Ειδήσεις

Προς Ξάνθη με τα χίλια χρώματα και αρώματα
Πόσοι κατακτητές, πόσοι πολιτισμοί, αναρωτιέμαι... πόση ομορφιά κρύβει η συνύπαρξη πολιτισμών!

του Αναστάσιου Τσορλίδη, νοσηλευτή- συγγραφέα 

Άρθρο  στην Εφημερίδα Μακεδονία

 

Ιούλιος 2020!

Δύσκολη χρονιά όμως είμαστε στο μήνα των διακοπών. Ιούλης μήνας ταξιδιάρης.

Παίρνω το αυτοκίνητο από την Θεσσαλονίκη και πάω ανατολικά. Σε δύο ώρες το πολύ θα βρίσκομαι στην Κυρά της Θράκης, την πόλη με τα χίλια χρώματα και αρώματα την πανέμορφη Ξάνθη.

Μια πόλη χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης. Μια πόλη που το νέο με το παλιό είναι δίπλα δίπλα.

Οι Εκκλησίες δίπλα στους μιναρέδες. Βουνό και θάλασσα με περιμένουν. Τα δάση που διασχίζει ο ποταμός Νέστος με εντυπωσιάζουν. Μοναστήρια στολίζουν τα όμορφα βουνά. Στον κάμπο λυγίζουν από τον αέρα τα κατάξανθα στάχυα. Πιο κάτω λάδι η θάλασσα με περιμένει να δροσιστώ και να ξεκουραστώ στις αμμώδεις παραλίες.

Περιμένω κι έναν φίλο από την Αθήνα. Σε 55′ λεπτά θα φτάσει Χρυσούπολη και θα πάω να τον πάρω από το αεροδρόμιο.

Κλείσαμε δωμάτιο σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Καλές οι τιμές. Καλό το σέρβις. Μιας και είμαστε και καλοφαγάδες περιμένουμε να έρθει η ώρα να δοκιμάσουμε τα μεζελίκια στις όμορφες ταβερνούλες της πόλης και φυσικά να γλυκάνουμε τον ουρανίσκο μας με τα πεντανόστιμα γλυκά της.

Βουτάμε στα νερά του Θρακικού Πελάγους. Χιλιομετρικές οι ακτές της. Τα ιστορικά Άβδηρα του Δημόκριτου, η Μάνδρα, το Μυρωδάτο ο Άη Γιάννης και το Εράσμιο. Όμορφες ψαροταβέρνες μας τραβούν να γευτούμε τα φρέσκα ψάρια τους.

Το βράδυ ανηφορίζω στην Παλιά Πόλη. Πανέμορφη!!! Στενά σοκάκια και στέκια καλόγουστα γεμάτα νέους και νέες. Μουσική και χαρούμενες ομιλίες. Λες και βρίσκεσαι στη χώρα της Μυκόνου. Βλέπω το Μουσείο Σκιών, το μοναδικό στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε τη βόλτα μας στο πλακόστρωτο, ανάμεσα σε σπίτια μιας αρχιτεκτονικής, γεμάτη ιστορία. Στα αυτιά μου φτάνει το Χαμόγελο της Τζοκόντα από κάποιο στέκι. Αγκαλιάζει η ψυχή μου. Χαίρε Μεγάλε Χατζηδάκη στην όμορφη γενέτειρά σου.

Πόσοι κατακτητές, πόσοι πολιτισμοί, αναρωτιέμαι… πόση ομορφιά κρύβει η συνύπαρξη πολιτισμών! Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι βολτάρουν σαν κι εμάς κι απολαμβάνουν το βραδινό αεράκι που έρχεται από το κατάφυτο βουνό. Φτάνουμε στο Μονοπάτι της Ζωής και περνάμε την καινούργια γέφυρα του ποταμού της πόλης, του Κόσυνθου.

Καταλήγουμε σε μια ταβέρνα κοντά στο Γήπεδο του ΑΟΞ και ευχαριστιόμαστε το πεντανόστιμο δείπνο μας με Ξανθιώτικο Ούζο.

Η επόμενη μέρα μας βρίσκει στα Μοναστήρια Καλαμούς και Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας. Πανέμορφα!!! Ηρεμία και ευφορία. Νομίζεις θα μιλήσεις στο Θεό.

Συνεχίζουμε και φτάνουμε στα Τέμπη του Νέστου. Σταυρούπολη και νόστιμο αρνάκι στη γάστρα.

Πιο πέρα σε λίγα χιλιόμετρα, ο Λειβαδίτης ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων. Η φύση γύρω οργιάζει. Ταμπέλες με προειδοποιούν για αρκούδες. Κάνει λίγο ψύχρα…

Όλα τα έχει αυτός ο Νομός. Δεν του λείπει τίποτα, ό,τι λαχταράς θα το βρεις. Είναι τόσο κοντά το ένα με το άλλο, που γρήγορα γεμίζει η ψυχή σου. Η φιλοξενία των ανθρώπων σου χαρίζει πλατιά χαμόγελα.

Αυτή είναι η Ξάνθη. Ένας προορισμός που θα ικανοποιήσει και τα πιο δύσκολα γούστα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button