Ειδήσεις

ΠΕΡΙ ΑΦΟΡΙΣΜΟΥ
Γράφει ο Πέτρος Γεωργαντζής

Επειδη από χθές πολλά λέγονται και γράφονται από «σοφούς» έως ασχετους περι του «Αφορισμού» που ανέγνωσε ο πρώην μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, κατά τριών προσώπων αν και δεν εχω μπροστά μου το ίδιο το κείμενο για να εισέλθω ουσιαστικώτερα στην Κανονική-Εκκλησιολογική ανάλυσή του, εν τουτοις, «πετώντι καλάμω» θα πω μερικά πράγματα που είναι εντελώς απαραίτητες προυποθέσεις για ένα «Κανονικό» και εκκλησιολογικά ορθό «αφορισμό».

1. Ο ἀφορισμός είναι όργανο και μέσο ποινής της ποιμαίνουσας και Διοικούσας Εκκλησίας, εν σώματι και μόνον, με το οποίο απομακρύνει κάποιον από το Σώμα της, αχρι καιρου ή ισοβια, ανάλογα με την βαρύτητα του πταίσματός του.

2. Για να γίνει όμως αφορισμός πρέπει ο ἁμαρτήσας»να εχει περιπέσει αποδεδειγμένα σε κάποιο δογματικό λάθος (θέματα πίστεως) που τον καθιστά αιρετικό.και οχι απλά για θέματα ταξεως, λατρειας ή διοικήσεως

3. Πριν καταστρωθεί και εκφωνηθεί ενας αφορισμός σε ένα ή περισσότερα ατομα-ομάδα οφείλει η υπεύθυνη Εκκλησία να καλέσει ΕΓΓΡΑΦΩΣ και με απόδειξη τον πταίσαντα η αποκλίνοντα από τις δογματικές διδασκαλίες της Εκκλησίας σε απολογία ενώπιον του υπευθύνου σωματός της ( Συνόδου), ώστε να κρίνει πλέον υπεύθυνα και νηφάλια, κατά το «μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφοιν μύθον ακούσεις»

4. Εάν ο εγκαλούμενος δεν παρουσιασθεί μέσα σε 30 ημέρες, όφείλει η Εκκλησία να ξανακαλέσει τον κατηγορούμενο για δεύτερη φορά ΕΓΓΡΑΦΩΣ σε απολογία μεσα σε 30 άλλες ημέρες. Εάν και πάλι κωφεύσει αυτός

5. Η Εκκλησία οφείλει και πάλι να ξανακαλέσει τον κατηγορούμενο-ους για Τρίτη φορά ΕΓΓΡΑΦΩΣ και να περιμένει για άλλες 30 ημέρες.

6. Εάν και πάλι δεν παρουσιασθεί-ουν ο κατηγορούμενος-οι τότε μπορεί να οδηγηθείθ στην απόφαση να κάμει αφοριστικό έγγραφο-πράξη.με ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ της πράξη

7. Τέλος το άφοριστικό αυτό έγγραφο πρέπει να είναι σε εγκλιση ΟΡΙΣΤΙΚΗ και Όχι ευχετική ή δυνητική υποτακτική ούτε κάν σε προστακτική, και σε χρόνο ΕΝΕΣΤΩΤΑ και όχι μέλλοντα.

8. Εάν δεν γίνουν όλα αυτά δεν υπάρχει αφορισμός και εάν δεν είναι ένα «αίολο» κείμενο απλά είναι ένα κείμενο επαγρυπνητικό , προτρεπτικό ή παρακλητικό που ή εστω ααπειλή αφορισμού εκφράζει τις πνευματικές ανησυχίες κάποιου μέλους της.

Πέτρος Γεωργαντζής

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button