Ειδήσεις

Θεοδωρικάκος: 5 εκατ. ευρώ πρώτη δόση έκτακτης οικονομικής στήριξης των δήμων ΠΑΜΘ

Την άμεση επιχορήγηση με πέντε εκατομμύρια ευρώ, ως πρώτη δόση έκτακτης οικονομικής στήριξης, των δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Α.Μ.Θ.), για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε χθες από την Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

“Η καταβολή αυτή θα γίνει οριζόντια για όλους τους δήμους με βάση το μηχανισμό που κατανέμονται και οι ΚΑΠ, και αν στην πορεία διαπιστωθεί ότι κάποιος δήμος έχει μεγαλύτερες ανάγκες, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να έχει σχετικά μικρότερες ανάγκες, θα υπάρχουν εξισορροπήσεις του ποσού…”, διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, στη διάρκεια σύσκεψης με τους δημάρχους Έβρου και Ροδόπης που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Τόνισε ότι η στήριξη της Τ.Α. με όλους τους τρόπους αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και προσέθεσε πως προς την κατεύθυνση αυτή “το επόμενο διάστημα προετοιμάζουμε από κοινού το νομοσχέδιο με το οποίο γίνεται πράξη η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στη χώρα και η Αυτοδιοίκηση και πρώτου και δεύτερου βαθμού, θα ενισχυθεί με περαιτέρω αρμοδιότητες, προσωπικό και φυσικά τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους”.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία, αποτελούν προτεραιότητα στη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής μέσω του νέου προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης, του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”.

“Έχουμε ήδη διασφαλίσει τους πόρους για έργα τα οποία συζητούνταν από την προηγούμενη κυβέρνηση και τα οποία δεν είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση” είπε σημειώνοντας πως παρά την κρίση του κορωνοϊού, υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας και διασφάλιση 2,5 δισ. ευρώ, που προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και απ’ την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. “Η Αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα πλέον έχει διασφαλίσει πόρους 2,5 δισ. ευρώ για να κάνει έργα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα η κυβέρνηση και το ΥΠΕΣ, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, σε συνεργασία με τους δήμους από τους δύο νομούς (Έβρου και Ροδόπης) που είχαν υποβάλλει σχετικά αιτήματα, εντάσσει για άμεση υλοποίηση στο εν λόγω πρόγραμμα, για τον μεν νομό Έβρου και κυρίως για το Δήμο Αλεξανδρούπολης, αλλά και για τους Δήμους Ορεστιάδας και Σουφλίου, εφτά έργα προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ, για τη δε Ροδόπη, έργα προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, κυρίως για την Κομοτηνή αλλά και για την αγροτική οδοποιία του Δήμου Ιάσμου.

“Πρόκειται για πολύ σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν και στις δύο περιπτώσεις υποδομές ύδρευσης, περιβαλλοντικές υποδομές αναβάθμισης των βιολογικών καθαρισμών, δηλαδή έργα και παρεμβάσεις τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση ποιότητας ζωής των πολιτών, στην ασφάλειά τους και στη δημόσια υγεία. Σημαντικές παρεμβάσεις που δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα δευτερόλεπτο και να υλοποιηθούν κανονικά πάντα σε συνεργασία με τις Τ.Α.”, δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, συμπληρώνοντας πως τα αιτήματα της Σαμοθράκης, που δεν συμπεριλαμβάνονται στα εν λόγω έργα, θα εξεταστούν θετικά και αποτελεσματικά “γιατί είμαστε δεσμευμένοι να το κάνουμε”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button