Τρεις χώρες, μια ματιά…..

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης η Έκθεση Τουριστικής Προβολής, που διοργάνωσε το Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασίας Νομαρχιών Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG -PHARE .

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης η Έκθεση Τουριστικής Προβολής, που διοργάνωσε το Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασίας Νομαρχιών Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG -PHARE . 


Στην πρώτη πιλοτική προσπάθεια στον τομέα του τουρισμό και με στόχο να παρουσιαστούν ως ένας ενιαίος τουριστικός άξονας οι έξι νομαρχίες από την ελληνική πλευρά, αυτές των Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, και από την άλλη πλευρά, τη Βουλγαρική, του Σμόλιαν, του Χάσκοβο, του Κίρτζαλι, του Βλάγκεβοαντ, καθώς και από την Τουρκική πλευρά η νομαρχία της Ανδριανούπολης έστησαν στην Κεντρική Πλατεία της πόλης τα αντίστοιχα τουριστικά περίπτερα ενημέρωσης με πλούσιο έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό, με το οποίο διαφήμιζαν τις ομορφιές και τα τουριστικά και λοιπά αξιοθέατα της κάθε περιοχής.


Πολλοί Ξανθιώτες επισκέφτηκαν τους χώρους των νομαρχιών του Δικτύου και πήραν από το πλούσιο έντυπο υλικό που είχαν, με το οποίο διαφήμιζαν όχι μόνο τα τουριστικά τους αξιοθέατα, αλλά και επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού.  


Το Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασία, που ξεκίνησε να υφίσταται από το 2003 και που είχε και έχει ως στόχο τα σύνορα που χώριζαν τις τρεις χώρες Ελλάδα-Βουλγαρία-Τουρκία, σε σύνορα φιλίας, συνεργασίας και ανάπτυξης, πραγματοποίησε το τουριστικό οδοιπορικό του και στις έξι νομαρχίες  από την Ελληνική πλευρά, με τη διοργάνωση και των αντίστοιχων εκθέσεων.


Στην έκθεση της Ξάνθης το παρόν έδωσαν οι τοπικές αρχές,  ο νομάρχης του Σμόλιαν, αντινομάρχες και εκπρόσωποι από τις υπόλοιπες νομαρχίες,καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Α.Μ-Θ, κ. Δημήτρης Σταμάτης, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Φίλιππος Τσαλίδης.


Σημαντική συμμετοχή στην εδραίωση ως ενιαίου τουριστικού διασυνοριακού άξονα μεταξύ των παραπάνω έντεκα  νομαρχιών είχε η πιλοτική προσπάθεια της ΕΣΗΕΜ-Θ και του Δικτύου Δημοσιογράφων Ελλάδας-Βουλγαρίας, “Ανοικτοί Ορίζοντες”, με την εκπόνηση ενός εγχειριδίου για τον Τουρισμό Ελλάδας -Βουλγαρίας. Εκπρόσωποι του Δικτύου των δημοσιογράφων έδωσαν και αυτοί παρόν στην Τουριστική Έκθεση του περασμένου Σαββάτου διανέμοντας και το σχετικό έντυπο που επιμελήθηκαν.



ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ …..


Γ.Γ. Α.Μ.-Θ, Δ. Σταμάτης


” Είναι μια πολύ σημαντική εκδήλωση του Δικτύου. Από αυτή τη συνεργασία όλοι οι λαοί έχουν πολλά να κερδίσουν. Η Ελλάδα είναι εδώ και πολλά χρόνια μέλος της Ε.Ε.  Η Βουλγαρία μόλις μπήκε. Η Τουρκία επιθυμεί την είσοδό της. Η Ελλάδα μπορεί να δώσει και βέβαια οι νομαρχίες της μπορούν να δώσουν τα φώτα για μια αποδοτικότερη συνεργασία, γιατί οι μορφές του Τουρισμού καθημερινά αλλάζουν. Και θα πρέπει να δουν πως μέσα από έναν τέτοιο Δίκτυο μπορεί να αναπτυχθεί και ο εσωτερικός μεταξύ αυτών των Ν.Α τουρισμός, όπως και η προσέλκυση έξω από το Δίκτυο, τουριστών που θα μπορούσαν μέσα στα πλαίσια μιας και μόνης επίσκεψης να έχουν παραστάσεις από τρεις χώρες, από τρεις διαφορετικούς πολιτισμούς”.


Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας, Φ. Τσαλίδης,


 “Είναι ιδιαίτερα σημαντική η προσπάθεια η οποία γίνεται από το Δίκτυο αυτό της Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας. Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια αυτή του Δικτύου των νομαρχιών, γιατί συμβάλλει και στις σχέσεις καλής γειτονίας, συνεργασίας και ανάπτυξης των τριών αυτών χωρών.


Νομάρχης Ξάνθης, Γ. Παυλίδης,


 “Δεν αναμειγνυόμαστε σε υποθέσεις εθνικής κλίμακας. Όμως όπως βλέπετε σήμερα είμαστε πολύ πιο κοντά, από ότι ήμασταν παλαιότερα. Συνεργαζόμαστε σε πάρα πολλά ζητήματα. Έχουμε κάνει πολλές θεματικές συναντήσεις μ’ ένα απλό σκοπό, να λύνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, να έρθουμε πιο κοντά, σεβόμενοι πάντα τις κρατικές δομές, οι οποίες έχουν και τη δική τους λειτουργία.


Με την κίνησή μας αυτή μέσω της έκθεσης, είναι μια ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα. Να ανταλλάξουμε τις εικόνες μας , να ανταλλάξουμε τις ματιές μας και όχι μόνο ως προς το να δεχτούμε  τουρισμό, αλλά και ως προς το να επισκεφτούμε άλλες χώρες. Θεωρούμε ότι η προσπάθειά μας αυτή, του Δικτύου,  θα πρέπει να συνεχιστεί”.


Δήμαρχος Ξάνθης, Μ. Στυλιανίδης,


” Με την κίνηση αυτή του Δικτύου των Νομαρχιών Διασυνοριακής συνεργασίας, η φιλία δυναμώνει μεταξύ των γειτονικών λαών και η τουριστική προβολή είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή”.


Νομάρχης Σμόλιαν,


“Είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια που κάνουμε οι νομαρχίες των τριών χωρών που συγκροτούμε το Δίκτυο. Το Δίκτυο είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ανάπτυξη των περιοχών μας για την επίλυση κοινών μας προβλημάτων. Κοινός μας στόχος είναι η συνεργασία και ένας επίσης κοινός στόχος των νομαρχιών και των τριών χωρών, είναι η ανάπτυξη του τουρισμού, και αυτό κάνουμε από κοινού”.


Δέσποινα Γκούμα 


   


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button