ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Ο ρυπαίνων πληρώνει …. Αυτή είναι η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία και καλείται να εφαρμόσει πάραυτα και η χώρα μας…. Όπως έχει καταστεί πλέον σαφές τα θέματα περιβάλλοντος έχουν ιεραρχηθεί στις πρώτες θέσεις της ατζέντας της Ε.Ε για τα επόμενα χρόνια και φυσικά και για το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στηριξης, το Δ’ ή το ΕΣΠΑ , όπως το ονομάζουν τώρα….

Ο ρυπαίνων πληρώνει ….


Αυτή είναι η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία και καλείται να εφαρμόσει πάραυτα και η χώρα μας….


Όπως έχει καταστεί πλέον σαφές τα θέματα περιβάλλοντος έχουν ιεραρχηθεί στις πρώτες θέσεις της ατζέντας της Ε.Ε για τα επόμενα χρόνια και φυσικά και για το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στηριξης, το Δ’ ή το ΕΣΠΑ , όπως το ονομάζουν τώρα….


Δεν νοείται να υπάρχουν προηγμένες χώρες χωρίς να έχουν ρυθμίσει ζητήματα που αφορούν την προστασία και τη  διαχείριση του περιβάλλοντος….


Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, που έχει να κάνει με την ίδια τη ζωή και το αύριο των παιδιών μας, όπως είναι το περιβάλλον και το SOS που εκπέμπει, δεν είναι δυνατόν να κλείνουμε τα μάτια και αυτιά μας και να μεταθέτουμε το μπαλάκι και τις ευθύνες στους άλλους για να βρουν τρόπους να το σώσουν….


 



Σε μια Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, λογικό-αν και κατά βάθος παράλογο- είναι να υπάρχουν χώρες που έχουν που βρει εδώ και δεκαετίες  συστήματα διαχείρισης ζητημάτων που αφορούν το περιβάλλον, τα οποία και εκσυγχρονίζουν συνεχώς…. Είναι οι  χώρες που δίνουν πρώτη προτεραιότητα στο κεφάλαιο περιβάλλον, ίσως γιατί κατάλαβαν την αξία του, όταν υπήρξε ο κίνδυνος της καταστροφής του από την εκβιομηχάνιση των χωρών αυτών….


Από την άλλη είναι και εκείνες οι χώρες τις Ε.Ε. που δίνουν προτεραιότητα σε άλλες βασικότερες κατά την άποψή τους υποδομές…..που γίνονται πιο αντιληπτές από τους πολίτες τους ….


Και φυσικά υπάρχουν και εκείνες οι χώρες που ναι μεν, αν και αργά, έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία όλων εκείνων των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, ωστόσο όταν έρχεται η ώρα των αποφάσεων για προγραμματισμό και λήψη μέτρων με την υλοποίηση των ανάλογων έργων, τότε τα βήματα της χελώνας μπροστά στα δικά τους, μοιάζουν με του λαγού…..


Ή όταν επιτέλους καταλήξουν σε κάποιο έργο περιβαλλοντικό, ίσως να είναι και ξεπερασμένο σε σύγκριση με κάποια άλλη χώρα που το έχει υλοποιήσει εδώ και δεκαετίες….


 



Η Ελλάδα ανήκει σε εκείνες τις χώρες οι οποίες δε θα πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανες για την πολιτική που εφαρμόζουν σε περιβαλλοντικά ζητήματα….


Ακόμη και σήμερα, αν δεν υπήρχε ο φόβος να της τραβήξουν το αυτί οι Βρυξέλλες, δηλαδή της παραπομπής της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και της επιβολής προστίμων ύψους αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ίσως και να συνέχιζε την ίδια πολιτική….. Όμως τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει πολύ και δε χωρά άλλη αναβολή  σε θέματα που αφορούν προστασία και διαχείριση του φυσικού οικοσυστήματος….


Η χώρα μας πρέπει να πάρει τις τελικές της αποφάσεις, ειδάλλως θα τις επιβληθούν και πρόστιμα, αλλά θα χάσει και πολλά κοινοτικά κονδύλια για έργα περιβαλλοντικά….


 


Παράταση στην παράταση και ακόμη δεν έχουμε δεήσει ως χώρα να καταλήξουμε σε κάποια κοινά αποδεκτά σχέδια και έργα…..


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η δική μας Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με το “Ολοκληρωμένο Σχέδιο του Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Α.Μ.-Θ”….


Ένα σχέδιο το οποίο ξεκίνησε να συζητείται πριν από μία και πλέον πενταετία σε πολιτικό επίπεδο και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και τελευταία να αποτελεί θέμα συζήτησης και προβληματισμού και στις τοπικές κοινωνίες…..


Κάποιες πλευρές έκαναν λόγο για έλλειψη ενημέρωσης του κόσμου για την όλη προσπάθεια που επιχειρείται….


Άλλοι πάλι έκαναν λόγο για σκοπιμότητες και συμφέροντα που καλύπτονται πίσω από κάποιες πολιτικές αποφάσεις, για αυτό  και δεν ήταν ενδεδειγμένο  η συζήτηση του όλου σχεδίου να ξεκινήσει από την αρχή με ανοιχτά χαρτιά….


Μάλιστα μερικοί δήλωσαν …πως κάποιοι αποφάσισαν για μας χωρίς να μας ρωτήσουν….


 



Η αλήθεια είναι πως η άγνοια και το σκοτάδι γεννούν φόβους και αντιδραστικές κινήσεις, αρκετές φορές δικαιολογημένες….


Όμως για το συγκεκριμένο ζήτημα όλα ξεκινούν από το έλλειμμα περιβαλλοντικής συνείδησης  και απουσία περιβαλλοντικής αγωγής και ευαισθητοποίησης με τις πράξεις μας και όχι μόνο με τα λόγια….


Όλα αυτά τα χρόνια αντί να αναλωνόμαστε στο πως κα που και αν θα γίνει κάτι με το όλο Σχέδιο και στο τι θα εξυπηρετεί και ποιον, θα έπρεπε να επικεντρωθούμε στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, των πολιτών, των νέων, των παιδιών….


Θα έπρεπε να προωθήσουμε μέσα στις οικογένειες, στα σχολεία, στους επαγγελματικούς χώρους κλπ, συστήματα ορθής διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων και συστημάτων ανακύκλωσης….


Να διδάξουμε περιβαλλοντική αγωγή στα σχολεία και να προωθήσουμε τη σπουδαιότητα της ανακύκλωσης με τη λήψη των ανάλογων μέτρων και τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών….


Έτσι και οι πολίτες θα ήταν ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά και προετοιμασμένοι  για το επόμενο βήμα, αυτό της περιφερειακής διαχείρισης των απορριμμάτων….


 



Εργοστάσιο επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων, σκουπιδότοπος, Χώρος Υγειονομικής Ταφής-ΧΥΤΥ, σταθμοί μεταφόρτωσης, κοντέινερς, ανακύκλωση κλπ….κλπ…. αναφέρονται μεταξύ άλλων στο συγκεκριμένο σχέδιο για την περιφέρεια Α.Μ.-Θ….


Για όλα αυτά έπρεπε ήδη να είχαμε καταλήξει εδώ και πολύ καιρό, για να μπορέσουμε να πάρουμε τα 17 εκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. για την υλοποίηση του Σχεδίου που θα αγγίζει τα 42 εκατομμύρια ευρώ….


Πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες και άλλα τινά και αντιπαλότητες για το που θα γίνει ο ΧΥΤΥ και το που  η μονάδα επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων….μας έφεραν στο παρά πέντε και στην πρόσκληση της Ειδικής Επιχείρησης Διαχείρισης και Παρακολούθησης  Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών καλεί στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της περιφέρειας Α.Μ-Θ. σε σύσκεψη για την οριστική κατάληξη επί του σχεδίου…..


Το θέμα λοιπόν επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο και μάλιστα περισσότερο έντονα από πότε…..


Και αυτό διότι αν και κατά το καλοκαίρι οι εμπλεκόμενοι φορείς φέρεται πως είχαν έρθει σε συμφωνία μαζί με την Περιφέρεια Α.Μ-Θ για το που θα γίνει ο ΧΥΤΥ και που η μονάδα, έρχεται τώρα το αρμόδιο υπουργείο και δηλώνει πως για εκείνο ισχύει η αρχική πρόταση, αυτή που κατατέθηκε στην Ε.Ε και βάση της οποίας μπορεί να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του έργου…..


Τελικά αποδεικνύεται πως ουδόλως συμφωνούν οι πολιτικές δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις με αυτές των υπηρεσιακών παραγόντων και τεχνοκρατών που φέρουν την ευθύνη της υλοποίησης των έργων και λογοδοτούν απέναντι στα όργανα της Ε.Ε…. 


Σχετικά Άρθρα

Back to top button