Ειδήσεις

Ζαγναφέρης: “ΟΤΑΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ…. ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΩΣ ΦΑΡΣΑ”

Όσοι έχουν ελάχιστη γνώση της ελληνικής ιστορίας γνωρίζουν την έκθεση Πορτερ για την Ελληνική πολιτική και οικονομική κατάσταση που δημοσιεύτηκε πριν 73 χρόνια με αφορμή την βοήθεια από το σχέδιο Μάρσαλ. ” …Η δημόσια διοίκηση είναι υπερβολικά εκτεταμένη. Οι χαμηλοί μισθοί προσαυξάνονται βάσει ενός εντελώς συγκεχυμένου συστήματος επιδομάτων, χάριν των οποίων τινές δημόσιοι υπάλληλοι κερδίζουν μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερο από τον βασικό μισθό τους .Υπάρχει εις την χώρα σημαντικό ποσοστό συγκεκαλυμμένης ανεργίας, δεδομένου ότι το 20% τού πληθυσμού χρησιμοποιούνται υπό του κράτους η εξαρτώνται εξ αυτού…..” Εγραφε ο Αμερικανός οικονομολόγος το 1947

Όλοι οι ιστορικοί ξένοι όπως Ουίλιαμ Μακ Νηλ, Μαρκ Μαζαουερ και σχεδόν όλοι οι Έλληνες συμφωνούν ότι η απόδοση των κεφαλαίων ήταν ελάχιστη έναντι των προσδοκιών.

Ακολούθησαν τέσσερα πρόγραμματα Ντελόρ κλπ (Πακετα) που ουσιαστικά είχαν την ίδια τύχη Ιστορικά τουλάχιστον αυτή η άποψη τείνει να επικρατήσει.

Και ερχόμαστε στο σήμερα .Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έκανε το χρέος τής. Το ποσό δυσθεώρητο και η ευκαιρία τελευταία για την χώρα μας

Αν όμως ακολουθήσουμε την πεπατημένη μάλλον μετά από χρόνια πάλι μνημόσυνα θα κάνουμε. Με ένα δημόσιο που το 50% δεν προσφέρει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ με ένα 20% να ασχολείται με τους νόμους Κατρουγκαλου , Βρουτση και Λομβερδου όλη μερα καθώς και με γραφειοκρατία που έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της γελοιότητας δεν πάμε πουθενά.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία ενός νέου δημόσιου φορέα με νέα άτομα σύγχρονες νοοτροπίες και μεγάλη γκάμα γνώσεων. Ήταν πρόταση του Στέφανου Μάνου το 1990,που αν υλοποιειτο η τύχη τής Ελλάδος θα ήταν άλλη.

Ο νέος φορέας ούτε χωροταξικά πρέπει να πλησιάζει τις παλιές(υπάρχουσες) δομές του δημοσίου.Καθοσον ο μολυσματικος ιός νοοτροπίας πολύ ισχυρότερος τού κωρονοιου.

Πιστεύω ότι πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και κάλεσε Νομπελίστα Οικονομικών για την απορρόφηση των κονδυλίων.

 

Υ.Γ Προς επιβαιωση των ανωτέρω αναζητήσατε στοιχεία απορρόφησης από Περιφέρειες για προγράμματα ΠΕΠ,ΕΣΠΑ ,Leader κλπ. Μόνο διαστρεβλωμένα και με πολλές ανακρίβειες (Αν και πότε θα λάβετε) Η καλύτερη απορροφητικότητα είναι στο 30%

 

Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button