Ειδήσεις

Μπαρχάν Μπουράν: “Λογιστές στα όρια νευρικής κρίσης”

Σε αποχή από τις εργασίες τους και προειδοποιητική απεργία καταφεύγουν οι λογιστές και φοροτεχνικοί την 18η Ιουνίου 2020, προκειμένου «να ληφθούν μέτρα που θα προστατεύσουν τους εργαζόμενους στον κλάδο οι οποίοι βιώνουν μία επαγγελματική «κόλαση» με όλα αυτά τα φορολογικά – εργασιακά – ασφαλιστικά μέτρα που έχουν ληφθεί τους δύο τελευταίους μήνες και στα οποία προστίθενται και οι καθιερωμένες εργασίες Ιουνίου – Ιουλίου που αφορούν τις καταθέσεις φορολογικών δηλώσεων».

Ταυτόχρονα οι λογιστές – φοροτεχνικοί καταγγέλλουν τη δυσλειτουργία του συστήματος καθώς και την έλλειψη ενημέρωσης και επικοινωνίας από τους θεσμικούς φορείς.

Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες, ο κλάδος δέχεται ένα νέο “μπαράζ” δηλωτικών υποχρεώσεων, που ναι μεν κινούνται στα μέτρα προστασίας της οικονομίας, αλλά είναι εξωπραγματικές και ανθρωπίνως αδύνατον να διεκπεραιωθούν, καθώς ορίζονται ασφυκτικές προθεσμίες, γεγονός που οδήγησε τον κλάδο σε εύλογη και αυτονόητη απόγνωση.

Με την υπ’ αριθμ. 5573/7-4-20  Ερώτησή μου «Αίτημα λογιστών Ν. Ξάνθης για επαναπροσδιορισμό υποβολής δηλώσεων λόγω των μέτρων της υποχρεωτικής καραντίνας» είχα αναφερθεί χαρακτηριστικά πως η πλειονότητα των λογιστικών γραφείων δραστηριοποιείται στην πόλη της Ξάνθης, η οποία  είχε τεθεί σε καραντίνα, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, αφού οι φοροτεχνικοί έχουν το αίσθημα του φόβου για τις συνέπειες του κορωνοϊού για τους εργαζόμενους, τους πελάτες και αυτούς τους ίδιους. Επομένως, η επικοινωνία γίνόταν χωρίς φυσική παρουσία, χωρίς τη δυνατότητα προσκόμισης των παραστατικών στα γραφεία τους, λόγω της καραντίνας και ως εκ τούτου αδυνατούσαν να παραλάβουν τα απαραίτητα έγγραφα των πελατών τους προκειμένου να είναι εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί από τα αρμόδια Υπουργεία.

Με την ανωτέρω Ερώτησή μου ζήτησα επανακαθορισμό των προθεσμιών υποβολής, δυστυχώς  όμως, δεν έλαβα καμία απάντηση από τα αρμόδια Υπουργεία και δικαίως επήλθε η αγανάκτηση των λογιστών.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για να ανταποκριθούν οι λογιστές στον φόρτο εργασίας με τα μέτρα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις:

-Ενοποιημένο και κωδικοποιημένο κείμενο οδηγιών και απλοποίηση διαδικασιών.

– Παράταση στην ημερομηνία υποβολής αιτήσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής και άλλων αιτήσεων που είναι αναγκαία (η παράταση).

– Βελτίωση της λειτουργίας των ηλεκτρονικών εφαρμογών υποδοχής των αιτήσεων ενίσχυσης

– Πρόβλεψη για τις περιπτώσεις ασθένειας των λογιστών.

Το ζήτημα αφορά όλους τους πολίτες που θα βρεθούν απέναντι σε πρόστιμα ή δεν θα μπορέσουν να αποδείξουν τη μείωση των ενοικίων.

Ας ελπίσουμε η Κυβέρνηση να ακούσει αυτή τη φορά…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button