Ελλάδα

ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΠΙΣΤΟΛΙ ΕΚΤΟΚΤΕΥΣΗΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΡΥΠΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΜΗ

Με ολική αναπηρία του δεξιού του χεριού κινδύνευσε νεαρός ελαιοχρωματιστής που τραμαυτίστηκε σοβαρά στην παλάμη  από πιστόλι εκτόκτευσης χρωμάτων!

Ο σπάνιος αυτός σοβαρός τραυματισμός αντιμετωπίστηκε και ο νεαρός ελαιοχρωματισμός γλίτωσε τα χειρότερα, χάρη στην έγκαιρη χειρουργική επέμβαση και την εμπειρία Ελλήνων μικροχειρουργών.

«Ήταν ένας ύπουλος τραυματισμός γιατί μετά το συμβάν (ατύχημα) το μόνο που φαίνεται εξωτερικά στη παλάμη είναι συνήθως μια μικρή οπή, ενώ υπάρχει βέβαια καυσαλγία του χεριού και μούδιασμα» αναφέρει ο διακεκριμένος ορθοπαιδικός μικροχειρουργός και διευθυντής της κλινικής επανορθωτικής μικροχειρουργικής άκρων του Ιατρικού Ψυχικού κύριος Ιωάννης Ιγνατιάδης, που χειρούργησε τον νεαρό ελαιοχρωματιστή.

«Στην πραγματικότητα, συνέχισε ο κύριος Ιγνατιάδης, ενώ εξωτερικά φαίνεται μια μικρή οπή, στο εσωτερικό το χρώμα διεισδύει μέσα στους τένοντες και τα νεύρα του χεριού, ενίοτε μέχρι και σε βάθος 20 εκατοστά μέσα στο πήχη όπου προκαλεί εσωτερικά εγκαύματα και νεκρώσεις!»

                                               Πρώτη εικόνα του τραύματος

Δυστυχώς, όπως μας εξήγησε ο κύριος Ιγνατιάδης που διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους τραύματα, στην Ελλάδα οι περισσότεροι γιατροί των κέντρων υγείας ή κάποιων εξωτερικών ιατρείων συχνά δεν αναγνωρίζουν την κάκωση αυτή ως βαριά κλινική οντότητα, διότι αντικρίζουν μόνο μια τρύπα.

Συχνά κάνουν μια εξωτερική απολύμανση στον ασθενή και δίνοντας αντιβιοτικά και παυσίπονα τον στέλνουν μετά από μια επίδεση στο σπίτι.

Μια τέτοια αντιμετώπιση επιδεινώνει την κατάσταση, το χρώμα  προκαλεί εσωτερικά εγκαύματα και νεκρώσεις με αποτέλσματα το χέρι να υποστεί μερική ή ολική αναπηρία.

ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Μόλις ο ασθενής μετά τον τραυματισμό φτάσει στο νοσοκομείο πρέπει να μπεί άμεσα στο χειρουργείο.

«Σημειώνουμε στην παλάμη ή στο δάκτυλο την οπή της είσφρυσης του χρώματος και χαράσουμε με μαρκαδόρο ζικ-ζαγκ γραμμή  προς τα πάνω (προς τον ώμο) αρχικά πχ 10 εκατοστά και ανοίγουμε την παλάμη επιθεωρώντας ποια όργανα (τένοντες, νεύρα, αρτηρίες, φλέβες) έχει επαλείψει η μπογιά και πλένουμε επί 15 λεπτά με άφθονο αντισηπτικό και κυρίως ορό.

Ταυτόχρονα ξεκολλάμε με λαβίδα τη μπογιά όσο μπορούμε καλύτερα. Αν δούμε ότι συνεχίζει προς τα πάνω η είσφρυση χρώματος συνεχίζουμενα ανοίγουμε μέχρι να δούμε ότι σταμάτησε η επάλειψη των οργάνων με μπογιά.

                                                              Αρχή διάνοιξης

Κατόπιν, αφού αφαιρέσουμε ό,τι νεκρώθηκε με επιμελές ξύσιμο τοποθετούμε σύστημα καθημερινής έκπλυσης με σωληνάκι και αντλία του τραύματος για αρκετές ημέρες, ενώ δεν συρράπτεται άμεσα το τραύμα μέχρι να καθαρίσει το εσωτερικό του χεριού» αναφέρει ο κύριος Ιγνατιάδης που χειρούργησε τον νεαρό ελαιοχρωματιστή.

                                                     Αφαιρεθέν περιεχόμενο

Σε περίπτωση που η αντιμετώπιση δεν γίνει σύμφωνα με το παραπάνω πρωτόκολλο, ανάλογα και με την ποσότητα του χρώματος που εισήλθε στο χέρι οι βλάβες των ιστών μπορεί να προκαλέσουν μερική ή ολική αναπηρία του άκρου, τόσο από πλευράς αίσθησης, όσο και από πλευράς κίνησης.

Μια τέτοια σπάνια κάκωση από εκτοξευμένο ελαιόχρωμα με ειδικό πιστολέτο και είσφρυση αυτού με διάτρηση στη παλάμη, είναι η λεγόμενη διεθνώς ¨OIL INJECTION¨ κάκωση.

Συμβαίνει από λάθος στόχευση ή εάν ξεφύγει το πιστολέτο εκτόξευσης χρώματος και τρυπήσει παλάμη ή δάκτυλο.

www.ignatiadismicrohand.euwww.microhand-ortho-spine.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button