Ειδήσεις

Πάλι για την Αγία Σοφία
Δήλωση των Χρήστου Κηπουρού και Πασχάλη Χριστοδούλου {*}

Για την ειρωνική προσωνυμία “Μωάμεθ”, στο όνομα του Ερντογάν είπαμε κάποια πράγματα {1}.

Όμως αν η πράξη μετατροπής σε τζαμί ανήκει στα εγκλήματα ειρήνης, αυτό δεν σημαίνει ότι οι “νεκρολογίες” που είδαμε εκ μέρους των επίσημων ημεδαπών, μπορούν να προσφέρουν κάτι.

Αυτό που χρειάζεται είναι να συγκληθεί η Ελληνική Βουλή και με ομόφωνη απόφαση να αναθέσει σε μια διεθνή ομάδα ακαδημαϊκών νομικών, από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία κλπ. οι οποίοι με τη συνδρομή της UNESCO, να προετοιμάσουν την προσφυγή σε όποιο διεθνές δικαιοδοτικό όργανο απαιτείται.

Το επιδιωκόμενο είναι η ακύρωση της ούτως ή άλλως παράνομης και αυθαίρετης αλλαγής χρήσης του παγκόσμιου αυτού μνημείου της Αγίας Σοφίας. Μια λύση είναι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όμως χρειάζεται μάλλον να προηγηθεί η τροποποίηση του καταστατικού του. 

Στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, ομόφωνα πάλι, μπορεί να ψηφιστεί η επέκταση των χωρικών υδάτων των νήσων Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου, Κρήτης και Καστελόριζου στα δώδεκα ναυτικά μίλια. 

Αν κάποια στιγμή παραστεί ανάγκη σε αυτή την προδιαγεγραμμένη από την Τουρκία, ως θερμή θαλάσσια ζώνη, να μπορεί κανείς εύκολα να παραφράσει τον Αρχιμήδη. Να πει δηλαδή: “δος μοι πα στω και ταν γαν και ταν θάλασσαν κινάσω”.

Σημείωση

{1}, βλ. MILITAIRE.GR, Αν ήταν να αλλάξει κάτι ο Ερντογάν, αυτό είναι το όνομά του, δήλωση των συγγραφέων, Θράκη 11 Ιουλίου 2020,

_________

{*} Ο πρώτος διετέλεσε Βουλευτής Έβρου {1993-2000}, ο δε δεύτερος Δήμαρχος Σουφλίου {1994-1998},

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button