ΠΕΡΑΣΕ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ

Ο Φιντέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρούς, εξώγαμο παιδί του Άγχελ Κάστρο, γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1926 στο Μπιράν της Επαρχίας Οριέντε της  Κούβας. Ο Φιντέλ χρειάσθηκε να φθάσει οκτώ χρονών ώσπου η Καθολική Εκκλησία να δώσει την άδεια για να βαφτισθεί και 14 ώσπου να δει τους γονείς του να παντρεύονται (Εφημερίδα των Συντακτών, 28-11-16).

 

Ο Φιντέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρούς, εξώγαμο παιδί του Άγχελ Κάστρο, γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1926 στο Μπιράν της Επαρχίας Οριέντε της  Κούβας. Ο Φιντέλ χρειάσθηκε να φθάσει οκτώ χρονών ώσπου η Καθολική Εκκλησία να δώσει την άδεια για να βαφτισθεί και 14 ώσπου να δει τους γονείς του να παντρεύονται (Εφημερίδα των Συντακτών, 28-11-16).

 

Πολέμησε με τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και τον μικρότερο αδελφό του Ραούλ στη Σιέρα Μαέστρα με τους αντάρτες. Επιχείρησε να κατέβει υποψήφιος ενός αριστερού πολιτικού σχηματισμού, το πραξικόπημα όμως του Φουλχένσιο Μπατίστα το 1952 ανέτρεψε τα πάντα. Ένα χρόνο μετά, ο Φιντέλ Κάστρο θα επιχειρήσει να ανατρέψει τον δικτάτορα με την αποτυχημένη επίθεση στην Μονκάδα που οδήγησε στην σύλληψη και τη δική του, όπου ξεχώρισε η ιστορική του φράση “Η Ιστορία θα με δικαιώσει”.

Ακολούθησε η εξορία στο Μεξικό, η γνωριμία με τον Τσε Γκεβάρα, η απόβαση στην Κούβα με το πλοίο “Γκράνμα”, ο αποδεκατισμός μεγάλου μέρους των ανταρτών απο τις δυνάμεις του Μπατίστα και τελικά η επικράτηση των ανταρτών, μετά την αναδίπλωση στην Σιέρα Μαέστρα.

Ο Φιντέλ δε μίλαγε στην αρχή για Μαρξισμό και Κομμουνισμό. Στο “Μανιφέστο της Σιέρα Μαέστρα” μάλιστα το 1957 αναφέρεται στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου και την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών!! (πίτσες μπλε σε πράσινους φακέλους με κόκκινο περιτύλιγμα λέει ο Λαός). 60 χρόνια στιγνής Δικτατορίας, λογοκρισίας και διώξεων των αντιφρονούντων.

Ο Κάστρο, ο σύντροφος του Νικήτα Χρουτσώφ υπήρξε “αφέντης” του Κουβανικού Λαού 50 χρόνια (από τον Αύγουστο του 2006 ανέθεσε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ).

Το 1962, με την “Κρίση των Πυραύλων”, παραλίγο να οδηγηθεί η ανθρωπότητα σε πυρηνικό πόλεμο με την προσπάθεις Σοβιετικών να εγκαταστήσουν πυραύλους στο έδαφος της Κούβας. Ευτυχώς η συνάντηση στη Βιέννη του Τζον Κένεντι και Νικήτα Χρουστώφ απέτρεψε την εμπλοκή και αναγκάσθηκαν οι Σοβιετικοί “να τα μαζέψουν” και να αφήσουν μόνη της την Κούβα να βολοδέρνεται με τις στερήσεις του Λαού λόγω του Εμπάργκο των ΗΠΑ.

Ο Κάστρο, ο “κομαντάντε”, ο “επαναστάτης”, ο “πατερούλης”, ο “δικτάτορας”, ο “Τσαουσέσκου της Καραϊβικής” πέρασε καλά στη ζωή του (φωτογραφίζονταν με το πούρο του, το ρολόϊ ρόλεξ, αλλά Λουμούμπα, Αμίν Ντάντα και Μπρέζνιεφ) και γλύτωσε από 650 απόπειρες δολοφονίας του. Άκουσα στην τηλεόραση ότι μία κόρη του την “κοπάνησε” και ζει στο Μαϊάμι των ΗΠΑ και ένας απο τους γιούς του είναι εκατομμυριούχος στην Κούβα και παριστάνει τον “μπόν βιβέρ” (επισκέφθηκε και τα ελληνικά νησιά με τρυφερές υπάρξεις).

Ο δυστυχής Κουβανικός Λαός, με ασπρόμαυρες τηλεοράσεις, ρούμι κακής ποιότητος και αυτοκίνητα “Σεβρολέτ” του 1960, διασκέδαζε τον πόνο του και ίσως τώρα με τους εναγκαλισμούς  και τα χαμόγελα Ραούλ – Ομπάμα περιμένει “καλλίτερες ημέρες” (όπως περιμένουν οι ταλαίπωροι Έλληνες). Οι διεθνείς αναλυταί ευελπιστούν ότι μετά τη “φυγή” (βίαια ή φυσική) και του αδελφού του Κάστρο Ραούλ, ο Λαός της Κούβας θα αναπνεύσει, θα συναντηθεί με τους αντικαθεστωτικούς του Μαϊάμι, θα καθορίσει την συνέχεια της πορείας του με ελεύθερες εκλογές και θα ακολουθήσει τον δρόμο της ανάπτυξης.

Ο δικός μας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ήταν ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που παρέστει στην τελετή της κηδείας του, στην Πλατεία της Επαναστάσεως στην Αβάνα.

Χαίρε Καίσαρα Φιντέλ, οι μελλοθάνατοι πεινασμένοι Τουπαμάρος σε θυμούνται.

 

Νικόλαος Φωτιάδης

Έλληνας

θαυμαστής του

 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button