Εκδηλώσεις

Πορεία προς την Ανάσταση: Ψαλτική συναυλία με μέλη του Τριωδίου και της Μ. Εβδομάδας

Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Ξάνθης «κηρύσσει την έναρξη» των λατρευτικών εκδηλώσεων εν όψει του Πάσχα

Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Ξάνθης«Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης», μετά την συμμετοχή του σε δύο καταπληκτικές εκδηλώσεις σε Ορεστιάδα και Κομοτηνή, διοργανώνει ψαλτική εκδήλωση με τον τίτλο «Πορεία προς την Ανάσταση» στον Ιερό Ναό Αγίου Βλασίου Ξάνθης την Παρασκευή 7 Απριλίου στις 19:00. Η χορωδία του Συλλόγου θα αποδώσει ύμνους του Τριωδίου και της Μεγάλης Εβδομάδας εν όψει των μεγάλων εκκλησιαστικών γεγονότων της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Κυρίου.

Η περίοδος των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού δεν επέτρεψε συν τοις άλλοις και τις χορωδιακές συναντήσεις, μη δίνοντας την δυνατότητα στα μέλη του Συλλόγου να γιορτάσουν την συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του Ιεροψαλτικού Συλλόγου Ξάνθης το 1992. Την έναρξη των ψαλτικών συναυλιακών εμφανίσεων έδωσε η πρόσκληση του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ορεστιάδος «Θρασύβουλος Στανίτσας» στις 26 Μαρτίου με την εκδήλωση στον Μητροπολιτικό Ναό Ορεστιάδας υπό τον τίτλο «Το στάδιον των αρετών ηνέωκται» και θεματολογία από την υμνολογία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Στην εν λόγω εκδήλωση είχαμε την χαρά να συμψάλλουμε με τους συναδέλφους του Έβρου και της Κομοτηνής, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την μεγάλη 1η Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην μνήμη του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, Χαρίλαου Ταλιαδώρου.

Το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου, στέγασε ψαλτικές χορωδίες από την Ορεστιάδα, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Ελευθερούπολη, την Καβάλα και την Δράμα. Μια μυσταγωγική βραδιά με υπέροχους ύμνους τόσο από πλευράς ποίησης όσο και από πλευράς μελωδίας, στην οποία τιμήθηκε για την τεράστια προσφορά του στην ψαλτική, αλλά και στην συσπείρωση των ψαλτών της Περιφέρειας, ο Κομοτηναίος Άρχοντας Πρωτοψάλτης Αθανάσιος Σαλαμάνης.

Η σύμπραξη και η συμψαλμώδηση μετά από τόσα χρόνια φαίνεται ότι γέννησε την διάθεση να συνεχιστούν αυτές οι ετήσιες συναντήσεις σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα κάθε χρόνο, ώστε να φέρνουν κοντά όχι μόνο τους ιεροψάλτες της επαρχίας, αλλά και το κοινό σε επαφή με μια ιδιαίτερη και παρεξηγημένη τέχνη και επιστήμη, που έλκει την καταγωγή της από τις αρχαιοελληνικές αρμονικές πραγματείες, την βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, την ανατολίτικη ώσμωση των εθνοτικών ομάδων της ανατολικής Μεσογείου, που διαθέτει το αρχαιότερο εν χρήσει μουσικό αλφάβητο και πέρα από ένα μέσο προσευχής και εκκλησιαστικής λατρείας είναι μια κιβωτός της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού.

O Πρόεδρος

Χαράλαμπος Διαφωνίδης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button