Τα μεθεόρτια της 4ης Οκτωβρίου…

Συναντηθήκαμε με το Στρατηγό προ των εθνικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου και διατύπωσε τις προσωπικές του απόψεις. Σε νέα μας συνάντηση με το γνωστό στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης, κ. Νίκο Φωτιάδη, ευαισθητοποιημένο και πολιτικοποιημένο πολίτη που ασχολείται με τα κοινά, πρήων Αντιδήμαρχο Ξάνθης και νυν δημοτικό σύμβουλο, αυτή τη φορά μετά την “ετυμηγορία του Ελληνικού λαού” ξαναβρεθήκαμε και του ζητήσαμε τη γνώμη του για τις εκλογές και τα αποτελέσματα.

Συναντηθήκαμε με το Στρατηγό προ των εθνικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου και διατύπωσε τις προσωπικές του απόψεις. Σε νέα μας συνάντηση με το γνωστό στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης, κ. Νίκο Φωτιάδη, ευαισθητοποιημένο και πολιτικοποιημένο πολίτη που ασχολείται με τα κοινά, πρήων Αντιδήμαρχο Ξάνθης και νυν δημοτικό σύμβουλο, αυτή τη φορά  μετά την “ετυμηγορία του Ελληνικού λαού” ξαναβρεθήκαμε και του ζητήσαμε τη γνώμη του για τις εκλογές και τα αποτελέσματα.


Στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας καταθέτει τα δικά του συμπεράσματα από την εκλογική διαδικασία της 4ης Οκτωβρίου..



Πώς είδατε τους υποψηφίους των κομμάτων και τη διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών;


Ν.Φ. -“Επιμένω ότι δεν έπρεπε ο Καραμανλής να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Μου θυμίζει που έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος  το 1920 και ηττήθηκε κατά κράτος.


Χάρηκα που έστω και λίγοι από τους πρωτοκλασάτους και ίσως “λαδιάρηδες” της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν στα ψηφοδέλτια (είπαν ότι τα ψηφοδέλτια είναι “καθαρά” λες και πριν ήταν “βρώμικα”), όπως επίσης και γιατί κάποιοι υπέργηροι όλων των παρατάξεων έπαυσαν πλέον να απασχολούν τη σκέψη των Ελλήνων. Δυστυχώς όμως τους διαδέχθηκαν παιδιά-ανίψια-συγγενείς “βαρόνων” της πολιτικής και έτσι επαληθεύεται το “σόι πάει το βασίλειο”.


Ο λαός βέβαια άλλους τους ψήφισε και άλλους τους μαύρισε. Ο προεκλογικός αγώνας και των αρχηγών και των κομμάτων, αλλά και των υποψηφίων Βουλευτών διεξήχθη σε πολιτισμένο επίπεδο. Σιγά-σιγά εξαφανίζονται οι αφίσες, η χαρτούρα, τα μεγάφωνα, οι συμπλοκές της εποχής του… Μαυρογιαλούρου.


Επιτέλους πρέπει οι υποψήφιοι να συζητούν μεταξύ τους στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, να διατυπώνουν τις απόψεις τους και τα προγράμματά τους στον τύπο, ώστε ο ψηφοφόρος να συγκρίνει, να βγάλει συμπεράσματα και να αποφασίσει για το μέλλον το δικό του, των παιδιών του, της πατρίδας του”.



Τα αποτελέσματα των εκλογών σας ικανοποίησαν;


Ν.Φ -“Δεν περίμενα το ΠΑΣΟΚ να εκλέξει 160 βουλευτάς ( ο καθηγητής κ. Χρήστος Γιανναράς τους λέει Βολευτάς). Ήμουν σίγουρος ότι η Νέα Δημοκρατία θα τιμωρηθεί όχι για τα λάθη της, αλλά τα εγκλήματά της και ήλπιζα ότι θα απομείνει με 85-87 βουλευτάς.


Το ΠΑΣΟΚ είχα την εντύπωση ότι δε θα εξασφάλιζε αυτοδυναμία (περίμενα 140-145 βουλευτάς) και θα είχαμε το ΣΥΡΙΖΑ  με τους Οικολόγους Πράσινους στη Βουλή. Να όμως που έπεσα έξω. Δε φανταζόμουν ότι ήταν τόσο μεγάλη η οργή του ελληνικού λαού. Επαληθεύτηκε αυτό που όλοι λέμε “φωνή λαού, οργή θεού”.


Μίλησα όχι για σφάλματα της Ν.Δ., αλλά για εγκλήματα, γιατί δυστυχώς από το 2004 που ανέλαβε ο Καραμανλής τη διακυβέρνηση της χώρας διακηρύττοντας “επανίδρυση του κράτους”, όπως έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου με το “ο λαός στην εξουσία” και τα “περήφανα γηρατειά”, όχι μόνο δεν πήγαν φυλακή αυτοί που καταλήστεψαν το λαό με το Χρηματιστήριο, αυτοί που καταλήστεψαν τα χρήματα της Ευρώπης για το κτηματολόγιο, αυτοί που έκαναν “μπίζνες” με τους εξοπλισμούς, αλλά έκαναν κουμάντο οι φίλοι και κουμπάροι, με αποτέλεσμα να εξοργισθεί ο ταλαιπωρημένος από την καθημερινότητα Έλληνας κα να μην ικανοποιηθεί το “κοινό περί δικαίου αίσθημα”. Φοβάμαι ότι ο Καραμανλής δεν ήξερε τι του γινόταν (Ζαχόπουλος, Βαρθολομαίος, δομημένα ομόλογα, υποκλοπές, Βατοπέδια, δελφίνοι, κλπ).


Αυτά τα διαγράφουμε όμως από τη μνήμη μας (προσπαθούμε τουλάχιστον) και κοιτάζουμε μπροστά.


Το μέσο Έλληνα τον ενδιαφέρει το αύριο, το νοιάζει να πάει ο τόπος μπροστά, περιμένει “καλλίτερες μέρες”. Το τονίζω για μια ακόμη φορά ότι το μείζον ζήτημα δεν είναι η οικονομία. Είναι τα εθνικά θέματα (πετρέλαια Αιγαίου, Κυπριακό, Σκοπιανό, Λαθρομετανάστες, Τσάμηδες, διευκολύνσεις σε συμμαχικές αποστολές προς Ιράκ, Αφγανιστάν, Ιράν !) και εύχομαι τα αποτελέσματα να μην είναι οδυνηρά.


Εύχομαι η κυβέρνηση του τρίτου στη σειρά της οικογένειας Παπανδρέου, του Γιώργου (του λέμε έτσι για να μην τον μπερδεύουμε με τον παππού του Γεώργιο, όπως τον Κώστα από το θείο του Κωνσταντίνο Καραμανλή) να οδηγήσει τη χώρα στην πρόοδο, να τη βγάλει από το οικονομικό τέλμα, να κάνει υπερήφανο τον Έλληνα  και αν χρειασθεί να στείλει στη φυλακή ανθρώπους που καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα.


Τόνισε ο νέος πρωθυπουργός “καθαρές κουβέντες, καθαρά χρήματα, καθαρό περιβάλλον”.


Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.


Χάρηκα που είδα νέα πρόσωπα στις υπουργικές πολυθρόνες, χάρηκα που δεν εξελέγησαν κάποιοι Αλογοσκούφηδες, Πετραλιάδες, Μπασιάκηδες, (κουμπάρος του Καραμανλή) και λυπήθηκα που εξελέγη αυτός ο αλαζόνας γιος του Βαρβιτσιώτη, όπως και ο χειρότερος υπουργός Εθνικής Άμυνας Μεϊμαράκης (έκανε τη στρατιωτική θητεία  9 μήνες).


Το αν βέβαια χάρηκα εγώ ή λυπήθηκα έχει λίγη σημασία. Σημασία έχει από αύριο κιόλας να ασχοληθεί η νέα κυβέρνηση με τα λιμνάζοντα προβλήματα (εθνική άμυνα, οικονομία, εξωτερική πολιτική, ασφάλεια των πολιτών, υγεία, παιδεία, ανεργία, περιβάλλον και τόσα άλλα), ώστε μετά τέσσερα χρόνια, το τονίζω, (εκλογές δεν κάνουμε όποτε μας καπνίσει) να πουν οι Έλληνες “Μπράβο Γιώργο”, όπως είπε ο Αλή Πασάς στον Γεώργιο Καραϊσκάκη”.



Ποια η γνώμη σας για τους βουλευτές της περιοχής μας;   


Ν.Φ -“Ο Αλέκος Κοντός της Ν.Δ. είναι γνωστός, ικανός, προσέφερε πολλά στην Ξάνθη και στον αγροτικό τομέα, ο έτερος ο νεαρός Σωκράτης Ξυνίδης του ΠΑΣΟΚ, σοβαρό και μορφωμένο παιδί, γόνος εξαιρετικής οικογένειας (ο πατέρας μου εργάσθηκε κοντά στον πατέρα του Γιώργο Ξυνίδη την περίοδο 1950-60) και πιστεύω ότι θα φανεί χρήσιμος για τον τόπο με τις ικανότητες που διαθέτει.


Για τον τρίτο βουλευτή, δεν το συζητώ, λειτουργεί με άλλους κανόνες. Δεν είναι αμόρφωτος αλλά …τηλεκατευθυνόμενος και θα περιμένω να δω τι επερωτήσεις θα κάνει στη Βουλή τώρα. (Στο παρελθόν μας ζάλισε στις ερωτήσεις-επερωτήσεις-παρεμβάσεις για θέματα δήθεν μειονότητας).


Επίσης χάρηκα που στη Ροδόπη εξελέγη ο Ευριπίδης Στυλιανίδης της Ν.Δ. και ο Γιώργος Πεταλωτής του ΠΑΣΟΚ, νέος και σοβαρός, τον οποίο συμπαθώ ιδιαίτερα”.


Τέλος, κύριε Φωτιάδη τι θα λέγατε στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για το καλό του τόπου;


Ν.Φ. -“Θα ετοιμάσω μια ανοιχτή επιστολή (όπως έκανα δυο φορές στον Καραμανλή και “μ’ έγραψε”), μη βιάζεσθε θα έλθει  και αυτή η στιγμή. Επί του παρόντος λέω “καλή επιτυχία” στην κυβέρνηση και ο θεός να βάλει το χέρι του”.


Δ. Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button