι κάτι που δεν θέλει κανείς να ζήσει. Απομονώνει και περιθωριοποιεί τον άνθρωπο. Τον απαξιώνει σαν παραγωγό αγαθών και υπηρεσιών. Μειώνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του και τελικά τον συνθλίβει και τον οδηγεί στην κατάθλιψη πολλές φορές.

      Γι αυτό χρόνια υποστηρίζουμε, σαν Ομάδες Κοινωνικής Δράσης, την κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας και την αντικατάστασή τους με επιδόματα απασχόλησης των ανέργων.

Δεν το λέμε βέβαια μόνο εμείς. Το υποστηρίζουν πάρα πολλοί.

      Μάλιστα το κράτος μέσα από τον οργανισμό απασχόλησης εργατικού δυναμικού (ΟΑΕΔ) , λειτουργεί ειδικά προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης .Τέτοια είναι ο θεσμός των νέων θέσεων εργασίας (ΝΘΕ) σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τα οκτάμηνα κοινωφελούς εργασίας στον Δημόσιο τομέα και κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Και οι δύο κατηγορίες προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, χρειάζονται βελτιώσεις κυρίως στην κατεύθυνση της συνέχειας, ώστε να δίνουν λύσεις σε σταθερή βάση και στους ανέργους αλλά  και στους φορείς που στοχεύουν να βοηθήσουν.

     Ειδικά για τα προγράμματα οκτάμηνης κοινωφελούς εργασίας, είχαμε και άλλη φορά επισημάνει ότι, ενώ είναι στη σωστή κατεύθυνση της επιδότησης της απασχόλησης παραμένουν δυσκίνητα χωρίς πολλές φορές να πετυχαίνουν το στόχο τους.

       Συγκεκριμένα λειτουργούν τυχαία χωρίς καμία συνέχεια και λογική, χωρίς να είναι ευέλικτα, ώστε να καλύπτουν τις πραγματικές και σε πραγματικό χρόνο ανάγκες των Δήμων.

      Τις περισσότερες φορές ,όπως και φέτος το 2020 βγαίνουν τόσο αργά,(σήμερα 22/8 ακόμα δεν έχουν προσληφθεί οι άνεργοι ωφελούμενοι), που όταν θα ξεκινήσουν οι περισσότεροι Δήμαρχοι δεν θα τους χρειάζονται ενδεχομένως τους χειμερινούς μήνες.  Αποτέλεσμα να τους στοιβάζουν και να τους ζεσταίνουν μέσα στα γραφεία τους.

       Προτείνουμε λοιπόν ο θεσμός των οκτάμηνων να είναι διαρκής και ανοιχτός για όλους τους ανέργους και για όλους τους δήμους και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ,που χρησιμοποιεί τα οκτάμηνα. Κάθε ένας άνεργος δηλαδή να μπορεί να εγγράφεται οποτεδήποτε εφόσον το θέλει και ανάλογα με τις δεξιότητες του, τα μόρια του και λοιπά και τις ανάγκες των δήμων να προσλαμβάνεται ,για όσο χρόνο είναι αναγκαίος .Να απολύεται και να επαναπροσλαμβάνεται όταν είναι πάλι αναγκαίος.

     Υπάρχουν δηλαδή ανάγκες των Δήμων που ποικίλλουν ανάλογα με το αν ο Δήμος είναι παραλιακός ,αστικός ή ορεινός ,ανάλογα με τις εποχές που έχει τουρισμό ,εκδηλώσεις ,γιορτές ,πανηγύρια, απόκριες, χιόνια και ποικίλες άλλες υποχρεώσεις ,οπότε και έχει ανάγκη από έκτακτο προσωπικό.

      Προς κάθε λοιπόν υπεύθυνο, ΟΑΕΔ Υπουργείο εργασίας, Δήμους, ΚΕΔΕ ,Κυβέρνηση και Πρωθυπουργό.

      Κάντε την κοινωφελή εργασία ευέλικτη και χρήσιμη και για τους ανέργους αλλά και για τους Δήμους το Δημόσιο και την Ελληνική οικονομία. Δεν θέλει πολύ νου και φυσικά δεν έχουμε την αίσθηση, ότι κομίζουμε γλαύκα .

            Για τις ομάδες κοινωνικής δράσης  

       Κομνηνός Γιώργος οικονομολόγος

Εάν συμφωνείτε με τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης ενώστε τη φωνή σας μαζί μας και ενταχθείτε σε κάποια Ομάδα Δράσης για να αγωνιστούμε μαζί για την λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: okd2010@hotmail.com ή στο facebook: Ομάδες Κοινωνικής Δράσης (Omades Kinonikis Drasis).

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Περιμένουμε τις ιδέες και τις απόψεις σας.

Ευχαριστούμε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button