«Όταν έρχονται οι λυπητερές ….»

Τις τελευταίες μέρες συζητείται στα πηγαδάκια των αυτοδιοικητικών και των δημοσιογράφων το «δωράρκι» που κληροδότησε στο νέο δήμο Αβδήρων και στο Δήμαρχο Βασίλη Τσολακίδη ο πρώην δήμαρχος Σελέρου και νυν Αντιδήμαρχος της παραπάνω δημοτικής κοινότητας , Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ….
Και φυσικά το «δωράκι» μόνο δωράκι δεν είναι αφού πρόκειται για χρέη που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ….
Ο Αντιδήμαρχος Αβδήρων λίγους μόλις μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του στο δημαρχιακό θώκο του Σελέρου φέρεται να έχει υπογράψει εντάλματα πληρωμών που να φτάνουν τις 600 χιλιάδες ευρώ και να έχει δώσει μόνο σε τρεις εργολάβους γύρω στις 500 χιλιάδες ευρώ…..

Τις τελευταίες μέρες συζητείται στα πηγαδάκια των αυτοδιοικητικών και των δημοσιογράφων το «δωράρκι» που κληροδότησε στο νέο δήμο Αβδήρων και στο Δήμαρχο Βασίλη Τσολακίδη  ο πρώην δήμαρχος Σελέρου και νυν Αντιδήμαρχος της παραπάνω δημοτικής κοινότητας  , Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ….


Και φυσικά το «δωράκι» μόνο δωράκι δεν είναι αφού πρόκειται για χρέη που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ….


Ο Αντιδήμαρχος Αβδήρων λίγους μόλις μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του στο δημαρχιακό θώκο του Σελέρου φέρεται να έχει υπογράψει εντάλματα πληρωμών που να φτάνουν τις 600 χιλιάδες ευρώ και να έχει δώσει μόνο σε τρεις εργολάβους γύρω στις 500 χιλιάδες ευρώ…..


Βέβαια όλα τα παραπάνω τιμολόγια ελέγχθηκαν από την αρμόδιο Επίτροπο, χωρίς το θέμα να κολλήσει μέχρι στιγμής κάπου….


Η ουσία ωστόσο του θέματος είναι ότι γιατί  προχώρησε ο Ιντζέ Μεμτέ Μπιρόλ δύο μόλις μήνες πριν παραδώσει τη σκυτάλη στο νέο Δήμαρχο Αβδήρων σε αυτά τα οικονομικά ανοίγματα και μάλιστα από τη στιγμή που η κεντρική διοίκηση είχε ήδη στείλει το μήνυμα των περικοπών των πιστώσεων που αναλογούν στην τοπική αυτοδιοίκηση…..


Βέβαια κάποιοι ίσως πουν ότι πρόκειται για έργα του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, το οποίο βέβαια καταργήθηκε, ή κάποιων άλλων προγραμμάτων, που αν και οι πόροι θεωρούνται διασφαλισμένοι, ωστόσο δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί….


 


Γεγονός πάντως είναι ότι η άσχημη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μόνο αισιόδοξα μηνύματα δε στέλνει στους αιρετούς άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και δη των υπερχρεωμένων δήμων….


Αν και για να γράφουμε την αλήθεια ελάχιστοι είναι οι δήμοι στη χώρα που δε χρωστούν ή χρωστούν ελάχιστα….


Στο συγκεκριμένο όμως τώρα ζήτημα που ανέκυψε ύστερα από την παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αβδήρων, Γιώργου Τσιτιρίδη, υπάρχουν σκοτεινά σημεία που χρήζουν διερεύνησης και φυσικά απαντήσεων από τη νέα δημοτική αρχή….


Γιατί πολλές είναι οι υποθέσεις που μπορούν να γίνουν από κάποιους κακόπιστους και κακοπροαίρετους….


 


Όπως για παράδειγμα αν γνώριζε από πριν ο Δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης τα υπέρογκα αυτά χρέη του δήμου Σελέρου ή αν για το αν έγιναν κάποιες συμφωνίες προκειμένου ο Ιντζέ Μέμετ Μπιρόλ προεκλογικά να ταχθεί στο πλευρό και το συνδυασμό του νυν δημάρχου…..


Από την εύλογα μπορεί κανείς να ερωτηθεί αν από το δήμο Σελέρου κληρονόμησε χρέη ύψους πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ, πόσα να κληρονόμησε από Άβδηρα και Βιστωνίδα ο νέος Δήμος Αβδήρων και πώς θα τα ξεπληρώσει , από τη στιγμή μάλιστα που οι πόροι για τους καλλικρατικούς δήμους ανέρχονται στα επίπεδα του 2008-2009 σε ότι αφορά τα χρήματα που θα τους διανεμηθούν….;


Μήπως άραγε θα κληθούν οι δημότες μέσω κάποιων τελών να βάλουν το χέρι στην τσέπη….;


Εικασίες κάνουμε, για να προλάβουμε καταστάσεις, αν και όπως δείχνουν τα πράγματα ο Καλλικράτης προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στους δημάρχους και φόβο στους δημότες….


Κάποιοι όμως θα σπεύσουν να δικαιολογήσουν την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι αν δε χρωστάς έργα δεν κάνεις…..


Και ίσως ο πρώην δήμαρχος Σελέρου να ανοίχτηκε τόσο για να αφήσει έργο…..


Μα λίγους μήνες πριν εγκαταλείψει, τι έκανε τόσα χρόνια, θα αναρωτηθούν κάποιοι άλλοι…..


Μόνο οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Σελέρου μπορούν να μας απαντήσουν επί της ουσίας για το αν έγινε και τι έγινε σε ότι αφορά τα έργα υποδομών και όχι μόνο….


Αν άξιζε τελικά που επωμίστηκε αυτό το χρέος ο νέος δήμος Αβδήρων και η δημοτική αρχή …..


 


Σίγουρο πάντως είναι ότι όταν γίνονται οι όποιες συμφωνίες, ανεξάρτητα αν είναι σε πολιτικό, οικονομικό, επαγγελματικό ή κοινωνικό επίπεδο, όλα φαίνονται καλά, εφικτά και αισιόδοξα, όταν όμως έρχεται η ώρα του λογαριασμού, η ώρα της λυπητερής, όπως λέει και ο λαός μας, τότε αρχίζουν τα δύσκολα, φεύγει το χαμόγελο, έρχεται ένα σύγκρυο και  άγχος για το από πού και πώς θα βρεθούν τα χρήματα….


Και τότε αναφωνείς, «πού πήγαν τα χρήματα»….;


Ή «α, ρε δεν έπρεπε να πιστέψω όταν μου έλεγε ότι χρήματα υπάρχουν…υπάρχουν μόνο όταν είναι διασφαλισμένα  στα ταμεία μας»….


Και φυσικά το θέμα που προέκυψε με το Σέλερο όπως φαίνεται δε θα είναι και το μοναδικό….


Όλο και κάποιος άλλος καλλικρατικός δήμος θα έχει σειρά….


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button