Η Εγνατία Οδός δεν είναι μονόδρομος ταχείας διέλευσης

Την αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού ως ένα εργαλείο αναπτυξιακό, πέρα από τον κυρίαρχο ρόλο της αυτόν της συγκοινωνιακής σύνδεσης, έθεσαν ως στόχο το πρωί του περασμένου Σαββάτου από την Ξάνθη οι νομάρχες, αντινομάρχες και λοιποί εκπρόσωποι των νομών από τους οποίους διέρχεται ο σύγχρονος αυτός οδικός άξονας.

   Την αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού ως ένα εργαλείο αναπτυξιακό, πέρα από τον κυρίαρχο ρόλο της αυτόν της συγκοινωνιακής σύνδεσης, έθεσαν ως στόχο το πρωί του περασμένου Σαββάτου από την Ξάνθη οι νομάρχες, αντινομάρχες και λοιποί εκπρόσωποι των νομών από τους οποίους διέρχεται ο σύγχρονος αυτός οδικός άξονας.


   Συγκεκριμένα ύστερα από πρωτοβουλία της Νομαρχίας Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, όπου ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης, υποδέχθηκε τους συναδέλφους του  νομάρχες, αλλά και τους εκπροσώπους τους, προκειμένου να ξεκινήσουν μια πρώτη συνεργασία ώστε να υπάρξει μια προστιθέμενη αξία, όπως ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά, της Εγνατίας Οδού προς όφελος των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών των νομών, από όπου διέρχεται ο άξονας αυτός.


   Σκοπός της όλης προσπάθειας, της οποίας οι βάσεις μπήκαν στην προχθεσινή συνάντηση είναι ο σύγχρονος αυτό οδικός άξονας να αξιοποιηθεί και προς άλλες κατευθύνσεις, όπως να αποτελέσει και άξονα τουριστικό, πολιτιστικό, πολιτισμικό, ιστορικό, φυσικό, κλπ.


  Μέσα από κάποιες πρωτοβουλίες και δράσεις να γίνει γνωστός και ως μια άλλη πρόταση για παράδειγμα για μαθητικό και κοινωνικό τουρισμό, που θα έχουν ως προορισμό τους νομούς που διασχίζει η Εγνατία Οδός.


    “Προτείναμε και συναποφασίσαμε να σχεδιάσουμε την ενιαία τουριστική προβολή του άξονα αυτού από το ένα άκρο ως το άλλο.


   Να έχουμε ομάδες στόχου, εκτός από τους διερχόμενους για να μεταβούν κάπου, τους Έλληνες πολίτες και όχι μόνο που χρησιμοποιώντας τον ασφαλή αυτό άξονα να γνωρίσουν με ασφάλεια τις κατά μήκους τουριστικές διαδρομές με όλες τις διαφορετικές προτάσεις που παρουσιάζουν σε πολιτιστικό, λαογραφικό, ιστορικό ή φυσικό περιβάλλον οι νομοί επί της Εγνατίας Οδού.


  Στόχευσή μας είναι να πολλαπλασιάσουμε την αξία αυτού του δρόμου από πολλές κατευθύνσεις, έτσι ώστε να ωφεληθούν αναπτυξιακά οι νομοί.


  Δε θέλουμε να είναι μόνο ένας δρόμος ταχείας διέλευσης εισόδου και εξόδου.


Θέλουμε να γίνει ένας τουριστικός προορισμός”, δήλωσε στον “Α”, ο νομάρχης Ξάνθης, κ. Παυλίδης. 


  Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνάντηση αυτή, που ανταποκρίθηκε το 100%  όσων κλήθηκαν να παραστούν, αποφασίστηκε η συμμετοχή όλων σε μια δομή προγραμματικής συμφωνίας, την οποία θα προσδιορίσουν ειδικότερα τεχνοκρατικά άτομα που θα προσδιορίσουν οι νομάρχες, όπου βήμα-βήμα και με βάση ένα muster plan να πάνε στα επόμενα βήματα.


   Ανάμεσα στα επιδιωκόμενα είναι η δημιουργία ενός τουριστικού χάρτη και άλλων κοινών δράσεων προβολής που θα συμβάλλει στην ενημέρωση και στοχευμένη επισκεψιμότητα ως προορισμού οριζόντιας κίνησης σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δια της Εγνατίας Οδού και θα προωθήσει την τουριστική ανάπτυξη των Νομών.


Υπολογίζεται ότι οι πρώτες καμπάνιες  προβολής και ενημέρωσης αναμένεται να ξεκινήσουν το ερχόμενο φθινόπωρο, δεδομένου ότι η Εγνατία Οδός στο σύνολό της θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2008.


  “Από την 1/1/2009 θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε τα νέα αυτά δεδομένα. Πρόκειται για μια μεγάλη επανάσταση στο συγκοινωνιακό χάρτη της Βόρειας Ελλάδας.


  Μέσα σε έξι ώρες θα μπορείς να διανύεις την απόσταση από τους Κήπους μέχρι τα Ιωάννινα και τη Ηγουμενίτσα, που κάποτε χρειαζόσουν μια και δυο ημέρες.


  Η απόφαση που πήραμε ήταν ομόφωνη και υπήρξε ένας ενθουσιασμός από όλους για την πρωτοβουλία μας αυτή ως νομαρχία Ξάνθης.


  Ενώνουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας προς την κατεύθυνση η Εγνατίας Οδός να αποτελέσει και τουριστικό προορισμό “, επεσήμανε ο Νομάρχης, κ. Γιώργος Παυλίδης.



Δέσποινα Γκούμα         

Σχετικά Άρθρα

Back to top button