Ειδήσεις

Η κοινωφελής εργασία ή τα οκτάμηνα της λούφας
Γράφει ο Οικονομολόγος Κομνηνός Γεώργιος

Τα τελευταία πολλά χρόνια, στην Ελλαδίτσα μας, λειτουργεί ένας έξυπνος θεσμός για την απασχόληση ανέργων επί ένα οκτάμηνο.

Η απασχόληση γίνεται κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε άλλους  δημόσιους φορείς με κοινωφελή χαρακτήρα.

Σύμφωνα λοιπόν με τον θεσμό αυτό, κάθε χρόνο ζητούνται από τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, χιλιάδες άτομα (36.500 για το 2020) για να απασχοληθούν στους  δήμους  της  χώρας και σε άλλους δημόσιους φορείς (πρόνοια, δασαρχείο κλπ).

Και ενώ λοιπόν ο θεσμός είναι σωστός. Αντί δηλαδή να επιδοτώ κάποιον άνεργο (ταμείο ανεργίας) ή να του πληρώνω το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ), τον απασχολώ παραγωγικά για να προσφέρει κοινωνική εργασία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κυρίως όπως είπαμε στους Δήμους. Και για να είμαι πιο σωστός,  ο θεσμός είναι ορθός ως προς τη σύλληψη. Γιατί στην πράξη οι άνθρωποι  που προσλαμβάνονται, είναι ζήτημα αν αποδίδουν το 20-30% αυτών που θα μπορούσαν να αποδώσουν στην κοινωφελή εργασία τους. Τα αίτια της μη παραγωγικής τους απασχόλησης πολλά και  ποικίλα. Ανικανότητα διαχείρισής τους, λάθος άτομα σε λάθος θέσεις, τεμπελιά, ψηφοθηρία, λουφάρισμα  κλπ. Έστω όμως κι έτσι, δεν παύει να είναι μια καλή πρακτική, που θα πρέπει φυσικά να ελεγχθεί η αποδοτικότητά του.

Ενώ λοιπόν ο όγκος των ανθρώπων αυτών θα απασχοληθούν κυρίως σε εργασίες εκτός γραφείου, πχ. στην καθαριότητα, στις υποδομές, στις συντηρήσεις κλπ, και ενώ οι εξωτερικές αυτές εργασίες χρειάζεται να γίνονται από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο, σχεδόν ποτέ δεν γίνονται οι προσλήψεις στο παραπάνω ακριβώς διάστημα. Λόγω γραφειοκρατίας, λόγω καθυστερήσεων των αιτήσεων για τις ανάγκες τους, καθυστερήσεων των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, του ΟΑΕΔ και τελικά των φορέων θα απασχολούν τους ωφελούμενους ανέργους, φτάνουν κάθε φορά να γίνονται οι προσλήψεις μετά τον Ιούνιο, τον Αύγουστο ή και καμιά φορά μετά τον Οκτώβριο.

Να κάνουν  τι δηλαδή ρε παιδιά,  μετά τον Οκτώβρη; Να κάθονται στα γραφεία για να ζεσταίνονται; Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος;

Το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ  καθυστερώντας έφτασε τον Ιούνιο να λέει, ότι οι προσλήψεις θα γίνουν τον Οκτώβριο. Γίνονται εν τω μεταξύ εκλογές, η ενημέρωση των νέων που ανέλαβαν να ηνία της χώρας. Πλακώνει και ο κορονοϊός και φτάσαμε τώρα Ιούνιο του 2020 για να προκηρυχτούν τα νέα  οχτάμηνα.

Γιατί φίλοι υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί νέοι φερέλπιδες της Ν.Δ,  καθυστερείτε πάλι; Τι σας πείραξε ο κορονοϊός και πέσατε όλοι τ’ ανάσκελα;

Οι άνθρωποι θα προσλαμβάνονταν τον Μάρτιο αν σωστά λειτουργούσατε, θα ήταν στη δουλειά τους και θα πρόσφεραν ήδη 3-4 μήνες και εν μέσω κορονοϊού καθώς στις όποιες εξωτερικές εργασίες τους, δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα συγχρωτισμού και διάδοσης του ιού.

Ήδη το καλοκαίρι έφτασε και προσπερνά και κανείς δεν βγήκε να καθαρίσει δρόμους, παραλίες, να συντηρήσει ότι είναι αναγκαίο, ώστε να είσαστε έτοιμοι για την τουριστική περίοδο.

Τελικά η ανικανότητα, σε όλο της το μεγαλείο. Η κρατική μηχανή δυσλειτουργεί.   Το κράτος νοσεί επικίνδυνα και δυστυχώς αυτό ισχύει για όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του.

Ο τόπος δεν μπορεί να πάει μπροστά κύριε Πρωθυπουργέ, αν τα γρανάζια του κράτους έχουν κολλήσει  από τη ραστώνη, την  ανικανότητα και την αδιαφορία.

Ο ιδιωτικός  τομέας, και αυτός με τα προβλήματά του, δεν φτάνει αλλά και δεν μπορεί να λειτουργήσει με  ένα τέτοιο νωχελικό κράτος.

Κύριε Πρωθυπουργέ ξυπνήστε το κράτος, αν θέλετε να πάτε τη χώρα μπροστά!

Για τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης

Κομνηνός Γεώργιος

Οικονομολόγος

 

Εάν συμφωνείτε με τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης ενώστε τη φωνή σας μαζί μας και ενταχθείτε σε κάποια Ομάδα Δράσης για να αγωνιστούμε μαζί για την λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: okd2010@hotmail.com ή στο facebook: Ομάδες Κοινωνικής Δράσης (Omades Kinonikis Drasis).

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Περιμένουμε τις ιδέες και τις απόψεις σας.

Ευχαριστούμε.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button