Ειδήσεις

Πότε και γιατί συμφέρει να προχωρήσετε σε αγορά χρυσού

Καθώς η τιμή του χρυσού μεταβάλλεται σε σημαντικό βαθμό, ακόμη και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πολλοί αναρωτιούνται για το πότε συμφέρει η αγορά χρυσού. Μπορεί να μοιάζει μια σχετικά απλή ερώτηση, όμως δεν είναι καθώς εξαρτάται τόσο από τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες διακυμάνσεις του χρυσού όσο και από τον λόγο, για τον οποίο θέλετε να επενδύσετε σε αυτόν.

Αυτό το πολύπλοκο πεδίο μας ξεκαθαρίζει ο σύμβουλος αγοράς χρυσού από το Αθηναϊκόν Ενεχυροδανειστήριο, το παλαιότερο και πιο αξιόπιστο ενεχυροδανειστήριο της Ελλάδας.

Ποια γεγονότα επηρεάζουν την τιμή του χρυσού;

Ιστορικά μιλώντας, η τιμή του χρυσού αυξάνεται απότομα, όταν συμβαίνει ένα απρόβλεπτο γεγονός, το οποίο επιτείνει την αβεβαιότητα για τις μελλοντικές οικονομικές ή πολιτικές προοπτικές. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο σημαντικό όσο το ξέσπασμα ενός πολέμου, αλλά θα μπορούσε να είναι και κάτι λιγότερο δραστικό και βραχυπρόθεσμο, όπως ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα εκλογών ή δημοψηφίσματος.

Εάν συμβεί κάτι αναπάντεχο και οι αξίες άλλων επενδύσεων, όπως οι μετοχές, αρχίσουν να πέφτουν μαζικά, πολλοί επενδυτές στρέφονται στον χρυσό. Αυτό οδηγεί στην αύξηση της τιμής του, επειδή η παραγωγή χρυσού είναι καθορισμένη κάθε χρόνο. Από την άλλη, η τιμή χρυσού τείνει να αυξάνεται ηπιότερα και πιο σταδιακά σε αβέβαιες, αλλά όχι τόσο έντονες αλλαγές.

Αντίθετα, η βεβαιότητα και η ευημερία σε παγκόσμια κλίμακα μειώνουν την τιμή του χρυσού, καθώς παρέχονται στους επενδυτές πολλοί τρόποι να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιό τους και να αισθάνονται ότι θα έχουν εγγυημένη απόδοση.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για αγορά χρυσού αν στοχεύετε στο κέρδος

Αν θέλετε να αποκομίσετε γρήγορο κέρδος, τότε ο γενικός κανόνας είναι ότι αγοράζετε όταν η τιμή του χρυσού είναι χαμηλά, και πουλάτε, όταν είναι ψηλά. Μια τέτοια πρακτική απαιτεί τεχνογνωσία, αλλά και τύχη, για να αποφέρει τις καλύτερες πιθανότητες κέρδους.

Και αυτό επειδή δεν αρκεί απλά να αγοράσετε, όταν η τιμή χρυσού είναι χαμηλά. Θα πρέπει να υπάρχει και η προϋπόθεση της προοπτικής αυτή να αυξηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει, δηλαδή, να γνωρίζετε καλά τις παγκόσμιες εξελίξεις και να έχετε μια σχετική βεβαιότητα ότι η ευημερία που μπορεί να ισχύει σε μια χρονική περίοδο δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για αγορά χρυσού αν επιθυμείτε την ασφάλεια

Από ιστορική άποψη, η τιμή του χρυσού τείνει να κινείται ανεξάρτητα και συχνά αντίθετα από τις κινήσεις των τιμών άλλων περιουσιακών στοιχείων. Επομένως, εάν η αξία όλων των μετοχών, των ακινήτων και άλλων επενδύσεών σας μειωθεί, η προσδοκία είναι ότι η τιμή του χρυσού δεν θα κινηθεί με τον ίδιο τρόπο και μπορεί κάλλιστα να αυξηθεί, για να αντισταθμίσει μέρος των απωλειών σας. Επιπλέον, ο χρυσός αποτελεί από μόνος του ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που δεν υπόκειται σε ακραίες οικονομικές πιέσεις (όπως π.χ. μπορεί να συμβεί με τον τραπεζικό λογαριασμό, αν η τράπεζα χρεοκοπήσει).

Για το λόγο αυτό, θεωρείται ασφαλής επενδυτική στρατηγική η δέσμευση μέρους της περιουσίας σας σε χρυσό, επειδή η αξία του μπορεί ακόμα και να αυξηθεί, όταν άλλες επενδύσεις χάνουν την αξία τους. Με αυτή τη λογική, δεν επενδύετε σε χρυσό για να αυξήσετε την περιουσία σας, αλλά για να προφυλαχθείτε από ξαφνικές απώλειες που μπορεί να συμβούν λόγω απρόβλεπτων γεγονότων. Επειδή αυτή η στρατηγική είναι μακροπρόθεσμη, οποιαδήποτε στιγμή είναι μια καλή στιγμή για να αγοράσετε χρυσό, καθώς δεν σας ενδιαφέρει η άμεση απόδοση κέρδους.

 

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να γνωρίζετε ποιους θα εμπιστευθείτε για αυτή την αγορά και πώς ακριβώς θα την υλοποιήσετε. Το Αθηναϊκόν Ενεχυροδανειστήριο μπορεί να σας καθοδηγήσει με αξιοπιστία στην πλέον συμφέρουσα αγορά για εσάς. Μάθετε περισσότερα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button