Ειδήσεις

ΚΚΕ Ξάνθης:Αφού ήταν γνωστό, και η ίδια η κυβέρνηση το ανέφερε, ότι η Ξάνθη ήταν περιοχή υψηλού επιδημιολογικού φορτίου γιατί τόσο καιρό δεν πάρθηκαν τα εξής απλά μέτρα;
Κάποια ερωτήματα που εύλογα θέτει ο καθένας σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ξάνθη είναι τα εξής:

Α) Μαζικά τεστ κατά γειτονιά, χωριά, εργασιακούς χώρους και στρατόπεδα για να μπορεί να γίνεται έγκαιρα εντοπισμός και ιχνηλάτηση κρουσμάτων, ώστε να περιορίζεται άμεσα η εξάπλωση. Αντί για αυτό με τυμπανοκρουσίες αναγγέλθηκε το διήμερο των τεστ με προαιρετική προσέλευση ενώ και η οργάνωση της δειγματοληψίας της Παρασκευής ήταν τουλάχιστον πρόχειρη μιας και ενώ είχε προγραμματιστεί για τις ώρες 9:00΄ – 14:00΄, από τις 12:00΄ είχαν τελειώσει τα υλικά.

Β) Προμήθεια του μηχανήματος PCR  και στελέχωση αντίστοιχου τμήματος στο Νοσοκομείο Ξάνθης. Κοντεύουν 2 μήνες από τις 21 Απριλίου που η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ξάνθης κατέθεσε το αίτημα για να προμηθευτεί το Νοσοκομείο Ξάνθης το μηχάνημα PCR για να μπορούν να γίνονται στην Ξάνθη οι μοριακοί έλεγχοι και να μην εξαρτώνται από άλλα νοσοκομεία (Καβάλας, Αλεξανδρούπολης), κάτι που καθιστά χρονοβόρα τη διαδικασία (για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί που δώσανε δείγματα χτες ενημερώθηκαν πως τα αποτελέσματα θα βγουν μέχρι το τέλος της άλλης βδομάδας). Ταυτόχρονα, ερωτηματικά προκαλεί γιατί δεν επιτάσσεται ο ιδιωτικός τομέας και εξακολουθεί να κερδοσκοπεί, ιδιαίτερα στην περίπτωση των διαγνωστικών τεστ.

Γ) Κάλυψη όλων των κενών του οργανογράμματος του Νοσοκομείου Ξάνθης και των δομών πρωτοβάθμιας υγείας με μόνιμο προσωπικό. Επαρκής στελέχωση του ΕΟΔΥ, μόνιμη παρουσία πολλών κλιμακίων στην Ξάνθη.

Δ) Ιδιαίτερη πρόβλεψη για την προστασία της υγείας των μαθητών, των γονιών τους και των εκπαιδευτικών. Για ποιο λόγο ενώ γίνανε προληπτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων που κλείσανε, δεν έγιναν και στους μαθητές;

Ε) Έλεγχος με ευθύνη του κράτους όσων έρχονταν από το εξωτερικό, όπως έγινε για κάποιο διάστημα με τους φοιτητές που έρχονταν από Τουρκία.

Όταν η αντιμετώπιση της πανδημίας γίνεται με κριτήριο αυτό που χρησιμοποιούν διαχρονικά  όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ), δηλαδή κόστος – όφελος και όχι η κάλυψη των αναγκών μας δίνεται εύκολα η απάντηση γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν υλοποίησε όλα τα παραπάνω.

 

Γιατί δεν προβλέπονται άμεσα/αυτόματα μέτρα στήριξης του εισοδήματος αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων που πλήττονται από τα μέτρα προστασίας της υγείας που παίρνονται μιας και είναι αναμενόμενο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα σε όλη τη χώρα;

 

Η ματαίωση των υπαίθριων αγορών όλο αυτό το διάστημα έχει οδηγήσει σε απόγνωση παραγωγούς, πωλητές αλλά και εργαζόμενους  σε αυτές. Η αποζημίωση τους πρέπει να είναι άμεση και καθολική καθώς ιδιαίτερα με τους παραγωγούς η κατάσταση είναι δραματική. Ταυτόχρονα, σε χωριά που μπαίνουν σε καραντίνα χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα στήριξης (άδειες ειδικού σκοπού σε όλους τους εργαζόμενους, αποζημίωση για ζημιές σε αυτοαπασχολούμενους). Αν θίγονταν κάποιος επιχειρηματικός όμιλος άμεσα «θα ανοίγανε τα σεντούκια», όπως ετοιμάζονται μια σειρά επιχειρηματικοί όμιλοι για να μπουν στο πρόγραμμα ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, οδηγώντας τους εργαζόμενούς τους σε εκ περιτροπής εργασία και μείωση αποδοχών.

Η οργή και η αγανάκτηση που νιώθει μεγάλη μερίδα των Ξανθιωτών από την ανεπάρκεια της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση στην περιοχή μας, η αηδία από τους σκυλοκαυγάδες των αυτοδιοικητικών παρατάξεων – που μια χαρά τα βρίσκουν στους κόλπους των κομμάτων τους (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) που με τις διαδοχικές κυβερνήσεις τους μας φτάσανε εδώ, αλλά όσο πιο πολύ συμφωνούνε στη γενική κατεύθυνση τόσο πιο οξυμμένα αντιπαρατίθενται – να βρει ουσιαστική διέξοδο στη διεκδίκηση από το κράτος και την εργοδοσία μέτρων ουσιαστικής προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button