Ειδήσεις

Την έκδοση της τελευταίας του εργασίας ζητά ο Πέτρος Γεωργαντζής
Καμία ανταπόκριση από Δήμο και Περιφέρεια

Χορηγό στην έκδοση της εργασίας του  “Διπλωματικά έγγραφα περί Θράκης (Βόρειας, Ανατολικής και Δυτικής) της περιόδου 1919-1923”,  420 περίπου σελίδων, η οποία ελλείψει προσωπικών οικονομικών δυνατοτήτων, μένει εισέτι αδημοσίευτη, αναζητά ο Πέτρος Γεωργαντζής. Και να τη διανείμει δωρεάν στα σχολεία, το στρατό και κάθε φιλίστοτρα που θα ήθελε να μάθει τα όσα διαδραματίσθηκαν εκείνη την περίοδο και μάλιστα από τον  Σεπτέμβριο του 1922 μέχρι τον Ιούλιο του 1923

Ο Ξανθιώτης ιστορικός καθηγητής τονίζει στην επιστολή του “Προσωπικά δεν θέλω ούτε  ένα σέντς ως ανταμοιβή των κόπων μου. Η μόνη μου επιθυμία είναι πριν φύγω να έχω τη συνείδησή μου ήσυχη ότι και η τελευταία μου εργασία είδε το φως της δημοσιότητας προς ενημέρωση των συμπατριωτών μου όχι μόνον της Ξάνθης αλλά ολοκλήρου της Θράκης και έτι περισσότερο της Ελλαδος.”

Η επιστολή του

Προς τον κ. Διευθυντή της εφημεριδας Αγωνας

Κύριε Διευθυντά

Απευθύνομαι προς εσας ως δημόσιο όργανο και μέσω  της εγκρίτου εφημερίδας σας προς τους συμπατριώτες μου Ξανθιώτες -σες και τους Θρακιώτες γενικότερα προς ενημέρωσή τους.

Πρό έτους περίπου εξέδωσε η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης την εργασία μου “Το χρονικο των ελευθερίων της Ξάνθης και της Δ. Θράκης γενικότερα (1912-1920)”, η οποία και το διανέμει.

Παράλληλα έχω εκπονήσει και μια άλλη  παρεμφερή εργασία με τίτλο “Διπλωματικά έγγραφα περί Θράκης (Βόρειας, Ανατολικής και Δυτικής) της περιόδου 1919-1923,  420 περίπου σελίδων, η οποία ελλείψει προσωπικών οικονομικών δυνατοτήτων μένει εισέτι αδημοσίευτη,

Η εν λόγω εργασία περιέχει περισσότερα από 200 άνέκδοτα μέχρι σήμερα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα που φωτίζουν εναργέστατα όσο τίποτε άλλο τα όσα διαδραματίσθηκαν  στη Θράκη κατά την κρίσιμη εκείνη περίοδο από τη συνθήκη του Νεϊγύ (14/27 Νοεμβρίου 1919) μέχρι τη συνθήκη της Λωζάνης (24-7-1923) καίτοι κατά την γνώμη μου αποτελεί σπουδαιότατη πηγή αντλήσεως πρωτοδημοσιευομένων εγγράφων.

Την 1 Νοεμβρίου 2019 απηύθυνα επιστολή προς τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου με την οποία τους  ενημέρωνα σχετικά και ζητούσα να αναλάβει ο Δήμος στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων ελευθερίας της πόλης  μας και της Θράκης γενικότερα, την έκδοση του έστω ως 5ο τόμο των “Προξενικών αρχείων της Θράκης” που είχε εκδόσει ο Δήμος Ξάνθης με εγκριση του αείμνηστου Δήμαρχους μας Φ. Αμοιρίδη.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα απαξιώθηκα οποιασδήποτε απαντήσεως, γραπτής ή προφορικής εστω αρνητικής από μέρους αμφοτέρων. Ειλικρινά λυπούμαι για λογαριασμό των ανωτέρων  για αυτή την απαξίωσή μου.

Παρόμοια επιστολή απέστειλα και προς τον κ. Περιφερειάρχη στις 22 Απρι-λίου τρέχοντος έτους αλλά και από εκεί  είχα την ίδια ανταπόκριση. Ουδεμία απάντηση.

Επειδή ήδη “σπένδομαι και ο καρός της εμής αναλύσεως εφέστηκε” και ουκέτι μοι καιρός, γιατί το τέλος μου πλησιάζει καλπάζον απευθύνομαι μέσω της εφημερίδας σας προς όποιον από τους συμπολίτες μας μπορεί  να αναλάβει ή να συνδράμει ως χορηγός στην έκδοση της εν λόγω εργασίας. Και να τη διανείμει (ουν) δωρεάν στα σχολεία, το στρατό και κάθε φιλίστοτρα που θα ήθελε να μάθει τα όσα διαδραματίσθηκαν εκείνη την περίοδο και μάλιστα από τον  Σεπτέμβριο του 1922 μέχρι τον Ιούλιο του 1923

Προσωπικά δεν θέλω ούτε  ένα σέντς ως ανταμοιβή των κόπων μου. Η μόνη μου επιθυμία είναι πριν φύγω να έχω τη συνείδησή μου ήσυχη ότι και η τελευταία μου εργασία είδε το φως της δημοσιότητας προς ενημέρωση των συμπατριωτών μου όχι μόνον της Ξάνθης αλλά ολοκλήρου της Θράκης και έτι περισσότερο της Ελλαδος.

Προς μερική ενημέρωση των περιεχομένων του βιβλίου μου σας παραθέτω τον πίνακα των περιεχομένων του.

Με εκτίμηση

Πέτρος Γεωργαντζής

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button