Ειδήσεις

Ξεκινά αγώνας ενάντια στις ανεμογεννήτριες στη “Μαύρη Πέτρα” της Χαιντούς

Σε κινητοποιήσεις βρίσκεται πλέον ο ΕΟΣ Ξάνθης προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία και την κοινή γνώμη, ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου με 20 ανεμογεννήτριες στη θέση “Μαύρη Πετρα”, που βρίσκεται στο δάσος της Χαιντούς, στο ύψος περίπου του Δαφνώνα/Νεοχωρίου και ενός υδροηλεκτρικού έργου στον καταρράκτη του “σκοτεινού ρεύματος”. Το θέμα έχει πολλές περιβαλλοντικές διαστάσεις, όπως επισημαίνεται.

“Πραγματοποιήθηκε, μετά από πολλές αναβολές, η πεζοπορία διαμαρτυρίας στην περιοχή της Μαύρης Πέτρας. Η ομάδα -μικρή αλλά αποφασισμένη- είδε από κοντά την περιοχή όπου έχει αδειοδοτηθεί η τοποθέτηση 20 ανεμογεννητριών. Μετά τη Μαύρη Πέτρα οι μισοί συνέχισαν (κάνοντας μια πεζοπορία συνολικού μήκους 28 χλμ. σε τοπία εξαιρετικής ομορφιάς) μέχρι τον καταρράκτη του Σκοτεινού Ρέματος όπου έχει αδειοδοτηθεί η κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού έργου.

Συνειδητοποιήσαμε όλοι το μέγεθος της καταστροφής που πρόκειται να γίνει. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλη σχεδόν την έκταση της κορυφογραμμής (όπου θα γίνει η διάνοιξη του δρόμου) υπάρχει το πιο προστατευμένο και εμβληματικό φυτό της οροσειράς της Ροδόπης, ο περίφημος Κρίνος της Ροδόπης (Lilium rhodopeum) – ο οποίος προβάλλεται σε όλα τα ενημερωτικά έντυπα της Περιφέρειας.

“Το είδος αυτό περιλαμβάνεται στο Παράρτημα I της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών οικοτόπων. Στην Ελλάδα, προστατεύεται από το νόμο (67/81) και βρίσκεται σε περιοχή Natura 2000 και σε προστατευόμενη περιοχή. Εμφανίζεται ως Τρωτό (VU) είδος στον Κόκκινο Κατάλογο….. Ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας κυμαίνεται από 500 έως 1.000 άτομα.” (πηγή: wikipedia)

Ελπίζουμε οι πολίτες αλλά και οι αρχές του τόπου μας να καταλάβουν αυτό που πρόκειται να γίνει και να αντιδράσουν πριν να είναι αργά. Είναι τραγικό να καταστρέφονται οι πιο απομονωμένοι και σημαντικοί βιότοποι της χώρας μας στο όνομα της “πράσινης ανάπτυξης”. Είναι εξοργιστικός ο ισχυρισμός ότι τοποθετώντας αιολικά εργοστάσια σε περιοχές σαν τη Μαύρη Πέτρα “σώζεται το περιβάλλον”!

Τι θ’ αφήσουμε στα παιδιά μας;”

ΕΟΣ Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button