Όλοι στο Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Αριστοτέλους, Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στις 18:00

Κυβέρνηση – ΣΕΒ – ΕΕ – ΔΝΤ στρώνουν το έδαφος της επόμενης λεηλασίας!

Καμιά συναίνεση στη συνέχιση της σφαγής των δικαιωμάτων μας!

Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή!

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Κυβέρνηση – ΣΕΒ – ΕΕ – ΔΝΤ στρώνουν το έδαφος της επόμενης λεηλασίας!

Καμιά συναίνεση στη συνέχιση της σφαγής των δικαιωμάτων μας!

Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή!

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

   Στα εγκαίνια της ΔΕΘ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έρχεται να περάσει πιο αποφασιστικά την υλοποίηση της 2ης «αξιολόγησης» και την προετοιμασία των νέων μέτρων. Είναι μέτρα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων και κατακρεουργούν τα συμφέροντα των πολλών.

   Πάνω στα δικά μας συντρίμμια θα έρθει η ανάπτυξη τους. Απόδειξη είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε μέσα στους χώρους δουλειάς. Κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές εργασίας, η μερική απασχόληση, τα χαμηλά μεροκάματα, η απληρωσιά. Η εντατικοποίηση της εργασίας, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η απελευθέρωση συνολικά του ωραρίου μέσα από το τσάκισμα των συλλογικών συμβάσεων και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας είναι πάγια επιδίωξη της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου και τα επιτυγχάνει με πολλούς τρόπους. Έχει στο πλευρό της όλους τους αντεργατικούς νόμους για να το κάνει. Τρομοκρατεί και χειραγωγεί συνειδήσεις για να μας έχει με το κεφάλι κάτω.

   Έχουμε ζήσει στο πετσί μας τι σημαίνει ανάπτυξη, ότι δεν υπάρχει καλό και κακό αφεντικό όταν μιλάμε για το κυνήγι του κέρδους. Η ανάπτυξη για παράδειγμα του ΓΑΛΑΞΙΑ έρχεται αναγκαστικά μαζί με τους χειρότερους εργασιακούς όρους για τους εργαζόμενους, οι οποίοι δουλεύουν 4ώρα για 255 ευρώ μεικτά. Η ανάπτυξη στην E-value έρχεται με μηνιαίες συμβάσεις, εξάωρης εργασίας με μισθό χαρτζιλίκι. Η ανάπτυξη στον κλάδο του επισιτισμού έρχεται με ανασφάλιστη εργασία, με ένα ένσημο το μήνα, χωρίς τα δώρο που δικαιούται κάθε εργαζόμενος και με μπράβους στα ATM για να επιστρέψει ο εργαζόμενος τα παραπάνω χρήματα που πρέπει να φαίνονται σαν κίνηση στους λογαριασμούς. Η ανάπτυξη στα MIKEL έρχεται με εξαντλημένους πακετάδες, που τρέχουν σαν τρελοί για να προλάβουν τις παραγγελίες στους χρόνους που πρέπει. Για αυτή την ανάπτυξη σκοτώθηκε ο συνάδελφος πακετάς πριν λίγο καιρό στην Αθήνα.

   Η ανάπτυξη στα LIDL έρχεται όταν καθημερινά πλέον αυξάνεται η εντατικοποίηση αλλά και η τρομοκρατία για να δουλεύει αδιαμαρτύρητα κάθε εργαζόμενος σε όλα τα πόστα και με εξαντλητικούς ρυθμούς. Όταν καθημερινή είναι και η απειλή της απόλυσης, με τους εργαζόμενους να δέχονται επανειλημμένα επιπλήξεις και αιφνιδιαστικούς ελέγχους. Όπως καταγγέλλει το σωματείο στα LIDL πάγια τακτική της εργοδοσίας για όποιον δεν υποκύπτει στις πιέσεις είναι να τον κατηγορούν ότι κλέβει, χωρίς φυσικά κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ενώ υπάρχει και το πρόσφατο παράδειγμα εργαζόμενης που προσπάθησαν να την απολύσουν με το ανήκουστο  επιχείρημα ότι σκέφτηκε να κλέψει. Αυτός είναι ο βραβευμένος ως top εργοδότης για το 2017, που σακατεύει τους εργαζόμενους για να μπορεί να αυξάνει τα κέρδη του και να διεκδικεί όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Αυτός είναι ο βραβευμένος ως top εργοδότης  για το 2017, που δεν δίστασε πριν από λίγες μέρες να απολύσει εργαζόμενη που αντιμετωπίζει για χρόνια προβλήματα με τον καρκίνο, με την δικαιολογία μάλιστα ότι μίλησε απότομα σε πελάτες.

   Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που πετάχτηκαν στο δρόμο οι συνάδελφοι μας από την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, ενώ πολλές είναι οι απολύσεις και οι αλλαγές των εργασιακών σχέσεων προς το χειρότερο που έχει επιβάλλει η εργοδοσία στον ΚΩΤΣΟΒΟΛΟ, στα PUBLIC, στα HONDOS CENTER και σε άλλες επιχειρήσεις στο χώρο. Ο ανταγωνισμός και το καπιταλιστικό κέρδος είναι υπεύθυνα που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι δουλεύουμε κάτω από άθλιες συνθήκες και τρομοκρατία, που αν τολμήσουμε να σηκώσουμε κεφάλι ερχόμαστε αντιμέτωποι με την απειλή της απόλυσης και της ανεργίας. Όσο δεν βρίσκουν τείχος αντίστασης θα χειροτερεύει η κατάσταση για εμάς και τις οικογένειες μας. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αναμονή και επανάπαυση.

   Τι χρειάζεται να γίνει; Μπορούμε να αποτρέψουμε την επίθεση; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Μπορούμε να ανατρέψουμε τα μέτρα και την πολιτική που μας τσακίζει. Πρέπει να το κάνουμε, για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Η ικανοποίηση αυτών των αναγκών είναι όμως, ασύμβατη με τη κερδοφορία των μονοπωλίων και των μεγαλεμπόρων, των μεγάλων αλυσίδων super market.

   Ο μόνος δρόμος για εμάς είναι ο αγώνας. Η οργανωμένη δράση μέσα από το σωματείο μας, την ένωση ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης. Η ενίσχυση της γραμμής του Π.Α.ΜΕ, για να γκρεμίσουμε μνημόνια και αφεντικά. Αγώνας για αυτά που μας ανήκουν, για να μη δουλεύουμε ήλιο με ήλιο για μισθούς πείνας, να μη θυσιάζουμε τη ξεκούραση μας, την Κυριακάτικη Αργία, να μπορούμε να δουλεύουμε και να ζούμε.

   Επιβεβαιώνεται, με πολλά παραδείγματα, ότι η λογική του κάνω θυσίες για το καλό της επιχείρησης, κάνω υπομονή για να έρθει η ανάπτυξη είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων. Βάζει εμπόδια στην οργάνωση του αγώνα, δίνει πάτημα στο να ενταθεί η επίθεση του κεφαλαίου. Ο ανταγωνισμός τους για τα κέρδη είναι ανελέητος και ισοπεδώνει στο διάβα του τα πάντα, ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Για το κυνήγι του κέρδους και τη θωράκιση του, κλείνουν επιχειρήσεις και πετιούνται εργαζόμενοι στην ανεργία, απολύονται, παίρνονται μια σειρά από μέτρα που δημιουργούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

   Για το κεφάλαιο και την κυβέρνηση η φετινή ΔΕΘ αποτελεί «ορόσημο» και «σημείο εκκίνησης» από τη σκοπιά της τόνωσης του «επενδυτικού κλίματος» και της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Διαφημίζουν τα «επιτεύγματα» της αντιλαϊκής τους πολιτικής, όπως τα ματωμένα πλεονάσματα, που έχουν προκαλέσει αναβαθμίσεις και συγχαρητήρια από τους καπιταλιστικούς «οίκους αξιολόγησης».

Κανένας εφησυχασμός από τις δηλώσεις της κυβέρνησης!

Ετοιμάζουν νέο πλήγματα, αν δεν αντισταθούμε, αν δεν διεκδικήσουμε!

 

    Η αντεργατική ατζέντα τους περιλαμβάνει μακριά λίστα νέων ανατροπών! Απαιτούν:

  • Την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού (δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και επίδομα αδείας).
  • Νέα μείωση του κατώτατου μισθού από 1-1-2018 (κάτω από τα 586 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους άνω των 25 ετών και κάτω από τα 510 ευρώ για τους έως 25 ετών).
  • Νομοθετημένο από την κυβέρνηση κατώτατο μισθό κατ’ έτος, χωρίς Συλλογική Σύμβαση.
  • Κατάργηση όλων των προσαυξήσεων – επιδομάτων, τριετιών και κατάργηση της μετενέργειας, γενικά των Συλλογικών Συμβάσεων.
  • Αμετάβλητο μισθό για όλο τον εργασιακό βίο. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, ο εργαζόμενος θα λαμβάνει τον ίδιο μισθό κατά την είσοδο στην εργασία και κατά την έξοδο από αυτήν!
  • Πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
  • Γενικευμένη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις με επέκταση όλων των «νέων» μορφών φτηνής και απροστάτευτης μικροεργασίας.

 

   Έχουν στο στόχο το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, στο δικαίωμα στην απεργία! Θέλουν να θάψουν το δικαίωμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας με αγώνες, με κινητοποιήσεις, με αντίσταση. Χτυπούν τα σωματεία που παραμένουν, παρά τα προβλήματα που έχουν, δύναμη των εργατικών – συνδικαλιστικών αγώνων.

 

Να υπερασπιστούμε την ζωή μας! Δεν είναι ανίκητοι!

   Τίποτα και ποτέ δεν μας χαρίστηκε. Ότι έχουμε κατακτήσει: συμβάσεις, μεροκάματα, Κυριακάτικη Αργία, ασφάλιση κ.α είναι μέσα από σκληρούς αγώνες, σύγκρουση και ενότητα των εργαζομένων κόντρα στη λογική του συμβιβασμού, της ταξικής συνεργασίας και της μοιρολατρίας. Είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε την επίθεση. Να δημιουργήσουμε εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς, επιτροπές αγώνα, να παλέψουμε τα δικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις για κάθε μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα. Υπάρχουν παραδείγματα που οι εργαζόμενοι μέσα από την οργανωμένη αντίδραση και την αλληλεγγύη πέτυχαν νίκες, φόβισαν την εργοδοσία.

Να δυναμώσουμε το σωματείο μας. Να γίνουμε δραστήρια μέλη.

Δεν έχουμε δοκιμάσει την δύναμή μας.

 

   Με την μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ,

το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στις 18:00, αναχώρηση 14:00 από πλατεία Ελευθερίας

το εργατικό – λαϊκό κίνημα πρέπει να ξεδιπλώσει το δικό του σχέδιο οργάνωσης και δράσης, να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητά του, να αντεπιτεθεί. 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button