Ειδήσεις

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ
Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου

΄΄ Η δύναμή σου πέλαγο, κι η θέλησή μου βράχος ΄΄.
΄΄ Ελεύθεροι Πολιορκημένοι ΄΄. Διονύσιος Σολωμός. Σχεδίασμα Β΄ στίχος 51.
Παραλληλίζοντας τα λόγια του Εθνικού μας ποιητή, τα προσαρμόζω για να καλωσορίσω τον τερματισμό του συμπατριώτη μας Σάκη Δασκαλόπουλου το εσπέρας του Σαββάτου 28/9/2019 στο 37ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟ λίγες μόνο ημέρες πριν τον πανηγυρικό εορτασμό των 100 χρόνων ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΞΑΝΘΗΣ.
Αναμετρήθηκε με τα 245,3 χιλιόμετρα της διαδρομής ΑΘΗΝΑ – ΣΠΑΡΤΗ και μετά από 35 ώρες και 7 λεπτά ακούμπησε τα πόδια του βασιλιά Λεωνίδα στη ΣΠΑΡΤΗ, ώρα 18:07, μεταφέροντας το έμβλημα του Δήμου ΞΑΝΘΗΣ από τον ΄΄ Ιερό Βράχο ΄΄ σημείο εκκίνησης του αγωνίσματος, γνωστοποιώντας τα 100χρονα της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ που ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε.
Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ συγχαίρει τον αθλητή για τη μεγάλη του επιτυχία που κάνει υπερήφανη την ΞΑΝΘΗ, δηλώνοντας την παρουσία της στις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις με ιδιαίτερο συμβολισμό και δηλώνει ότι θα είναι κοντά σε όλη την Αθλητική Κοινότητα της ΞΑΝΘΗΣ, στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια του Δήμου.
Σάκη Δασκαλόπουλε η έννοια του ΄΄ ευ αγωνίζεσθαι ΄΄ σήμερα για όλους εμάς, ταυτίζεται με το πρόσωπό σου. Σε ευχαριστούμε θερμά καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου μας.
Μπροστά από κάποιες ημέρες χαρακτήριζα Ωκεανό της ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ την προσπάθεια της 37χρονης καρκινοπαθούς κολυμβήτριας ανοιχτής θάλασσας Σάρα Τόμας να κολυμπήσει συνεχόμενα 54 ώρες ασταμάτητα πηγαινοερχόμενη τη ΜΑΓΧΗ 4 φορές. Ο μόνος άνθρωπος στον πλανήτη Γη.
Από τον ίδιο Ωκεανό, αυτόν της ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ, είναι βγαλμένη τόσο η προσπάθεια του Σάκη Δασκαλόπουλου, όσο και όλων όσων γεύτηκαν, γεύονται τη χαρά του τερματισμού σε έναν αγώνα που για να τα βγάλεις πέρα, ΄΄ εξαϋλώνεσαι ΄΄.
Όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος, ο Φειδιππίδης, ο ημεροδρόμος των Αθηναίων στην αρχαιότητα που μετέφερε στους Σπαρτιάτες τη βούληση για βοήθεια, μετά τα 200 χιλιόμετρα είχε παραισθήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα, σε πολλούς από τους αθλητές που επιδιώκουν να ολοκληρώσουν το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟ.
Έπαθλο;
Ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα.
Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟ θεωρείται ως η πιο δύσκολη διαδρομή στον κόσμο.
Δεν είναι μόνο τα χιλιόμετρα.
Είναι τα δύσβατα μονοπάτια, οι χωματόδρομοι με τα νερά και τις λάσπες, το σκαρφάλωμα σε πλαγιές λόφων, η απίστευτη αναρρίχηση στο Παρθένιο Όρος μέσα στη νύχτα. Εκεί που ο Φειδιππίδης συνάντησε το θεό Πάνα μέσα στα βράχια και τους πυκνούς θάμνους, με χαμηλές θερμοκρασίες και αέρα ανελέητα μαστιγωτή.
Έχουν διαλύσει στομάχια, νύχια, γόνατα, πατούσες, γάμπες, πλην είναι αλώβητη η ψυχή, που τους οδηγεί στον τερματισμό.
Είναι το κονταροχτύπημα του ανθρώπου με τα όριά του.
Αγώνας ζωής για ΓΙΓΑΝΤΕΣ. Λίγους και εκλεκτούς.
ΑΘΗΝΑ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΝΕΜΕΑ, ΛΥΡΚΕΙΑ, ΝΕΣΤΑΝΗ, ΤΕΓΕΑ, ΣΠΑΡΤΗ Η ΄΄ μικρή ΄΄ διαδρομή με τερματισμό μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα, εκεί όπου οι ήρωες δρομείς κλαίνε αγγίζοντας τα πόδια του ανυπέρβλητου βασιλιά.
Κλαίνε για το ακατόρθωτο.
Για τη νίκη επί των ορίων τους.
Για την ΥΠΕΡΒΑΣΗ του ανθρώπου.
Κομιστή όλων αυτών, άλλων τόσων και πολλών ακόμα που δεν μπορεί ο λόγος να αποδώσει, με το ΜΗΝΥΜΑ της ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ, υποδεχόμαστε παραμονές των 100 χρόνων της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΞΑΝΘΗΣ το Σάκη Δασκαλόπουλο, διαλαλώντας το σε κάθε γωνιά Δύσης και Ανατολής.
Σάκη πάντα άξιος!!!

Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button