Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης από τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης

«Η Γενοκτονία ήταν και ένα μέσο με το οποίο συν τοις άλλοις κλάπηκε και η ψυχή των λαών που την υπέστησαν.»Σαΐτ Τσετίνογλου , Τούρκος διανοούμενος αναφερόμενος στην αρπαγή και τον εξισλαμισμό των γυναικών και των παιδιών των χριστιανικών κοινοτήτων κατά την διάρκεια της Γενοκτονίας.

«Η Γενοκτονία ήταν και ένα μέσο με το οποίο συν τοις άλλοις κλάπηκε και η ψυχή των λαών που την υπέστησαν.»Σαΐτ Τσετίνογλου , Τούρκος διανοούμενος αναφερόμενος στην αρπαγή και τον εξισλαμισμό των γυναικών και των παιδιών των χριστιανικών κοινοτήτων κατά την διάρκεια της Γενοκτονίας.

Με τρισάγιο στο μνημείο προσφυγικού Ελληνισμού χοροστατώντας του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Παντελεήμονα, παρουσία του Δημάρχου Ξάνθη, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων του Δ’Σ.Σ., Προέδρων και μελών από πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους, οι απόγονοι των Ελλήνων του αλησμόνητου Πόντου, μικροί και μεγάλοι, τιμήσαμε την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 την «ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου »

Ημέρα μνήμης, τιμής και χρέους η αποφράς ημέρα της 19 Μαΐου. Ημέρα να δηλώσουμε ότι δεν θα αφήσουμε να σβήσει ποτέ η τρισχιλιόχρονη ιστορία και πορεία του Ελληνισμού εκεί στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

«Σίγουρα ο παρατηρητής, δεν είναι σε θέση να περιγράψει τα συναισθήματα των Ποντίων όταν παρακολουθεί την απόδοση τιμών στους προγόνους. Εκείνο που μπορεί ανεπηρέαστα να αφουγκραστεί είναι η αίσθηση του σεβασμού προς τους προγόνους, το πείσμα τους, την περηφάνια τους κυρίως όμως την ετοιμότητα να προστατεύσουν την μνήμη τους έστω και αν χρειαστεί να ματώσουν, να παλέψουν ή να ξεριζωθούν και να στήσουν μία άλλη γωνιά σε μια άλλη άκρη της Μητέρας Πατρίδα», έγραψε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης συμπολίτης μας..

Την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 η Πολιτεία, παρόντων όλων των αρχών της Πόλης μας, τίμησε την ημέρα με επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και κατάθεση στεφάνων.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε και ο Τούρκος διανοούμενος, ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σαΐτ Τσετίνογλου, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, για την ημέρα της 19ης Μαΐου,

Ακολούθως σε αίθουσα του Συλλόγου μας οι κυρίες του Συλλόγου, τις οποίες ευχαριστούμε, παρέθεσαν καφέ και ποντιακά εδέσματα.

Ευχαριστούμε τον Σεβασμιότατο, τις αρχές, τους προέδρους και μέλη διαφόρων Συλλόγων, τα μέλη του Συλλόγου μας και τους συμπολίτες μας που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μας.

Ευχαριστούμε τα ΜΜΕ της Ξάνθης που πάντα στηρίζουν και προβάλουν τις εκδηλώσεις μας.

«Το να είναι κανείς Έλληνας του Πόντου είναι προνόμιο. Συνεχίστε να δίνετε το παράδειγμα στην ανθρωπότητα με το θάρρος και την αποφασιστικότητά σας.

Μαζί με εσάς θα βγει κερδισμένη και η ανθρωπότητα.»από συνέντευξη του Σαΐτ Τσετίνογλου

 

 

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button