Ειδήσεις

ΠΟΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ
Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Άμυνας -Σε ένα από τα ωραιότερα τοπία του πλανήτη

Το σχέδιο μου για την οικοδόμηση μιας νέας πόλης στην Θράκη, της Ρωμανίας περιελάμβανε την δημιουργία  και ενός πόλου τεχνολογίας, μιας τεχνόπολης.

Μια σημαντική στιγμή στην προώθηση αυτού του σχεδίου προϊόν της συνεργασίας μου με τον αείμνηστο περιφερειάρχη Καμπέλη, φίλο του σχεδίου της νέας πόλης, αποτέλεσε η ημερίδα για τους πόλους τεχνολογίας (στο « ΝΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ – Η Ανάκτηση του Ελληνικού Τρόπου»).

Ένας έξυπνος σχεδιασμός της κυβέρνησης διαμέσου του Υπουργείου Άμυνας μπορεί να επαναφέρει αυτό το σχέδιο.

Εκτός των άλλων   παραμέτρων οι πόροι της ΕΕ πρέπει να αξιοποιηθούν με βάση το κριτήριο της ωφελιμότητας, του κοινού καλού, και όχι της «απορρόφησης».

Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι τα κέντρα έρευνας της Αεροπορίας, του Ναυτικού, του Στρατού αλλά και άλλες κατασκευαστικές δομές των Ενόπλων Δυνάμεων συγκεντρώνουν ένα υψηλού επιπέδου ανθρώπινο, επιστημονικό, τεχνολογικό κεφάλαιο, μία σημαντική κληρονομιά.

Ποτέ δεν υπήρξε όμως ολοκληρωμένη, με βάθος και οριζόντια αξιοποίηση του.

Το έκαναν άλλες χώρες τόσο υπερανεπτυγμένες τεχνολογικά όσο και υπό ανάπτυξη.

Είναι γνωστό ότι νέες ελληνικές ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες διακρίνονται τους τελευταίους καιρούς διεθνώς για την ποιότητα των προϊόντων τους. Ορισμένες από αυτές έχουν έδρα τους την Θράκη. Για την κεντρικότητα της Θράκης ως γνωστόν έκανα διεθνή πανεπιστημιακή και πολιτική σχολή.( Στα « ΝΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ – Η Ανάκτηση του Ελληνικού Τρόπου» και «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ – Η Πολιτική ως Ανώτερη Τέχνη»).

Έξυπνοι τοπικοί και κεντρικοί κυβερνήτες με κεντρικό άξονα το Υπουργείο Άμυνας, τις Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να οικοδομήσουν αυτόν τον δρόμο που αξιοποιεί ένα τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελλάδας και της Διασποράς και οδηγεί σε ένα αναπτυξιακό τεχνολογικό άλμα.

Ένας Πόλος Τεχνολογίας σε ένα από τα ωραιότερα φυσικά και ιστορικά τοπία του πλανήτη θα είναι ιδιαίτερα ελκτικός για τις καινοτόμες επιχειρήσεις, τα Κέντρα Ανάπτυξης και έρευνας, τους ερευνητές.

Με αφορμή την επέτειο της Απελευθέρωσης της πατρίδας μου.

    Μιχάλης Χαραλαμπίδης

                                                                 Αιξωνή, Ιούνιος 2020

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button